DNS informatie en tip

DNS is de afkorting van Domain Name System. Het is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen. Websites staan op een server met een IP adres. Om te vermijden dat we telkens het IP adres van een website moeten ingeven heeft elke website een domeinnaam. Telkens we een website bezoeken wordt de domeinnaam omgezet in het IP adres van de server waarop deze website zich bevindt.

Het opzoeken van het IP adres van een domein noemen we een “DNS lookup“. Het IP adres van de server waarop een website draait kan je gemakkelijk achterhalen als volgt. Open een DOS venster met het commando cmd. Ping vervolgens naar de website bijvoorbeeld ping mijnwebsite.com. Het IP adres dat vervolgens verschijnt is het IP adres van de server waarop de website draait. Als de website zijn eigen IP adres heeft kan je vervolgens surfen naar de website door het IP adres in te geven in je browsers. Voor websites die draaien op een gedeelde server (shared hosting) is dit niet mogelijk. Het IP adres wordt dan immers gedeeld met andere websites. Als je de domeinnaam ingeeft in je browser bevat de “http request” extra informatie die aangeeft welke site op dat IP adres je wenst te bezoeken.

IP adres achterhalen
Het IP adres van een website achterhalen. Links google.com. Rechts decomputer.be op gedeelde server. (Shared hosting)

DNS servers vinden we terug in verschillende landen en continenten. Je kan zelf kiezen welke DNS server je wenst te gebruiken. Het is logisch dat lokale DNS servers vaak sneller reageren dan verafgelegen servers. De DNS servers die je wenst te gebruiken kan je instellen op je PC of in je router.

DNS instellen op PC
Via de netwerkinstellingen kan je zelf de DNS servers instellen indien gewenst.
DNS instellen in router
Wens je dat alle computers jouw gekozen DNS servers gebruiken. Stel de DNS servers dan in in de router.

Met behulp van een programma kan je gemakkelijk bepalen welke DNS servers voor jouw het snelst reageren. Een snelle DNS server zorgt ervoor dat een website net iets sneller toegankelijk is. De bekendste programma’s voor het vinden van de snelste DNS server zijn Namebench, DNS Benchmark en DNS Jumper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.