De Windows startup folder gebruiken

Dit artikel werd op17 mei 2024 geüpdatet.

De Windows startup folder is een map in Windows die je kunt gebruiken als je programma’s automatisch wilt laten starten bij het opstarten van Windows. Dit kun je doen door een snelkoppeling van een programma naar deze map te kopiëren. In oudere versies van Windows vond je deze map eenvoudig terug via het startmenu. In Windows 10 en Windows 11 is de map verborgen, maar gemakkelijk tevoorschijn te halen.

Waar vind je deze map?

De startup folder van Windows 10 en Windows 11 vind je terug op volgende locaties:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma's\Opstarten
C:\Users\demo\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Inderdaad, Windows heeft dus twee startup folders. De eerste locatie is de map die wordt gebruikt voor alle accounts. Een snelkoppeling die je in deze map plaatst, wordt altijd uitgevoerd bij het opstarten van Windows. De tweede locatie is de map die wordt gebruikt wanneer een specifieke account wordt gestart. Een snelkoppeling die je in deze map plaatst, wordt dus alleen uitgevoerd wanneer je die specifieke account opstart. In de tweede locatie moet je het woord ‘demo’ vervangen door de naam van de account op jouw pc, natuurlijk.

Let wel op: de locatie van de Windows startup folder kan, afhankelijk van de versie en de taal van Windows, een beetje afwijken van bovenstaande locaties. Bij een Engelstalige versie zal ‘Opstarten’ natuurlijk ‘Startup’ zijn.

De mappen zichtbaar maken

De startup folders van Windows zijn verborgen mappen. Om ze zichtbaar te maken moet je in de verkenner aanvinken dat je verborgen bestanden en mappen zichtbaar wenst te maken. Dit doe je als volgt:

Windows 10

 • Open de verkenner en klik bovenaan op “beeld” en vervolgens op “opties”.
 • Klik op het tabblad “Weergave”.
 • Vink “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven” aan
Windows 10 verborgen bestanden weergeven

Windows 11

 • Klik in de verkenner op de 3 horizontal stipjes bovenaan en kies “opties”
 • Klik op het tabblad “Weergave”.
 • Vink “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven” aan
Windows 11 verborgen bestanden weergeven

Praktische voorbeelden

Wel zoals de naam doet vermoeden wordt alles wat je in deze mappen plaats gestart bij het starten van Windows. Wat kan dit dan zoal zijn bijvoorbeeld?

 • Veelgebruikte programma’s: Plaats snelkoppelingen van de programma’s die je regelmatig gebruikt in de startup folder, zodat ze automatisch starten wanneer Windows opstart.
 • Automatische updates: Sommige programma’s vereisen regelmatige updates. Als het programma een uitvoerbaar “update”-bestand heeft, kun je een snelkoppeling van dat bestand in de startup folder plaatsen.
 • Systeemoptimalisatietools: Als je je systeem graag in optimale staat houdt, overweeg dan om een tool voor systeemonderhoud te laten starten bij het opstarten van Windows.
 • Back-upprogramma’s: Voor regelmatige back-ups kun je het back-upprogramma in de startup folder plaatsen, zodat back-ups automatisch worden gestart.
 • Automatisch starten van bestanden of scripts: Hoewel het wat meer gevorderde kennis vereist, is het mogelijk om bestanden of scripts automatisch te laten starten bij het opstarten van Windows.

Let op, overdrijf natuurlijk niet. Wees selectief. Je wil natuurlijk niet dat het opstarten van Windows onnodig vertraagd wordt.

Video demonstratie

Kijk hieronder hoe we Chrome laten starten onmiddellijk na het opstarten van Windows.

Snelkoppeling van Chrome in de opstartmap plaatsen

Wil je veel verder gaan dan alleen maar een programma starten bij het opstarten van Windows? Dat kan met de taakplanner van Windows. Met de taakplanner van Windows kan je veel meer mogelijkheden. Lees Windows taakplanner – Decomputer.be

.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: , ,