Een game PC bouwen

Een game PC of anders gezegd een PC voor echte “games” is niet de standaard PC die je even snel in een of ander warenhuis koopt. Een echte game PC moet alle zware 3D games in de hoogst mogelijk kwaliteit kunnen spelen. In dit artikel stellen we zelf onze game PC samen.

De keuze van de onderdelen

De belangrijkste onderdelen van onze game PC zijn de processor en de videokaart. We willen in de eerste plaats een PC die jaren mee kan. Voor de processor kiezen we de Intel i7-4790K 4Ghz. Deze processor is niet gelockt en kunnen we achteraf nog gemakkelijk overklokken.

Voor de videokaart kiezen we de ASUS GTX980 met 4GB GDDR5. We weten uit ervaring dat ASUS zeer betrouwbare videokaarten maakt. Bovendien zijn we grote fan van GPU tweak waarmee we de videokaart achteraf nog kunnen overklokken.

i7 4790 GTX980
Links de Intel i7-4790K. Rechts de ASUS GTX980.

Een niet gelockte processor op een standaard moederbordje heeft niet veel zin. De mogelijkheden zijn dan veel te beperkt. We kiezen dan ook een moederbord dat populair is bij de echte overklokkers. De Gigabyte GA-Z97X-SOC Force is zo een bord. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige minpuntje vinden we de plaatsing van de OC knoppen en locatie van de SATA aansluitingen. De OC knoppen zijn moeilijk te bereiken als je extra koeling op het ram geheugen monteert. De SATA aansluiting zijn dan weer moeilijk te bereiken wanneer je een vrij grote videokaart plaats in het PCIEX16 slot. Maar de meeste borden hebben dit probleem en dit bord lijkt qua mogelijkheden de beste keuze.

We willen echt topprestaties en voor topprestaties heb je snelle ram nodig. Voor top geheugen moet je bij Corsair zijn. We gaan voor 32GB Corsair Dominator Platinum geheugen. Dit geheugen kunnen we laten draaien op 2400Mhz. Bovendien zit er bij dit geheugen een speciale beugel met 2 extra fans om het geheugen te koelen.

Gigabyte Z97X corsair dominator
Links Gigabyte GA-Z97X-SOC Force. Rechts Corsair Dominator Platinum 32GB.

Aangezien we de game PC waarschijnlijk gaan overklokken gaan we onmiddellijk voor een waterkoeling. Een waterkoeling is veel efficiënter in het opvangen van plotselinge temperatuursverschillen. Bovendien brengen we met een waterkoeling de warmteoverdracht naar de buitenkant van de kast. Dit is sowieso veel efficiënter dan een klassieke luchtgekoelde processor waar de processor gekoeld wordt met reeds opgewarmde lucht binnenin de kast.

Corsair H80i GT waterkoeling
De Corsair H80i GT is een betaalbare waterkoeling die net niet te groot is zodat hij in bijna elke kast kan ingebouwd worden.

Een game PC zonder SSD bestaat niet meer. Zware games moeten niet alleen vlot draaien maar ook lekker snel opstarten. We willen zeker niet te snel zonder schijfruimte komen te zitten en gaan voor de Samsung 850 Pro 512Gb. Deze SSD komt ook goed voor de dag in de verschillende testen die we online vinden.

De GTX980 is niet van de lichtste. Een voeding van 500W is het absolute minimum. We nemen geen risico’s en gaan voor de Corsair GS750M van 750W. Deze modulaire voeding kan tot 62A leveren op de +12V lijn. Dit hebben we natuurlijk niet nodig maar deze voeding geeft onze voldoende reserver als we achteraf wensen gebruik te maken van een SLI configuratie.

Samsung 850 Pro 512GB Corsair GS750M 750W
Links de Samsung 850 Pro 512GB. Rechts de Corsair GS70M 750W.

Omdat onze game PC naast spelletjes ook gaat gebruikt worden om blu-ray films in de allerhoogste kwaliteit te gaan bekijken voorzien we ons systeem van een LG Blu-ray lezer / DVD-brander.

Tenslotte kiezen we nog een betaalbare behuizing met strategisch geplaatste ventilatoren bovenaan. De Antec GX500 heeft bovenaan 2 ventilatoren. Warmte trekt sowieso omhoog en bovenaan is dus volgens ons de beste plaats om de warmte af te voeren.

Antec GX500
De Antec GX500 heeft 2 ventilatoren bovenaan en meer dan voldoende ruimte voor uit de kluiten gewassen videokaarten.

Een overzicht van onze configuratie:
Antec Midi Tower GX500
Corsair GS750M 750W
Intel i7-4790K 4Ghz
Corsair H80i GT waterkoeling
Gigabyte GA-Z97X-SOC Force
Asus STRIX-GTX980 4GB DDR5
Corsair Dominator Platinum 32GB DDR3 2400Mhz
Samsung 850Pro 512Gb
LG BH16NS40 Blu-Ray Combo

De montage.

Bij het kiezen van de verschillende onderdelen van de game PC hielden we natuurlijk ook rekening met de afmetingen van de verschillende onderdelen. Na een planning van wat moet waar komen was het monteren van de verschillende onderdelen op zicht niet moeilijk. Het laatste onderdeel dat we plaatsten was de GTX980. Gelukkig kon deze op het PCIEX16 slot geplaatst worden met maar een paar millimeter speling. Na het monteren bonden we alle kabels keurig samen met behulp van kabelstrips. De ventilators op de radiator van de waterkoeling plaatsten we zodanig dat ze koele lucht door de radiator in de kast blazen. In principe laat je de ventilators altijd de lucht naar buiten blazen. Bij een waterkoeling is het beter van het omgekeerde te doen. De waterkoeling zal veel efficiënter zijn als je frisse lucht door de radiator blaast i.p.v. lucht uit de kast die al opgewarmd is.

game pc
Alles netjes gemonteerd in de kast. De game PC kunnen we nu gaan testen.

Testen

We hebben helaas geen 4K monitor klaar staan om onze game PC tot het uiterste te testen. Ter informatie een 4K monitor kan een resolutie aan van 3840 x 2160! We gebruiken dus een “gewone” monitor. Voor onze eerste test gebruiken we 3dmark en de resultaten spreken voor zich!

3dmark score
De resultaten spreken voor zich. Onze game PC haalt zonder te overklokken reeds een monster score.

Met IntelBurnTest testen we vervolgens de koeling van de processor. Deze test belast de processor maximaal.We belasten de processor gedurende 15min maximaal. Vervolgens starten we Corsair Link. Met Corsair Link kan je de temperaturen controleren.

stresstest
We belasten de CPU maximaal. Tijdens zo een stresstest lopen de temperaturen op tot een maximum.

Ben je van plan je eigen game PC te gaan bouwen dan geven we je het volgende advies. Controleer de afmetingen van de verschillende onderdelen nauwkeurig. Zorg voor een gebalanceerd systeem. Daarmee bedoelen we dat het geen zin heeft van een monster van een videokaart te monteren op een low budget moederbordje met een te zwakke processor. Bespaar niet te snel op de processor. De videokaart en het ram geheugen kan je achteraf nog altijd upgraden.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie