De Windows recovery partitie starten

Veel computers hebben tegenwoordig een recovery partitie. Met behulp van deze recovery partitie kan je de fabrieksinstellingen herstellen. Wanneer je een computer naar de fabrieksinstellingen hebt hersteld staat deze net zoals je hem voor de allereerste keer opstartte.

Op de recovery partitie staat alles wat nodig om dit herstel naar de fabrieksinstellingen mogelijk te maken. Bij het recoveren wordt meestal alles gewist. Dus is het belangrijk van alle bestanden die je wenst te bewaren eerst te back-uppen naar een extern medium zoals een harde schijf of een grote USB-stick. Op sommige computers kan je de keuze maken of er al of niet gegevens bewaard moet blijven. Neem dit risico echter niet en neem sowieso een back-up.

Neem altijd een back-up naar een extern medium alvorens een recovery te starten!

Of er al of niet een recovery partitie aanwezig is op je computer kan je gemakkelijk controleren via computerbeheer. Computerbeheer kan je op verschillende manieren openen. Heel gemakkelijk kan je het door met de rechterkant op “de computer” te klikken. In het menu dat verschijnt kies je dan beheren. Als de computer een recovery partitie heeft dan staat deze meestal gearceerd. De recovery partitie heeft standaard geen drive letter. Meestal is de partitie 4 tot 15 GB groot. Op de foto hieronder zie je hoe deze partitie eruit ziet op een MSI laptop.

Windows Recovery partitie
Via computerbeheer kan je controleren of er een recovery partitie op je computer aanwezig is.

Om een recovery te starten vanaf de recovery partitie moet je meestal bij het opstarten een specifieke toets of toetsencombinatie indrukken. Een overzicht:

Acer  Alt + F10
Asus → F9
Compaq → F1 of F10 of F11 (afhankelijk van model)
Dell → CTRL + F11
Fujitsu Siemens → F12
MSI → F3
Sony → F10
Packard Bell → F11

Soms zit het starten van een recovery in het menu dat verschijnt als je bij het opstarten herhaaldelijk F8 duwt.

Een recovery partitie is handig maar het heeft ook nadelen. De partitie staat immers op dezelfde schijf als het eigenlijke besturingssysteem. Als de harde schijf crasht en vervangen moet worden dan verlies je natuurlijk ook de recovery partitie. Bovendien staat de recovery partitie vaak ook aan het begin van de harde schijf en dit is het snelste deel van de schijf. Zonde natuurlijk dat dit snelste gedeelte niet gebruikt wordt om Windows op te installeren.

Recovery DVD’s die je kan aanmaken wanneer de computer nieuw is zijn eigenlijk beter. Als de harde schijf dan crasht kan je de computer nog steeds terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Bovendien verspil je geen ruimte op de harde schijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *