De Windows startup folder gebruiken

Wat is de Windows startup folder?

De Windows startup folder is een map in Windows die je kan gebruiken als je programma’s automatisch wenst te starten bij het opstarten van Windows. Je kan dit door een snelkoppeling van een programma te kopiëren in deze startup folder. In de oudere versies van Windows vond je die map gewoon terug via het startmenu. In Windows 10 en Windows 11 is de startup folder verborgen maar gemakkelijk tevoorschijn te halen. Je kan de Windows startup folder als volgt terugvinden.

Waar vind je deze folder?

De startup folder van Windows 10 en Windows 11 vind je terug op volgende locaties:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma's\Opstarten
C:\Users\demo\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Windows heeft dus 2 startup folders. De 1ste regel is de locatie van de startup folder die gebruikt wordt voor alle accounts. Een snelkoppeling die je in deze map plaatst, wordt dus altijd uitgevoerd bij het opstarten van Windows. De 2de regel is de startup folder die gebruikt wordt wanneer een specifieke account gestart wordt. Een snelkoppeling die je in deze map plaatst wordt dus enkel uitgevoerd als je die account opstart. In de 2de regel moet je wel het woord demo vervangen door de naam van de account op jouw pc natuurlijk.

Let wel op de locatie van de Windows startup folder kan naargelang de versie en de taal van Windows een beetje afwijken van bovenstaande locaties. Bij een Engelstalige versie zal opstarten natuurlijk startup zijn.

De startup folder zichtbaar maken

De startup folders van Windows zijn verborgen mappen. Om ze zichtbaar te maken moet je in de verkenner aanvinken dat je verborgen bestanden en mappen zichtbaar wenst te maken. Dit doe je als volgt:

Windows 10

 • Open de verkenner en klik bovenaan op “beeld” en vervolgens op “opties”.
 • Klik op het tabblad “Weergave”.
 • Vink “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven” aan
Windows 10 verborgen bestanden weergeven

Windows 11

 • Klik in de verkenner op de 3 horizontal stipjes bovenaan en kies “opties”
 • Klik op het tabblad “Weergave”.
 • Vink “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven” aan
Windows 11 verborgen bestanden weergeven

Waarvoor kan je de Windows startup folder gebruiken?

Wel zoals de naam doet vermoeden wordt alles wat je in de startup folder plaats gestart bij het starten van Windows. Wat kan dit dan zoal zijn bijvoorbeeld?

 • Veelgebruikte programma’s: Plaats snelkoppelingen van de programma’s die je regelmatig gebruikt in de startup folder, zodat ze automatisch starten wanneer Windows opstart.
 • Automatische updates: Sommige programma’s vereisen regelmatige updates. Als het programma een uitvoerbaar “update”-bestand heeft, kun je een snelkoppeling van dat bestand in de startup folder plaatsen.
 • Systeemoptimalisatietools: Als je je systeem graag in optimale staat houdt, overweeg dan om een tool voor systeemonderhoud te laten starten bij het opstarten van Windows.
 • Back-upprogramma’s: Voor regelmatige back-ups kun je het back-upprogramma in de startup folder plaatsen, zodat back-ups automatisch worden gestart.
 • Automatisch starten van bestanden of scripts: Hoewel het wat meer gevorderde kennis vereist, is het mogelijk om bestanden of scripts automatisch te laten starten bij het opstarten van Windows.

Let op, overdrijf natuurlijk niet. Wees selectief. Je wil natuurlijk niet dat het opstarten van Windows onnodig vertraagd wordt.

Wil je veel verder gaan dan alleen maar een programma starten bij het opstarten van Windows? Dat kan met de taakplanner van Windows. Met de taakplanner van Windows kan je veel meer mogelijkheden. Lees Windows taakplanner – Decomputer.be

.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie