dpc watchdog violation

De foutmelding dpc watchdog violation is een horror foutmelding. Een foutmelding die niet aangeeft wat het probleem nu eigenlijk is. De foutmelding kan veroorzaakt worden door een hele reeks van problemen. Een artikel schrijven die een kant en klare oplossing biedt voor dit probleem is dan ook quasi onmogelijk. Toch zijn we er zeker van dat je dit probleem kan oplossen als je het een beetje goed aanpakt. Dit artikel is van toepassing op Windows 8.(1) en Windows 10.

dpc watchdog violation
Het is soms moeilijk de oorzaak van de foutmelding “dpc watchdog violation” te achterhalen.

Dpc watchdog violation fout na installatie software of na aanpassing hardware

Heb je recent de hardware van de computer aangepast? Indien ja, dan kan dit mogelijk de oorzaak zijn. Maak de wijziging ongedaan en test of het probleem is opgelost. De foutmelding kan immers veroorzaakt worden door slecht functionerende hardware. Als je voordien het probleem niet had dan is de recent toegevoegde hardware mogelijk het probleem.

Heb je recent stuurprogramma’s geüpdatet? Of heb je recent software geïnstalleerd? Dan kan dit eveneens de oorzaak zijn. Met systeemherstel kan je deze wijzigingen ongedaan maken en vervolgens kan je testen of het probleem is opgelost. Systeemherstel kan je starten met het commando rstrui.exe (in het zoekvak van Windows) of via het icoontje “beveiliging en onderhoud” in het configuratiescherm.

De hardware is ongewijzigd en je hebt geen software of stuurprogramma’s geïnstalleerd

De enige manier om de dpc watchdog violation fout op te lossen is dan de computer controleren op alle mogelijke fouten. In volgorde van de meest waarschijnlijke oorzaak zal je de volgende testen moeten uitvoeren.

1. test het werkgeheugen (komt zeer vaak voor!)
In windows 8.(1) en Windows 10 zit een programma voor het testen van het werkgeheugen. Je kan het programma starten met het commando mdsched.exe
Laat Windows het werkgeheugen testen. Als er fouten gedetecteerd worden moet het RAM-geheugen vervangen worden.

ram geheugen testen Windows 10
Slecht RAM-geheugen is de meest vookomende oorzaak van de foutmelding dpc watchdog violation.

2. test de harde schijf

Een defecte harde schijf kan de fout eveneens veroorzaken. De harde schijf testen doe je als volgt. Klik met de rechterkant op de harde schijf en kies eigenschappen. Ga naar het tabblad extra en klik daarna op controleren en daarna op station scannen. Als Windows fouten detecteert op de harde schijf lees dan https://decomputer.be/harde-schijf-herstellen/

3. test de systeembestanden van Windows

Het komt minder voor maar het kan. Beschadigde Windows bestanden kunnen de fout veroorzaken. Open een opdrachtprompt als administrator en voer het commando sfc /scannow uit. Een opdrachtprompt als administror kan je in Windows 10 gemakkelijk starten door met de rechterkant van de muis op de startknop te klikken.

Microsoft Edge herstellen met sfc /scannow
Met het commando sfc /scannow geven we Windows de opdracht alle bestanden te controleren en te herstellen.

4. testen op virusssen en malware

Eerlijk gezegd komt het weinig voor maar het kan. Een ernstige besmetting kan deze fout eveneens veroorzaken. Controleer dus dat er geen virussen en malware op de computer staan.
5. stuurprogramma’s updaten

Verkeerde stuurprogramma’s (drivers) kunnen wel degelijk de fout dpc watchdog violation veroorzaken. Update alle drivers en test opnieuw. Ben je een absolute leek en weet je niet hoe je drivers kan updaten dan kan je eventueel SlimDriversFree gebruiken.
6. Windows opnieuw installeren?

Sta je op punt van het op te geven? Neem een backup van alles belangrijk bestanden. Installeer Windows vervolgens opnieuw. Heb je vlak na de installatie nog steeds last en crasht de computer regelmatig met het blauwe dpc watchdog violation scherm dan moet je toch echt aan de hardware beginnen denken. Verwijder om te testen alle hardware die je niet nodig hebt om Windows te starten. Sluit alle hardware 1 voor 1 opnieuw aan om te bepalen welke hardware het probleem precies veroorzaakt.

7. koeling van de processor?

Als de temperatuur van de processor te hoog oploopt kan deze in uitzonderlijke gevallen fouten maken met als gevolg het crashen met de foutmeldingdpc watchdog violation. Controleer dus voor de zekerheid ook de koeling van de processor.

Dit artikel komt in de categorie hardware herstellingen omdat we praktijk het probleem meestal veroorzaakt wordt door een hardware probleem.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.