Als je de computer niet gebruikt kan je hem gewoon uitschakelen, maar je kan hem ook in slaapstand of sluimerstand zetten. Wat is eigenlijk de beste keuze en wat kost het om de computer in slaapstand of sluimerstand te zetten?
De sluimerstand VS de slaapstand
Zowel in de sluimerstand als de slaapstand gaat de computer uit zodanig dat hij super snel weer gestart kan worden. Het grote verschil is echter dan in slaapstand de toestand van de computer wordt opgeslagen in het RAM geheugen terwijl in de sluimerstand alles wordt opgeslagen op het opslaggeheugen.
Wat kost het als je de computer in sluimerstand of slaapstand zet?
De slaapstand is de grootste energievreter, omdat alles in het RAM geheugen wordt opgeslagen. Hoewel elk systeem anders is, bedraagt het gemiddelde verbruik in de slaapstand ongeveer 6 watt. Maar wat betekent dit in termen van kosten, rekening houdend met de huidige elektriciteitsprijzen?
- Huidige prijs elektriciteit = 0,13 euro per kWh
- Een computer die 1 jaar in de slaapstand staat = 6 W x 24 uur x 365 dagen = 52.560 Wh of 52,56 kWh
- Kosten per jaar = 0,13 x 52,56 = 6,83 euro per jaar
Hou er natuurlijk wel rekening mee dat in een gezin vaak meerder computers/ laptops gebruikt worden.
De sluimerstand verbruikt evenveel als wanneer de computer volledig is uitgeschakeld. Maar verbruikt de computer dan helemaal niets? Dat hangt voornamelijk af van de instellingen in de BIOS. Bijvoorbeeld, als je hebt ingesteld dat de computer moet reageren op netwerkactiviteit, zal dit nog steeds wat energie kosten. Hoewel dit verbruik minimaal is, kan het er nog steeds zijn.
Lees ook: Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de bootvolgorde?
Let op als je beslist dat de computer niets mag verbruiken en je de stroomkabel verwijdert nadat je hem uitgeschakeld hebt zorg er dan zeker voor dat je hem echt uitschakelt en niet in slaapstand zet. De stroomkabel van een desktop verwijderen als hij in slaapstand staat heeft als gevolg dat alles wat opgeslagen is in het ram geheugen verloren gaat. Inclusief niet opgeslagen werk!
De instellingen voor de sluimer- en slaapstand in Windows 10 en 11
Je kunt de instellingen voor slaap- en sluimerstand wijzigen via het energiebeheer, te vinden in het configuratiescherm van Windows. Als de sluimerstand niet standaard beschikbaar is in het startmenu, kun je deze daar toevoegen. Veel mensen schakelen hun computer uit met de aan/uit-knop. In het energiebeheer kun je zelf bepalen wat er moet gebeuren wanneer je op deze knop drukt. Voor een desktop raden we aan de computer volledig uit te schakelen of de sluimerstand te gebruiken. Het gebruik van de slaapstand wordt afgeraden voor desktops, omdat deze geen batterij hebben in geval van stroomonderbreking.
Wat hebben we geleerd…
- Levensduur batterij: De sluimerstand die standaard niet beschikbaar is via het startmenu verbruikt minder stroom. Hierdoor gaat de batterij minder lading verliezen als deze ergens aan de kant ligt. Als een laptop lang niet gaat gebruikt worden zet je hem beter volledig uit of gebruik je de sluimerstand, anders is de kans groot dat de batterij volledig leeg is als je de laptop terug aanzet.
- Snelheid van hervatten: Zowel de slaapstand als de sluimerstand hebben als doel ervoor te zorgen dat een computer snel terug opstapt. De slaapstand is sneller omdat alles in het ram geheugen wordt opgeslagen. Het verschil met de sluimerstand is echter minder groot als vroeger omdat de meeste computers nu ook een SSD hebben.
- Stroomuitval: In de sluimerstand gaan er geen gegevens verloren als de computer zonder stroom valt. Ook niet als de computer een desktop is!
- Energieverbruik: De sluimerstand verbruikt het minste stroom en bovendien is het snelheidsverschil met de slaapstand kleiner door het gebruik van SSD’s. De sluimerstand lijk dus interessanter dan de slaapstand. De sluimerstand moet je wel toevoegen aan het startmenu via energiebeheer in het configuratiescherm.