dpc watchdog violation, blue screen

Ben je hier terechtgekomen omdat je computer op willekeurige moment crasht met een blue screen of heb je last van de beruchte foutmelding “dpc watchdog violation”? Dan moet je zeker verder lezen. Vaak is men einde raad en weet men niet hoe men dit probleem moet oplossen. Nochtans kan je dit probleem gemakkelijk oplossen door een aantal zaken grondig te controleren. Lees hieronder wat je moet controleren. Dit artikel is van toepassing op alle versies van Windows.

dpc watchdog violation
Het is soms moeilijk de oorzaak van de foutmelding “dpc watchdog violation” te achterhalen.

“dpc watchdog violation” fout na installatie software of na aanpassing hardware

(deze stap mag je overslaan als je recent geen software geïnstalleerd hebt of hardware gewijzigd heb)

Heb je recent de hardware van de computer aangepast? Als dat het geval is, kan dit mogelijk de oorzaak zijn. Maak de wijziging ongedaan en test of het probleem is opgelost. Als je voordien het probleem niet had, dan is de recent toegevoegde hardware mogelijk het probleem.

Heb je recent stuurprogramma’s geüpdatet of software geïnstalleerd? Deze wijzigingen kunnen eveneens de oorzaak zijn. Met systeemherstel kan je deze wijzigingen ongedaan maken. Start systeemherstel met het commando rstrui.exe (in het zoekvak van Windows) of via het icoontje “beveiliging en onderhoud” in het configuratiescherm.

De hardware is ongewijzigd en je hebt geen software of stuurprogramma’s geïnstalleerd

Als de “dpc watchdog violation” fout (bluescreen) optreedt en je computer ongewijzigd is gebleven, is het tijd om de computer te controleren op mogelijke fouten. Volg onderstaande stappen.

1. Test het werkgeheugen (komt vaak voor!)

  • In Windows zit een programma voor het testen van het werkgeheugen. Start het programma met het commando mdsched.exe.
  • Laat Windows het werkgeheugen herhaaldelijk testen. Het is cruciaal om te begrijpen dat een foutloze test niet betekent dat het geheugen volledig vrij is van gebreken.
  • Als je slechts af en toe een bluescreen hebt (bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week), voer dan een grondigere test uit met tools zoals Memtest86, beschikbaar op de Ultimate Boot CD. Laat deze test zeker 4 uur lopen, of langer als de bluescreens zeldzaam zijn. Een kortere test kan problemen mogelijk over het hoofd zien. Onthoud dat zelfs na herhaalde tests fouten pas na verloop van tijd kunnen verschijnen. Het kan vergelijkbaar zijn met het vinden van een speld in een hooiberg, dus een geduldige en grondige aanpak is vereist voor een betrouwbare diagnose.
ram geheugen testen Windows 10
Slecht RAM-geheugen is de meest vookomende oorzaak van de foutmelding dpc watchdog violation.

2. Test het opslaggeheugen

Een defect opslaggeheugen kan eveneens een bluescreen veroorzaken, aangezien Windows het opslaggeheugen gebruikt voor virtueel geheugen. Volg deze stappen om de harde schijf te testen:

  • Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf.
  • Kies ‘Eigenschappen’.
  • Ga naar het tabblad ‘Extra’.
  • Klik op ‘Controleren’ en vervolgens op ‘Station scannen’.

Als Windows fouten detecteert op de harde schijf, lees dan deze aanvullende bron voor informatie over het herstellen van de harde schijf:

 https://decomputer.be/harde-schijf-herstellen/

3. Test de systeembestanden van Windows

Het komt minder vaak voor, maar beschadigde Windows bestanden kunnen de fout veroorzaken. Volg deze stappen om de systeembestanden te testen:

  • Open een opdrachtprompt als administrator. In Windows kan je dit eenvoudig doen door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken.
  • Voer het commando sfc /scannow uit.
Microsoft Edge herstellen met sfc /scannow
Met het commando sfc /scannow geven we Windows de opdracht alle bestanden te controleren en te herstellen.

4. Testen op virusssen en malware

Eerlijk gezegd komt het weinig voor, maar het kan. Een ernstige besmetting kan deze fout eveneens veroorzaken. Controleer dus dat er geen virussen en malware op de computer staan.

5. Stuurprogramma’s updaten

Verkeerde stuurprogramma’s (drivers) kunnen wel degelijk de fout dpc watchdog violation veroorzaken. Update alle drivers en test opnieuw. Ben je een absolute leek en weet je niet hoe je drivers kan updaten dan kan je eventueel Driver Reviver gebruiken.

6. Windows opnieuw installeren?

Sta je op punt van het op te geven? Neem een backup van alles belangrijk bestanden. Installeer Windows vervolgens opnieuw. Heb je vlak na de installatie nog steeds last en crasht de computer regelmatig met het blauwe dpc watchdog violation scherm dan moet je toch echt aan de hardware beginnen denken. Verwijder om te testen alle hardware die je niet nodig hebt om Windows te starten. Sluit alle hardware 1 voor 1 opnieuw aan om te bepalen welke hardware het probleem precies veroorzaakt.

7. Koeling van de processor?

Als de temperatuur van de processor te hoog oploopt kan deze in uitzonderlijke gevallen fouten maken met als gevolg het crashen met de foutmelding zdpc watchdog violationz. Controleer dus voor de zekerheid ook de koeling van de processor.

Dit artikel komt in de categorie hardware herstellingen omdat we praktijk het probleem meestal veroorzaakt wordt door een hardware probleem.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie