Een goedkope laptop sneller maken

Je kan geen reclamefolder doornemen zonder ze tegen te komen. In elke reclamefolder staat er wel een of andere spotgoedkope laptop in de aanbieding. Zo een goedkope laptop is niet geschikt voor iedereen. Als je van plan bent om zware spelletjes te gaan spelen of video’s te gaan converteren dan is zo een goedkope laptop vaak een slechte keuze. Voor andere die van plan zijn om wat te surfen, video’s te bekijken en te bankieren kan zo een toestel best wel geschikt zijn.

Een goedkope laptop hoeft niet altijd tergend traag te zijn. We deden de test met de goedkoopste laptop die we konden vinden. Out of the box vonden we deze laptop traag maar door alle software te verwijderen die we niet nodig hadden werd deze goedkope laptop verrassend snel.

Op de volgende afbeelding zie je precies hoeveel software er voorgeïnstalleerd stond op deze laptop.

Voorgeïnstalleerde Software
Een Nieuwe Laptop Heeft Vaak Een Grote Verzameling Voorgeïnstalleerde Software.

Het onmiddellijk gevolg van zoveel voorgeïnstalleerde software is dat er vrij veel processen actief zijn. En als er nu net iets is wat een PC traag maakt is dan is het toch wel een overdreven aantal processen. Bovendien zijn goedkope laptops hier veel gevoeliger voor. Dit komt natuurlijk om dat goedkopere laptops vaak ook een lichte processor hebben en vaak ook minder ram geheugen. Door CTRL+ALT+DELETE in te duwen kan je via taakbeheer gemakkelijk zien hoeveel processen er actief zijn.

Actieve Processen In Rust
Geen Enkel Programma Is In Gebruik En Toch Zijn Er 88 Actieve Processen.

Om het effect te testen van het aantal actieve processen gebruikten we een eenvoudige test. De test bestond erin van te meten hoelang we nodig hadden om de laptop op te starten en vervolgens een zoekopdracht uit te voeren op internet. Dit was het resultaat voor de goedkope laptop out of the box.

Gemiddelde tijd nodig om de laptop op te starten

en een zoekopdracht uit te voeren = 52 seconden

We verwijderden vervolgens alles software die we eigenlijk niet nodig hebben. Dit gaf het volgende resultaat.

Onnodige Software Verwijderd
Wat Overblijft Is De Software Die We Echt Nodig Hebben.

In rust hebben we dan ook veel minder actieve processen.

Actieve Processen Na Verwijderen Software
Na Het Verwijderen Van Alle Software Die We Niet Nodig Hebben Is Het Aantal Actieve Processen Sterk Gedaald.

Als we vervolgens dezelfde test opnieuw uitvoeren krijgen we het volgende resultaat.

Gemiddelde tijd nodig om de laptop op te starten

en een zoekopdracht uit te voeren = 30 sec

Dit is een winst van 22 seconden. Dit lijkt niet veel maar als je achter je laptop zit te wachten dan lijkt dit een eeuwigheid. Bovendien voelt de laptop ook sneller aan. Alle vensters openen veel sneller dan voordien. Als we vervolgens ons favoriete software installeren namelijk Openoffice, VLC player, MS Powerpoint Viewer en de test opnieuw uitvoeren blijkt dit geen merkbaar verschil te geven. De laptop blijft snel.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie