Een laptop aansluiten op TV

Een film kijken is pas echt aangenaam op een groot scherm. Een laptopscherm is gewoon veel te klein om echt te kunnen genieten. Gelukkig kan je je laptop aansluiten op TV. We leggen uit hoe je dit doet en welke kabel je het beste gebruikt.

De kabel die je het best gebruikt is de hdmi kabel. Met een hdmi kabel heb je gegarandeerd de beste beeld- en geluidskwaliteit. Enige voorwaarde is natuurlijk wel dat zowel de TV als de laptop een hdmi aansluiting hebben. Een hdmi aansluiting ziet er uit als volgt:

laptop aansluiten op TV
Van links naar rechts: VGA aansluiting, hdmi aansluiting, eSATA aansluiting, USB aansluting.

Na het aansluiten van de hdmi kabel moet je enkel nog de TV met de afstandsbediening op de hdmi input zetten. Op de laptop moet je vaak nog een toetsencombinatie indrukken. Vaak is dit de functietoets (Fn) + F3. De symbooltjes op de functietoetsen verraden meestal welke functietoets het precies is. Met deze toetsencombinatie schakel je tussen

 • enkel het laptopscherm gebruiken
 • de TV en het laptop scherm tegelijkertijd gebruiken
 • enkel het TV scherm activeren
schakelen tussen TV en laptop scherm
Met een toetsencombinatie (meestal Fn + F3) maak je de keuze. Alleen laptop, beide of alleen TV.

Als de TV oud is heeft deze waarschijnlijk geen hdmi aansluiting maar enkel een scart of composiet aansluiting. Er bestaan in de handel wel hdmi naar scart kabels maar deze zijn vrij duur. Soms zelfs meer dan 70 euro. We raden de aankoop van dergelijke kabel af. Enerzijds is de kwaliteit vaak slecht en anderzijds kan je die 70 euro beter aan de kant houden voor de aankoop van een nieuwe TV met hdmi aansluiting. Voor 150 euro heb je tegenwoordig al een kleine TV….

Als de laptop oud is heeft deze mogelijk geen hdmi aansluiting maar wel een VGA aansluiting. Je TV heeft dit mogelijk ook. Een VGA aansluiting ziet er uit als volgt.

VGA aansluiting
Soms kan je de TV ook gewoon aansluiten met een VGA kabel.

Met een VGA kabel kan je de TV dan aansluiten op je laptop. De kwaliteit is best wel aanvaardbaar. Het enige nadeel is dat een VGA kabel het geluid niet overbrengt. Je zal dus de laptop naast de TV moeten plaatsen voor het geluid. Is dit geluid veel te zwak dan kan je ofwel extra speakers aansluiten op de laptop ofwel met behulp van een kabel het geluid van de laptop naar de TV sturen. De kabel die je hiervoor meestal nodig hebt is een stereo naar tulp kabel. Let op na het aansluiten van de kabels moet je met de afstandsbediening de TV op VGA input zetten en op de latop de toetsencombinatie Fn+ F3 induwen. Op sommige laptops is dit echter een ander functietoets. Kijk naar de symbooltjes die op de functietoetsen staan.

Sommige laptops hebben een DisplayPort aansluiting in plaats van een hdmi aansluiting. Gelukkig is een DisplayPort naar hdmi convertor niet duur.

Heb je een laptop van de jaren stillekes (betekent zeer oud) dan heeft deze misschien enkel een s-video aansluiting. In dat geval vergeet je het idee van de TV op de laptop aan te sluiten best. De kwaliteit die je hier vaak kan uithalen is zo slecht dat je beter gewoon je laptopscherm gebruikt! Misschien kan je dan beter een Google Chromecast overwegen.

 

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

1 gedachte over “Een laptop aansluiten op TV”

 1. Ik heb een hele collectie van AVI-films op DVD-schijfjes gebrand in de loop der jaren. Als ik de films met een DVD-speler afspeel toont hij de natuurlijke kleuren.
  Ik heb een tijdje geleden mijn laptop aangesloten op mijn Panasonic TV (geen smartTV) via een HDMI kabel.
  Ik stel vast dat als ik diezelfde films afspeel via mijn laptop, dan zijn mijn kleuren veel donkerder op mijn TV-scherm. Ik kan natuurlijk de instellingen wijzigen van mijn TV maar ik moet ze dan telkens weer opnieuw resetten als ik gewoon TV kijk.
  Kan dit probleem opgelost worden of bestaat er ook zoiets als een DVD-speler met harde schijf waarop ik mijn filmcollectie kan overzetten en is bij het afspelen het resultaat dan hetzelfde als zou ik een DVD afspelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie