Drivers back-uppen

In dit artikel tonen we hoe je alle geïnstalleerde drivers kan back-uppen en deze drivers back-up vervolgens kan gebruiken om de drivers opnieuw te installeren na bijvoorbeeld een propere installatie van Windows.

Veel computers worden tegenwoordig verkocht zonder installatieschijfjes. Op de computer bevindt zich dan meestal een herstelpartitie waarmee de computer opnieuw naar de fabrieksinstellingen kan gezet worden. Dit heeft echter zowel voordelen als nadelen. Het grootste nadeel is dat bij terugzetten vaak ook allerlei “rommel” software wordt teruggezet. Je kent het wel. Een gratis virusscanner die na een maand vervalt, proef software en allerlei tools en extra’s die de computer verschrikkelijk traag maken. Als je echt een snelle computer wenst gaat er niets boven een propere installatie van Windows met alleen die software geïnstalleerd die je ook effectief gaat gebruiken. Windows installeren op zich is niet moeilijk maar vaak zijn er problemen met het installeren van de drivers. Je kan echter alle drivers gemakkelijk back-uppen en die back-up na installatie van Windows gebruiken om alle drivers in een oogwenk opnieuw te installeren….

De drivers back-uppen

Voor het back-uppen van de drivers kopieer je de volgende 2 mappen naar een USB stick of een externe harde schijf.

C:\windows\system32\drivers
C:\windows \system32\DriverStore

drivers back-uppen
De drivers back-uppen. Kopieer de map drivers en DriverStore naar bijvoorbeeld een USB stick.

De back-up gebruiken om drivers opnieuw te installeren

Na een propere installatie van Windows zit je waarschijnlijk met een aantal onbekende apparaten in apparaatbeheer. Dit zijn apparaten waarvoor Windows geen drivers gevonden heeft. Je kan je drivers back-up dan als volgt gebruiken.

  • 1.Klik met de rechterkant van de muis op het apparaat dat onbekend is en kies stuurprogramma’s bijwerken.
  • 2. Kies vervolgens “op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken”.
  • Zorg ervoor dat je USB stick of externe harde schijf aangesloten is.
  • 3. Laat Windows zoeken in de map drivers en in de map DriverStore die je gekopieerd hebt naar de USB stick of externe harde schijf. In ons voorbeeld d:\DriverStore maar dat kan in jouw geval een andere locatie zijn.
de back-up van de drivers gebruiken
Drivers installeren is kinderspel als je vooraf een back-up van gemaakt hebt!
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: