DNS informatie en tips

Wist je dat het echte adres van een website een IP-adres is? Een domeinnaam wordt gewoon gebruikt omdat we niet in staat zijn van een IP-adres te onthouden. Waarschijnlijk zeg jij nu “dat kan ik wel”, maar kan jij dat ook voor 20 websites of meer?

Dit is nu exact waarvoor we domeinnamen gebruiken. Die zijn veel gemakkelijker te onthouden. Een DNS-server zorgt ervoor dat wanneer je een domeinnaam ingeeft in je browser doorgestuurd wordt naar het correcte IP-adres.

Afbeelding Van Een Dns Lookup
Een DNS server vertaalt de domeinnaam naar een IP-adres

Wat is het hosts bestand?

Hoe gaat dit nu praktisch te werk? Als je een websiteadres ingeeft in de browser dan gaat de browser eerst een lokaal bestand controleren, het fameuze hosts bestand dat in het verleden een reputatie had van misbruikt te worden door allerlei malware en virussen. Dit hostsbestand vind je in Windows op de volgende locatie.

C:\Windows\System32\drivers\etc

Normaal is het een leeg bestand, maar je kan er ook in specifiëren naar welk IP-adres er moet gegaan worden als een specifieke website wordt bezocht. En dat is nu exact wat door malware kan misbruikt worden. Hieronder zie je een leeg hosts bestand, zoals het er moet uitzien.

Een Leeg Ongewijzigd Hosts Bestand
Een leeg hosts bestand. De lijnen met een # zijn gewoon informatie.

Dit artikel dat we schreven is een voorbeeld van misbruik door malware Google werkt niet andere sites wel – Decomputer.be

Als het hosts bestand geen regel heeft die een domeinnaam doorstuurt naar een specifiek IP-adres is het je internetprovider die het IP-adres opzoekt. Hiervoor heeft je internetprovider een DNS-server die samenwerkt met andere DNS-servers wereldwijd.

DNS-server reageert niet

Problemen met de DNS-server zijn er zelden en als er een probleem is het bijna altijd de foutmelding “DNS-server reageert niet”. Heb je deze foutmelding dan is het belangrijk van eerst naar de meest logische oorzaken te zoeken. Begin dus niet direct allerlei complexe oplossingen uit te proberen die je overal op internet leest! Door overal van alles te wijzigen zonder dat het probleem opgelost wordt, maak je het probleem alleen maar moeilijker op te lossen. Pak het als volgt aan:

  • Probeer eerst een andere browser, heeft een andere browser geen probleem, dan moet je waarschijnlijk de browser die problemen heeft gewoon eens resetten.
  • Herstart de router, trek de voedingskabel uit en steek hem na een paar minuten opnieuw in. Wacht opnieuw een paar minuten en herstart de computer en probeer opnieuw.
  • Controleer de firewall op je computer en schakel deze eventueel even uit om te testen dat deze het probleem veroorzaakt.
  • Wacht een paar uur en bel eventueel je internetprovider en informeer of ze problemen hebben.

Hosts bestand gebruiken als ouderlijk toezicht

Je kan het hosts bestand ook gebruiken om te vermijden dat je kinderen websites bezoeken die ze eigenlijk niet zouden mogen bezoeken. Bijvoorbeeld bekende erotische websites. Je kan dit gewoon door een regels aan het hosts bestand toe te voegen. Zie bijvoorbeeld onderstaande regel:

127.0.0.1 ongewenstewebsite.com

Je moet die regel natuurlijk toevoegen zonder er een # voor te zetten! Als ze dan toch deze website willen bezoeken verschijnt het volgende scherm in de browser.

Pagina Niet Bereikbaar
Website geblokkeerd via hosts bestand

Deze manier van websites te blokkeren is heel eenvoudig en je kinderen moet wel heel slim zijn om dit te kunnen omzeilen. Je kan altijd achteraf websites toevoegen of verwijderen. Het hosts bestand wordt door Windows beschermd. In bovenstaande voorbeeld gebruikte ik Notepad++ om het bestand te bewerken. Bij het aanbrengen vraagt Notepad++ dan ook of het in beheerdersmodus mag starten. En dit is nodig om het bestand te kunnen bewerken. Zie onderstaande afbeelding.

Notepad++ In Beheerdersmodus
Notepad++ in beheerdersmodus
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie