Een laptop toetsenbord reinigen en herstellen

Een toetsenbord herstellen met het volgende probleem:

Een toetsenbord weer normale tekens laten weergeven

Iedereen heeft het al eens meegemaakt: je typt een teken en er verschijnt een ander teken. Is mijn toetsenbord dan defect? Nee, gelukkig niet. In dat geval staat het toetsenbord gewoon verkeerd ingesteld. De beste oplossing is eenvoudigweg het toetsenbord correct instellen en verkeerde configuraties definitief verwijderen.

Dit doe je in Windows 10

 • Open de instellingen van Windows 10
 • Klik op “tijd en taal”.
 • Klik op “taal”.
 • Je ziet nu alle talen staan. Als je op een taal klikt en op “opties” klikt, zie je de toetsenbordindeling die voor deze taal wordt gebruikt.
 • In België gebruiken we Belgisch Punt (AZERTY), en in Nederland Nederlands (QWERTY).
 • Zorg ervoor dat de juiste configuratie bovenaan staat en verwijder de configuraties die je niet gebruikt (als er meerdere configuraties staan).
Het toetsenbord correct instellen Windows 10

Dit doe je als volgt in Windows 11

 • Open de instellingen van Windows 11
 • Klik op “tijd en taal”
 • Klik nu aan de rechterkant op “taal en regio”
 • Je ziet nu alle talen staan. Als je op de 3 stipjes klik kan je “taalopties” openen. Zorg dat je Belgisch Punt (AZERTY) instelt voor België en Nederlands (QWERTY) voor Nederland.
 • Zorg dat de juist configuratie bovenaan staat en verwijderd ongewenste configuraties om problemen in de toekomst te vermijden.
Het toetsenbord correct instellen in Windows 11
Het toetsenbord correct instellen Windows 11

Een toetsenbord herstellen dat vuil is

We kennen het allemaal: boven een laptoptoetsenbord mag je niet eten of drinken, maar toch wordt deze regel vaak overtreden. Kleine kruimeltjes vinden hun weg tussen de toetsen, waardoor een broeihaard voor bacteriën ontstaat en er een echt gezondheidsrisico ontstaat! Zelfs als je niet eet of drinkt boven je toetsenbord, kan het na verloop van tijd vuil worden. Hierdoor kunnen sommige toetsen niet meer goed werken.

Een veelgemaakte fout is om met een reinigingsdoek stevig over het laptoptoetsenbord te wrijven. Doe dit vooral niet! De kans is groot dat toetsen losraken of beschadigd raken. Je kunt het toetsenbord het beste reinigen op de volgende manieren:

 1. Met perslucht:
  • Gebruik perslucht om kruimeltjes, huidschilfertjes en andere onzuiverheden weg te blazen. Je kunt perslucht bussen kopen, maar houd deze rechtop tijdens het gebruik.
 2. Met een droge borstel:
  • Gebruik een droge, nooit eerder gebruikte fijne verfborstel om gemakkelijk tussen de toetsen te komen. Na het borstelen, blaas opnieuw snel en kort met perslucht.
 3. Met een reinigingsproduct:
  • Je kunt ook speciale producten kopen voor het reinigen van laptoptoetsenborden. Lees altijd aandachtig de instructies op de verpakking van het product.
vuil laptop toetsenbord
Een vuil laptop toetsenbord. Het vuil zit vooral onder de toetsen.

Losse toetsen terug vastzetten

Een losse toets kun je in principe gewoon opnieuw vastklikken. Op YouTube zijn talrijke videoclips te vinden die laten zien hoe je dit moet doen. Als je dit verkeerd aanpakt, loop je het risico de plastic onderdelen onder de toets te beschadigen, met alle gevolgen van dien.

Een toets die blijft “hangen”

Een toets die blijft hangen, blijft contact maken, zelfs als je niet meer op de toets drukt. Om een vastzittende toets aan te pakken, volg je deze stappen: til de toets lichtjes op zonder deze volledig los te trekken. Blaas krachtig met perslucht onder de toets. Als de toets nog steeds blijft hangen, is er geen andere optie dan de toets volledig te verwijderen. Test vervolgens opnieuw zonder de toets erop. Je kunt eenvoudig op het rubberen onderdeel onder de toets drukken. Als de toets nog steeds blijft hangen wanneer je op het rubberen onderdeel drukt, ziet het er niet goed uit. De kans is groot dat je het toetsenbord moet vervangen, aangezien het onmogelijk is om effectief met een computer te werken als er een toets blijft hangen.

Een toets die niet meer werkt

Meestal is het noodzakelijk om in dit geval het toetsenbord te vervangen. Uit ervaring weten we dat het reinigen van het toetsenbord dit probleem bijna nooit oplost. Als de niet werkende toets echter een toets is die zelden of nooit wordt gebruikt, kun je het volgende overwegen:

 1. Gebruik AutoHotKey:
  • Met AutoHotKey kun je een andere toets instellen voor de defecte toets. Bijvoorbeeld, door het indrukken van een zelf gekozen functietoets hetzelfde effect te laten hebben als het indrukken van de niet-werkende toets.
 2. Gebruik ASCII-codes:
  • Elk karakter op het toetsenbord kan worden gebruikt door de bijbehorende ASCII-code in te voeren. In de ASCII-tabel vind je de waarden van elk karakter. Houd de ALT-toets ingedrukt en typ de ASCII-code van het gewenste karakter in. Bijvoorbeeld, als je de ALT-toets ingedrukt houdt terwijl je 60 invoert, verschijnt het kleiner dan teken.

Het laptop toetsenbord herstellen door het te vervangen

Verwijder eerst de lader en de batterij alvorens je het toetsenbord probeert te verwijderen!

In principe is het vervangen van een laptop toetsenbord niet moeilijk. Het toetsenbord zit meestal vast op een van de volgende manieren.

 • Het zit vastgeklikt en er moeten geen schroeven losgedraaid worden om het te verwijderen
 • Het zit vast met schroefjes onderaan de laptop. In dat geval staat er meestal een symbool bij de schroefjes.
 • Het zit vast met schroefjes onder het paneeltje bovenaan de laptop.
laptop toetsenbord los maken
Linksboven: laptop toetsenbord dat vast zit met schroefjes onder de plastiek bovenaan laptop.
Rechtsboven: laptop toetsenbord dat vast zit met schroefjes onderaan laptop.
Linksonder: laptop toetsenbord dat gewoon vastgeklikt is. Geen schroefjes. Met een fijne platte schroevendraaier op de haakjes duwen terwijl je voorzichtig het toetsenbord naar omhoog trekt.

Een laptop toetsenbord zit met één enkel kabel aangesloten op het moederbord. Alvorens aan de bandkabel te trekken moet je de connector open zetten.

laptop bandkabel losmaken
Zet de connector open alvorens aan de kabel te trekken! Voorzichtig met de connector!

Op internet kan je gemakkelijk een nieuw toetsenbord bestellen. De partnummer onderaan het laptop toetsenbord kunnen je daarbij enorm helpen. Dubbel controleren als je een nieuw toetsenbord koopt. Het is niet omdat het nieuw toetsenbord er exact hetzelfde uitziet als het nieuwe dat dit dan ook zal werken. Op de website waar je het toetsenbord koopt moet duidelijk aangegeven zijn dat het toetsenbord voor jouw laptop geschikt is. Vind je niet het geschikte toetsenbord, contacteer dan de verkoper. Geef duidelijk aan voor welke laptop je een toetsenbord wenst te kopen en toon eventueel een foto van de onderkant van het toetsenbord met duidelijk leesbaar de partnummer.

informatie onderaan laptop toetsenbord
Onderaan het toetsenbord vind je de partnummer van het toetsenbord.

Het nieuw toetsenbord installeren is makkelijker dan het oude verwijderen en mag geen probleem zijn.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

19 gedachten over “Een laptop toetsenbord reinigen en herstellen”

 1. Beste,

  Ik heb op 2dehands een laptop gekocht en in goede staat maar bij aankomst is er een probleem met ( cijfer 6) toets. Ik heb het zwart plastiekje al afgenomen en bekeken en op het zwart balleke drukken is geen probleem. Het zwart plastiekje is er terug op maar het probleem is nog niet opgelost. De ( cijfer 6) toets kan je probleemloos indrukken maar het cijfer 6 komt nog steeds niet op mijn scherm. Volgens Google zou het gaan om een ander landinstelling waarbij er een dode toets van toepassing is. Ik heb het land al verandert maar het cijfer 6 krijg ik niet op mijn scherm. Wat kan je mij aanraden.
  Mvg B.

  Beantwoorden
  • Het is bijna zeker dat deze toets defect is. Gelukkig kan je het cijfer 6 op een laptop op 2 manieren typen. Meer dan de toets inspecteren kan je niet. Als je dit echt wenst te herstellen zal je het toetsenbord in zijn geheel moeten vervangen.

   Beantwoorden
 2. Beste dcp,

  Dit is minder goed nieuws, en mag ik je vragen hoe ik moet te
  werk gaan om het cijfer 6 op 2 manieren te kunnen gebruiken?
  Ik zou het eerst zo willen proberen.

  Ik dank u van harte

  Mvg
  Bruno

  Beantwoorden
  • Eigenlijk op 3 manieren.
   1. Met het numeriek klavier.
   2. Met de Shift toets in combinatie met de cijfers bovenaan het toetsenbord
   3. Door de “alt” toets ingedrukt te houden en terwijl je deze ingedrukt houd 54 te typen.

   Beantwoorden
 3. Toetsenbord laptop Toshiba heeft kuren. Plots verschijnen een aantal letters niet meer bij het typen. Het schermtoetsenbord werkt wel normaal. Kan er iets gedaan worden? Kan wel zaken zelf oplossen, maar ben zeker geen technisch wonder.
  Bedankt
  Nina

  Beantwoorden
 4. Het klavier van mijn laptop sony mio SVf152C2914 is stuk hoe en tegen welke prijs laat ik dit best herstelen. De letter K is los van de klavier.

  Beantwoorden
  • Blaas met perslucht voorzichtig onder of aan de randen van de toetsten. Als u een bus perslucht gebruikt moet u er wel voor zorgen dat u de bus rechtop houd. Op deze manier ben ik er al een paar keer in geslaagd om niet werkende toetsen weer aan de praat te krijgen.

   Beantwoorden
  • Als je zeker bent dat dit door een update komt kan je dit ongedaan maken door systeemherstel uit te voeren. Indien nodig sluit u tijdelijk een toetsenbord op USB aan.

   Beantwoorden
 5. Hallo,
  Ik zit met een groot probleem! Ik heb namelijk gemorst, met chocolademelk. Nu doet mijn toetsenbord heel erg vreemd. Als ik op ” A ” klik komt er opeens “XQZ” Of als ik op “M” klik komt er “:/% “. Wat moet ik doen? Moet ik een nieuwe kopen? Of kan je het gewoon allemaal makkelijk maken zonder problemen?
  Bedankt 🙂

  Beantwoorden
 6. Hallo ik heb een klein probleempje. Mijn enter toets en spatie geven rare tekens aan en de letter l en o en p worden dubbel getypt. Heb al mijn laptop geformatteerd maar doet nog steeds het zelfde.

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Beantwoorden
 7. Mijn minderdan en meerdan toets klakt een beetje als ik erop duw en werkt niet. De andere toetsen klakken niet. Het is een nieuwe laptop. Ik weet dat ik deze toets via alt 60 en 62 ook heb, maar ik zou het toch graag hersteld hebben. Wijst dat zacht klakken er op dat de toets niet goed zit?

  Beantwoorden

Plaats een reactie