De ultieme WordPress herstel gids

WordPress is een veelgebruikt Content Management Systeem (CMS) waarmee je snel en gemakkelijk een prachtige website kan bouwen. Met de enorme hoeveelheid gratis thema’s en plugins kan je zonder veel moeite snel een mooie website maken. Maar helaas kan het voorkomen dat je te maken krijgt met problemen die lastig op te lossen zijn. Gelukkig hebben wij in de loop der jaren al heel wat van deze problemen zelf moeten aanpakken, en daarom delen we graag onze waardevolle tips met jou.

Voordat je onze tips doorneemt, is het echter van cruciaal belang om eerst een back-up te maken. De belangrijkste back-up om te nemen is die van de database, die alle geschreven teksten van je artikelen bevat, en van de ‘uploads’-map, waarin de geüploade afbeeldingen worden opgeslagen. Daarnaast raden we ook aan om een back-up te maken van het gebruikte thema en de geïnstalleerde plugins.

Hoe maak je een back-up in WordPress?

De gemakkelijkste methode is om gewoon een plugin te gebruiken. Er zijn tal van plugins beschikbaar die een back-up voor jou kunnen maken. Wij gebruiken zelf al jarenlang UpdraftPlus. Met UpdraftPlus is het maken van een back-up kinderspel.

Met UpdraftPlus is het maken van een backup super eenvoudig

Natuurlijk kun je ook handmatig een back-up maken. In phpMyAdmin kun je de database exporteren, en met een FTP-programma zoals FileZilla kun je de mappen ‘uploads’, ‘plugins’ en thema’s kopiëren.

Met een FTP programma zoals Filezilla kan je de uploads, plugins en thema’s backuppen
Met PhpMyAdmin kan je de database backuppen. De database bevat alle geschreven teksten.

Heb je een backup en een of ander probleem dat je wenst op te lossen? Ook hier zijn onze tips…. Let ook op de tips zijn gesorteerd van heel gemakkelijk naar heel moeilijk. Te moeilijk? Vraag hulp en en neem geen risico’s.

Tip 1: Updaten

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alles update. Update WordPress, alle plugins en het geïnstalleerde thema. Vaak worden problemen die worden ontdekt en gemeld, opgelost door updates. Begin nooit met het oplossen van problemen voordat alles is geüpdatet. Tenzij het updaten zelf nu net het probleem is natuurlijk…

Wordpress plugins en thema

Tip 2: Caching

Let op: zowel je browser als WordPress maken gebruik van caching om de laadtijd van je website te versnellen. Als je problemen ondervindt, zoals het niet kunnen wijzigen van tekst, probeer dan eerst de cache van alle caching-plugins te legen en verwijder alle cookies en browsegeschiedenis van je browser. Je kan ook proberen om een andere browser te gebruiken. Misschien zijn de wijzigingen wel zichtbaar in een andere browser.

Tip 3: Deactiveer plugins

Ongeacht het probleem dat je tegenkomt, probeer altijd eerst de geïnstalleerde plugins te deactiveren en kijk of dit het probleem oplost. Als het probleem verdwijnt, schakel dan de plugins één voor één weer in. Op deze manier kun je achterhalen welke plugin het probleem veroorzaakt

Tip 4: Gebruik een standaardthema

Probeer een ander eenvoudig standaardthema te installeren en controleer opnieuw of dit het probleem oplost. Als het probleem niet is opgelost, kun je teruggaan naar je oorspronkelijke thema door het weer te activeren.

Tip 5: Contacteer hosting

Nooit aan onderstaande tips beginnen alvorens je hosting te contacteren. Vraag of er momenteel problemen zijn die jouw problemen met je WordPress site kunnen verklaren. Soms hebben ze een probleem en zijn ze druk bezig met het oplossen.

Tip 6: Controleer de bestandstoegangsrechten

Controleer dat alle mappen de juiste rechten hebben. In het geval van WordPress moeten de mappen de rechten 755 hebben. Alle bestanden moeten rechten 644 hebben. Voor het bestand wp-config zijn er discussies over de bestandsrechten, maar volgens de officiële WordPress Codex wordt ook hier 644 aanbevolen. Je kan dit gemakkelijk controleren met FTP programma zoals FileZilla.

Tip 7: Controleer de permalinks

Controleer de permalinks om ervoor te zorgen dat ze correct zijn ingesteld. Het is echter belangrijk om op te merken dat het wijzigen van permalinks drastische gevolgen kan hebben voor de ranking van je teksten in zoekmachines. Dit is met name van belang voor bestaande websites. Permalinks zijn de URL-structuren van de verschillende pagina’s op je website. Een aanbevolen structuur is om de naam van de website te laten volgen door de titel van de pagina.

Controleer de permalink structuur. Let op nooit wijzigen op een bestaande website!

Tip 7: Controleer de WordPress bestanden

Als je te maken hebt met problemen in je WordPress-installatie, kun je proberen om de WordPress-bestanden te controleren. Via het dashboard van WordPress kan je je huidige versie opnieuw installeren. Een andere meer drastische manier is de uitgepakte WordPress bestanden te kopieren met een FTP programma. Let op! Kopieer eerst het bestand wp-config.php of noteer de instellingen in dit bestand. Het bevat belangrijke configuratiegegevens zoals de databasegegevens. Dit bestand moet je herstellen nadat je alle WordPress bestanden gekopieerd hebt.

Tip 8: Controleer het .htaccess-bestand

Controleer het .htaccess-bestand in de hoofdmap van je WordPress-installatie. Je kan dit met een FTP programma of zelfs een plugin. Fouten in dit bestand kunnen ernstige problemen veroorzaken. Als je wijzigingen in het .htaccess-bestand wilt aanbrengen, zorg er dan voor dat je de juiste code gebruikt en maak indien mogelijk een back-up voordat je wijzigingen aanbrengt. Fouten in het htaccess kunnen je website onbruikbaar maken. Wees dus voorzichtig!

Tip 9: Controleer de gebruikersrechten van de database

In het bestand wp-config.php, dat zich in de hoofdmap van je website bevindt, vind je de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database. Open de database en log in met deze gegevens. Gebruik het SQL-commando “SHOW GRANTS;” om de rechten te controleren. Je kunt ook via het hostingpaneel een nieuwe gebruiker aanmaken met alle rechten en deze gebruiken voor je WordPress-site door de gebruikersnaam en het wachtwoord in wp-config.php aan te passen.

Tip 10: Controleer de PHP versie

Heeft je hosting de PHP versie gewijzigd? Of wordt er nog een heel oude versie gebruikt en heb je problemen die je niet opgelost krijgt? Dan is het interessant van een andere PHP versie te proberen. Vaak kan je dat in je hosting pakket gewoon aanpassen.

Er zijn natuurlijk ook verschillende websites en forums waar je hulp kan vragen en krijgen. Heb je een van de bovenstaande tips reeds gecontroleerd? Vermeld dit dan. Hierdoor spaar je tijd uit en kom je sneller tot een oplossing.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie