Laatste update 29 juni 2024.
Veel computers hebben tegenwoordig een herstelpartitie, soms ook wel recovery partitie genoemd. Met behulp van deze herstelpartitie kun je de fabrieksinstellingen herstellen. Wanneer je een computer naar de fabrieksinstellingen hebt hersteld, staat deze weer precies zoals toen je hem voor de allereerste keer opstartte.
Wat is een herstelpartitie (recovery partitie)?
Op de herstelpartitie staat alles wat nodig is om een herstel naar de fabrieksinstellingen mogelijk te maken. Bij het herstellen wordt meestal alles gewist. Daarom is het belangrijk om van alle bestanden die je wilt behouden eerst een back-up te maken naar een extern medium zoals een harde schijf, een grote USB-stick of naar een cloudopslagdienst zoals OneDrive of Google Drive. Op sommige computers kun je kiezen of er gegevens bewaard moeten blijven, maar neem dit risico niet en maak altijd een back-up.
Hoe start ik het herstel naar de fabrieksinstellingen?
Om een herstel te starten vanaf de herstelpartitie moet je meestal bij het opstarten een specifieke toets of toetsencombinatie indrukken. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Acer → Alt + F10
- Asus → F9
- Compaq → F1 of F10 of F11 (afhankelijk van het model)
- Dell → CTRL + F11
- Fujitsu Siemens → F12
- MSI → F3
- Sony → F10
- Packard Bell → F11
In moderne versies van Windows, zoals Windows 10 en Windows 11, kun je ook naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel gaan om herstelopties te vinden. Soms is het mogelijk om het herstelproces te starten door herhaaldelijk op F8 te drukken tijdens het opstarten. Voor Windows 10 en 11 kun je ook de herstelomgeving bereiken door de SHIFT-toets ingedrukt te houden terwijl je Windows herstart.
Ik heb geen herstelpartitie! Hoe kan ik een herstelpartitie maken?
Een herstelpartitie maken op je interne opslag is niet erg efficiënt. Het kost veel ruimte voor iets dat misschien nooit nodig zal zijn. Een veel betere en eenvoudigere optie is het maken van een herstelstation met Windows. Typ gewoon “herstelstation” in het zoekvak van Windows en je kunt direct aan de slag. Als je wilt dat het herstelstation ook al je bestanden en geïnstalleerde programma’s behoudt, moet je wel over voldoende extern opslaggeheugen beschikken.
Ik heb veel te weinig ruimte. Kan ik mijn herstelpartitie verwijderen?
Dat kan, maar het is niet aanbevolen! Het verwijderen is niet zonder risico’s. Bovendien is de herstelpartitie vaak de eerste partitie op de harde schijf. Als je die verwijdert, is het moeilijk om de vrijgekomen ruimte toe te voegen aan een andere partitie. De winst is vaak ook beperkt, maximaal zo’n 20 GB.
Wil je toch de partitie verwijderen, dan raden we de volgende stappen aan:
- Maak eerst een back-up van alle belangrijke bestanden op twee verschillende externe opslagmedia.
- Maak een herstelstation en zorg ervoor dat het herstelstation alle benodigde bestanden bevat.
- Wis alle partities en start de pc op vanaf het herstelstation.
Nogmaals, dit is veel werk voor een relatief kleine hoeveelheid gewonnen ruimte. Daarom kunnen we dit niet aanbevelen.
Lees Vergeet niet te back-uppen!
Beste,
De herstelpartitie is 1 grote ellende! Bij het updaten van Windows is er een update die niet geïnstalleerd kan worden, omdat er te weinig vrije ruimte is op de herstelpartitie! Typisch Microsoft natuurlijk. Ik ga een back-up nemen en dan zoals je beschreef een herstelstation aanmaken en de herstelpartitie verwijderen. Dan is dat probleem voor eens en altijd opgelost.
Groeten