Een beschadigd bestand herstellen

Stel je voor. Van de ene dag op de andere blijkt een belangrijk bestand beschadigd te zijn. Als je het bestand wenst te openen verschijnt er een foutmelding. De foutmelding geeft aan dat het bestand beschadigd is. In het beste geval wordt er ook aangeboden van dit bestand te herstellen. Wat doe je nu het best en hoe pak je dit het best aan?

foutmelding beschadigd bestand
Een voorbeeld. Bij het openen van een tekstbestand verschijnt de melding dat het bestand beschadigd is.

Controleer eerst dat u geen back-up heeft van dit belangrijk bestand. Als dat zo is kan je het bestand gewoon kopiëren van de back-up naar de PC. Als je geen back-up van het bestand hebt of als het bestand in de back-up een oude versie is lees dan verder.

Beschadigd of niet, neem eerst een kopie van het beschadigd bestand. Als het herstellen mislukt is het belangrijk van een onaangeroerde versie te hebben om een alternatieve herstelpoging zo veel mogelijk kans van slagen te geven.

Hoe kan u het beschadigd bestand herstellen?

Optie 1: laat het programma het bestand herstellen

Meestal zal het programma waarmee u het bestand normaal opent voorstellen om het bestand te herstellen. Meestal lukt dit ook. U kan ook proberen het bestand te openen met een ander programma dat normaal gelijkaardige bestanden kan openen. Stel bijvoorbeeld dat u een beschadigd bestand heeft dat met OpenOffice gemaakt is dan kan u dit bestand natuurlijk ook proberen te openen met LibreOffice. LibreOffice zal eveneens proberen van het bestand te herstellen en mogelijk met meer succes.

Optie 2: gebruik vorige versie terugzetten

Klik met de rechterkant van de muis op het bestand en kies “vorige versie terugzetten”. Als bestandsgeschiedenis of systeemherstel ingeschakeld staan kan Windows mogelijk een vorige versie van het bestand terugzetten. Let op als de vorige versie veel te oud is en u ondertussen al veel wijzigingen heeft aangebracht! De recente wijzigingen verlies je met deze methode…

vorige versie terugzetten
Echt herstellen is dit niet natuurlijk maar met bestandsgeschiedenis kan u een vorige versie van het bestand terugzetten. Let op de laatste wijzigingen zal u verliezen op deze manier! Op de afbeelding ziet u wat het resultaat is als bestandsgeschiedenis en systeemherstel uitgeschakeld staan…..

Speciaal geval: beschadigde systeembestanden

Als het beschadigd bestand een Windows systeembestand is dan kan u het bestand herstellen met het hulpprogramma systeembestandscontrole. U kan systeembestandscontrole starten met het commando sfc.exe in een opdrachtprompt als administrator. In Windows 10 kan u de opdrachtprompt als adminstrator starten door met de rechterkant van de muis op de menu start knop te klikken en daarna opdrachtprompt (administrator) te selecteren.

systeembestanden controleren Windows 10
De systeembestanden van Windows laten controleren en herstellen.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie