De router updaten ja of nee?

In vrijwel elk huishouden staat tegenwoordig een router, een essentieel apparaat dat ervoor zorgt dat al onze computers verbinding kunnen maken met het internet. Net zoals veel andere moderne apparaten draait de router op firmware, een vorm van software die, vergelijkbaar met Windows, regelmatig geüpdatet kan worden. Op diverse plekken op het internet wordt benadrukt dat regelmatige controle op firmware-updates noodzakelijk is om mogelijke beveiligingslekken te dichten. Maar is het echt zo belangrijk? In dit artikel delen we onze opinie over de vraag of het al dan niet noodzakelijk is om je router regelmatig te updaten.

De firmware van de router updaten of niet?

De reden waarom zoveel sites erop hameren dat je de router steeds moet updaten is natuurlijk begrijpelijk. In het verleden zijn er wat incidenten geweest waarbij hackers zich toegang tot het netwerk verschaften via de router. Dit was vooral in de periode waar routers nog niet zo wijd verspreid waren als nu. De fabrikanten hebben natuurlijk geleerd van hun fouten en je kan een hedendaagse router dan ook niet vergelijken met een router van de jaren stilletjes. Een hedendaagse router biedt dus veel meer bescherming dan vroeger.

“Je kan een nieuwe moderne router niet vergelijken met de eerste generatie routers”

Een ander zorgwekkend punt is dat men vaak vergeet dat het eerste gevaar eigenlijk de login gegevens zijn. Vaak gebruikt men de standaard login gegevens van de router. Of men gebruikt “admin” als login en een wel heel gemakkelijk wachtwoord. Het is in dat geval dan ook belachelijk zich te focussen op de firmware-updates terwijl de deur bij wijze van spreken openstaat.

“Zorg voor een goed wachtwoord en gebruik niet admin als login”

Alhoewel firmware-updates zelden slecht aflopen als je de instructies correct opvolgt, is er altijd een klein risico. Een risico dat je misschien beter kan mijden op een slecht moment. Ga dus nooit de firmware ’s avonds updaten, terwijl andere leden van het gezin misschien nog internet nodig hebben voor school of werk.

“Een firmware update van de router houdt altijd een klein risico in”

Vaak lees je dat het updaten van de router firmware naast extra beveiliging ook zorgt voor betere prestaties. Sneller internet, dat wil toch iedereen? Helaas moet ik je teleurstellen. De router is bij particulieren zelden (lees maar nooit) de bottleneck voor de internetsnelheid. Verwacht dan ook niet dat je ook maar iets van merkbare snelheidswinst gaat merken na het updaten.

“De firmware update voor de prestaties te verbeteren, daar ga je waarschijnlijk niets van merken”

Wanneer de firmware van de router updaten?

Laat ons duidelijk zijn. Je moet je router niet om de haverklap updaten. En dit zeker al niet als je router van een bekende internetprovider is! Als de router van een bekende internetprovider een ernstig beveiligingsrisico zou hebben, mag je er zeker van zijn dat de internetprovider de nodige stappen zou ondernemen.

Als je zelf een router hebt aangeschaft, controleer je best op de website van de fabrikant of er updates zijn. Als die firmware-updates vermelden dat het een update is om de beveiliging te verbeteren, is het inderdaad aangewezen om deze update te installeren. Gaat het om de prestaties te verbeteren, dan laat je het beter zo en wacht je beter af. Een andere reden om de firmware-update alsnog te installeren is natuurlijk als er sprake is dat het bereik van de wifi verbeterd zou worden.

Hoe kan je de firmware van de router updaten?

Het bijwerken van de firmware van je router is eigenlijk heel eenvoudig. Typ gewoon het IP-adres van de router in de adresbalk van je browser, meestal is dit 192.168.1.1. Als dit niet het inlogvenster van de router opent, raadpleeg dan de documentatie van de router, aangezien jouw router mogelijk een ander IP-adres heeft. Log in en zoek in het menu dat verschijnt naar “firmware” of “update”. Volg vervolgens eenvoudig de instructies. Hieronder vind je een illustratie.

router firmware updaten
Router firmware updaten

Conclusie

Je hoeft niet altijd zomaar elke firmware-update van je router te installeren. Kijk eerst wat de update te bieden heeft. Routers van bekende internetproviders hoef je niet te updaten; als dat nodig is, zullen zij zelf de nodige stappen ondernemen. Oude routers van meer dan 5 jaar oud kan je best eens updaten.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: