A disk read error occurred

De harde schijf van een computer is nog steeds het meest kwetsbare onderdeel van de computer. Als je bij het opstarten de volgende foutmelding ziet verschijnen dan heb je reden om ongerust te zijn.

A disk read error occurred
Fout bij het opstarten: “A disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Delete to restart.”

Alhoewel de foutmelding voorstelt van de PC te herstarten door Ctrl+Alt+Delete te duwen, lost dit natuurlijk niets op. Controleer in de eerste plaats dat de harde schijf nog correct aangesloten is. Als de computer een laptop is en gevallen is dan kan het zijn dat de harde schijf door de klap los gekomen is.

Als de harde schijf nog correct aangesloten is controleer je vervolgens of de harde schijf nog gedetecteerd wordt door de BIOS. Naar de BIOS van de computer ga je door F2 of Delete te duwen bij het opstarten. Op sommige computers kan dit een andere toets zijn. Vaak wordt dit bij het opstarten aangegeven. Als de harde schijf niet meer gedetecteerd wordt door de BIOS dan ga je de harde schijf sowieso moeten vervangen. Enkel gespecialiseerde firma kunnen de gegevens op de harde schijf dan nog recupereren.

Als de harde schijf nog herkend wordt door de BIOS dan kan je deze proberen te herstellen met programma’s zoals HDAT2 en Vivard. Je vindt deze programma’s op de Ultimate Boot CD. Met HDAT2 kan je eventuele fouten proberen te herstellen terwijl je met Vivard slechte cluster kan re-mappen zodat deze in de toekomst niet meer gebruikt zullen worden.

Als je er in slaagt van de PC opnieuw opstarten raden we het aan van onmiddellijk alle gegevens te kopiëren die belangrijk zijn. Het komt vaak voor dat een PC na verschillende pogingen opnieuw opstart maar vaak zal de schijf daarna volledig defect gaan. Kopieer dus alle belangrijke gegevens bij de eerste kans die zich voordoet!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: