Draadloze internet problemen oplossen

Problemen met de draadloze internetverbinding of kortweg Wi-Fi zijn schering en inslag. Vaak is het ook moeilijk om te bepalen wat nu juist de oorzaak van het probleem is. In dit artikel veronderstellen we dat u een werkende draadloze verbinding had en deze om een of andere reden niet meer werkt. Door een aantal zaken te verifiëren moet u normaal gezien uw verbinding in no time weer aan de praat hebben.

Controleer dat de draadloze netwerkadapter ingeschakeld is.

Op laptops kan je de draadloze netwerkadapter uitschakelen door het induwen van een toetsencombinatie. Vaak is dit de Fn toets in combinatie met een van de F toetsen.

Wi-Fi in- en uitschakelen met toetsenbord
Op veel laptops kan de Wi-Fi in- en uitgeschakeld worden via het toetsenbord. In dit voorbeeld de Fn toets in combinatie met de F3 toets. Vaak is dit echter de F7 of F8 toets.

Op oudere laptops kan je de Wi-Fi vaak ook uitschakelen met een schakelaar vooraan. Als de draadloze netwerkadapter uitgeschakeld is zie je dit aan het logo onderaan rechts op het bureaublad.

Windows 7 Wi-Fi uit
Aan het icoontje van je draadloze netwerkadapter kan je zien of hij uitgeschakeld is of niet.

Vaak hebben laptops ook een indicatielampje om aan te geven of de Wi-Fi ingeschakeld is of niet.

Wi-Fi indicator laptop
Op deze laptop kan je vooraan zien of de Wi-Fi ingeschakeld is of niet.

Controleer de draadloze internet adapter in apparaatbeheer.

Apparaatbeheer vindt u terug in het configuratiescherm van Windows. Via apparaatbeheer kan u controleren

 • of de draadloze netwerkadapter correct geïnstalleerd is
 • of de draadloze netwerkadapter niet uitgeschakeld is
Wi-Fi adapter apparaatbeheer
Controleer de draadloze netwerkadapter via apparaatbeheer.

U heeft beperkte internettoegang.

Zet in dat geval de Wi-Fi router even uit en zet hem daarna opnieuw aan. Herstart ook de PC en probeer opnieuw te verbinden. Lukt het dan nog niet dan gebruik je systeemherstel. Met systeemherstel kan de je PC terugzetten naar een datum in het verleden. Kies natuurlijk een datum waarvan je weet dat je nog geen problemen had met je draadloos internet.

onbekend netwerk geen internettoegang
Een geel uitroepingsteken geeft aan dat de verbinding beperkt is.

Systeemherstel kan je starten met het commando rstrui.exe. Geef dit commando in in het zoekvak van Windows. Heeft u nog steeds problemen na het uitvoeren van een systeemherstel? Contacteer dan uw internet service provider en vraag deze van de verbinding te controleren.

U heeft een verbinding maar kan toch niet surfen.

Ga dan naar het configuratiescherm van Windows. Klik op het icoontje “Internetopties”. Ga vervolgens naar het tabblad geavanceerd en klik vervolgens op “geavanceerde instellingen herstellen” en daarna op “opnieuw instellen”.

Heeft u nog steeds een probleem en heb je een Firewall geïnstalleerd op je PC dan is de kans groot dat deze firewall het probleem veroorzaakt. Schakel de firewall tijdelijk uit om dit te testen.

De draadloze netwerkadapter detecteert geen enkel draadloos netwerk meer.

Terwijl u vroeger talloze netwerken kon detecteren detecteert de PC nu geen enkel draadloos netwerk meer. Dit komt wel vaker voor. Met een trucje is dit ook snel opgelost. Herstel dit als volgt. Ga naar apparaatbeheer in het configuratiescherm van Windows. Klik met de rechterkant van de muis op de draadloze netwerkadapter. Kies “installatie ongedaan maken”. Er verschijnt vervolgens een venster dat vraagt of u de stuurprogramma’s wenst te verwijderen. Vink deze optie niet aan! Na het verwijderen laten we Windows het apparaat opnieuw ontdekken. Dit kan via het menu bovenaan. Kies “zoeken naar gewijzigde apparaten”.

wifi adapter resetten
Een trucje dat bijna altijd werkt. De draadloze adapter verwijderen en opnieuw laten detecteren.

Nog steeds problemen?

Virussen en malware kunnen mogelijk een probleem zijn. Scan de PC met je virusscanner. Heb je geen werkende en ge-update virusscanner op je PC draaien dan kan je eventueel Microsoft Security Essentials downloaden. De installatiebestanden kan je met behulp van een USB stick kopieren. Voor een dectecteren van malware raden we Malwarebytes aan.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

18 gedachten over “Draadloze internet problemen oplossen”

 1. Mijn zoon heeft draadloos internet op zijn kamer boven. Dit werkt perfect doch als hij zijn computer aanzet heeft mijn kleinzoon onder geen internet meer. De powerline is ingeplugd bij de binnenkomen op de modem en een op de kamer boven van mijn zoon. Doch als mijn zoon zijn computer aanzet heeft mijn kleinzoon onder in de keuken of living geen internet meer. Zou het helpen als ik in de keuken of living een bijkomende powerline toestel insteek zodat lijn kleinzoon ook internet heeft?

  Beantwoorden
 2. Is je kleinzoon verbonden via wi-fi of via draad? Ik veronderstel dat jullie een modem/router met wi-fi hebben? Zonder router is het aantal IP-adressen beperkt. Gebruiken jullie vaste IP-adressen of is alles dynamisch ingesteld. Welke foutmelding heeft je kleinzoon op dat moment? Beperkte verbinding?

  Beantwoorden
 3. Beste DCP,

  Enkele malen per dag krijg ik geen verbinding met Wifi meer. De verbindingen zijn beschikbaar/zichtbaar, maar het lukt dan niet om er mee te verbinden. Het enige wat ik kan doen is ‘netwerk opnieuw instellen’ waarbij de gehele computer dan opnieuw gestart moet worden. Kun je hierbij helpen? Avast veel dank!

  Beantwoorden
  • Ik vermoed dat dit mogelijk met je modem/router te maken heeft. De volgende keer dat je dit probleem hebt moet je eens proberen van je modem/router eens te herstarten. Zijn er nog andere computers in huis? Hebben die hetzelfde probleem?

   Beantwoorden
   • Hartelijk dank voor de snelle reactie. Helaas is het alleen bij mij het geval, al mijn collega’s kunnen gewoon doorwerken. Probleem oplosser geeft aan dat ik mijn adapter moet aan en uitzetten, maar dat werkt ook niet helaas..

    Beantwoorden
    • Ik heb in het verleden een gelijkaardig probleem gehad. Ik herinner mij nog goed dat ik het probleem heb kunnen oplossen door een andere driver voor de netwerkadapter te installeren. Misschien voor jouw ook de oplossing.
     Je kan ook als test eens een wifi USB stick gebruiken. Als je met een wifi USB stick geen probleem hebt ….

     Beantwoorden
 4. Beste, ik heb net Windows 8 opnieuw moeten installeren na hdd crash waarbij ik de hdd moest vervangen. Alles is perfect gegaan behalve: bij netwerkadapters zie ik geen “wireless network adapter” staan. Zodoende heb ik ook geen draadloos internet. Graag een oplossing voor dit probleem. Dank bij voorbaat.

  Beantwoorden
 5. Beste, ik heb 2 laptops thuis. 1 van de kinderen, 1 van mezelf. De laptops staan naast elkaar en hebben altijd gewerkt. Maar opeens is de wifi-verbinding van mijn laptop volledig weg. Het is een draadloze laptop dus er zou geen probleem moeten zijn. Dank bij voorbaat.

  Beantwoorden
  • Heeft u de wifi niet toevallig uitgeschakeld? Op een laptop kan dat via het toetsenbord… Herstart het toestel van de internetprovider ook eens. Lees de tips in het artikel. Je kan natuurlijk ook eventueel systeemherstel uitvoeren.

   Beantwoorden
 6. Beste DCP,
  Normaal heb je op een laptop een knop voor vliegtuigstand aan te zetten en een knop om de wifi aan te zetten. Die knop voor vliegtuigstand staat er nog op maar die knop voor wifi aan te zetten is gewoon nergens meer te vinden! Zelfs niet bij instellingen. Ik weet echt niet wat er aan de hand is. Heb Dell Inspiron 15, Windows 10.
  Alvast bedankt als u mij kan helpen!

  Beantwoorden
  • Controleer in apparaatbeheer of de wifi adapter nog geïnstalleerd is. Indien niet moet je de drivers opnieuw installeren. Indien wel start je de laptop op in veilige modus en controleer je of je de wifi adapter niet kan inschakelen in veilige modus.

   Beantwoorden
 7. Ik heb een Laptop en een bureaucomputer thuis. Ik gebruik sinds een jaar of 3 alleen maar mijn Laptop. Vandaag wilde ik die oude computer gebruiken en toen bleek dat ik niet kon surfen, terwijl ik WiFi heb. Hoe kan ik zien of mijn computer die WiFi heeft.
  Alvast bedankt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie