Een laptop toetsenbord reinigen en herstellen

We weten het allemaal. Boven een laptop toetsenbord mag je niet eten of drinken. Toch wordt er vaak gezondigd. Kleine kruimeltjes vallen zo tussen de toetsen. Deze kruimeltjes zijn een broeihaard voor bacteriën en een echt gezondheidsrisico!

Zelfs al eet of drink je niet boven je toetsenbord dan nog kan het toetsenbord na verloop van tijd vuil zijn. Hierdoor kan het zijn dat sommige toetsen niet meer of slecht werken. In dit artikel hebben we het over het reinigen, vervangen en het oplossen van problemen met je laptop toetsenbord.

vuil laptop toetsenbord
Een vuil laptop toetsenbord. Het vuil zit vooral onder de toetsen.

1. Een laptop toetsenbord reinigen

Een fout die veel mensen begaan is dat ze met een reinigingsdoek stevig over het laptop toetsenbord beginnen te wrijven. Doe dit vooral niet! De kans is groot dat er toetsen los komen of beschadigt geraken. Je kan het toetsenbord het best reinigen:

 • met perslucht

Met perslucht kan je alle kruimeltjes, huidschilfertjes en andere onzuiverheden wegblazen. In de handel kan je bussen perslucht kopen. Belangrijk is van deze bussen rechtop te houden tijdens het gebruik.

 • met een droge borstel

Met een droge nooit gebruikte fijne verfborstel kan je gemakkelijk tussen de toetsen. Na het borstelen opnieuw snel en kort blazen met perslucht.

 • met een product

Je kan in de handel natuurlijk ook speciale producten kopen voor het reinigen van laptop toetsenborden. Lees altijd aandachtig de instructies op de verpakking van het product.

2. Losse toetsen terug vastzetten

Een losse toets kan je in principe gewoon opnieuw vastklikken. Op Youtube vind je talrijke video clips die je tonen hoe je zo een toets opnieuw kan vastklikken. Als je dit verkeerd aanpakt kan je de plastiekjes die onder de toets zitten beschadigen met alle gevolgen van dien.

3. Een toets die blijft “hangen”

Een toets die blijft hangen blijft contact geven ook als je niet meer op de toets duwt. Een toets die blijft hangen pak je als volgt aan. Hef de toets lichtjes op zonder deze los te trekken. Blaas krachtig met wat perslucht onder de toets. Als de toets nadien nog blijft hangen zit er niets anders op dan de toets eraf te halen. Test dan opnieuw zonder de toets erop. Je kan namelijk gewoon op het rubbertje onder de toets duwen. Als de toets ook blijft hangen als je op het rubbertje duwt dan ziet het er niet goed uit. De kans is groot dat je het toetsenbord zal moeten vervangen. Je kan immers onmogelijk met een computer werken als er een toets blijft hangen.

4. Een toets die niet meer werkt

Meestal moet je in dit geval het toetsenbord vervangen. Uit ervaring weten we dat het reinigen van het toetsenbord dit probleem bijna nooit oplost. Als de toets die niet meer werkt een toets is die zelden of nooit gebruikt wordt dan kan je het volgende overwegen:

Met AutoHotKey een andere toets gebruiken voor die toets. Met AutoHotkey kan je bijvoorbeeld instellen dat het indrukken van een zelf gekozen functietoets hetzelfde effect heeft als het indrukken van de defecte toets. Lees meer over AutoHotKey.

Wist je dat je elk karakter op het toetsenbord ook kan gebruiken door het induwen van de ASCII code van dit karakter. In de ASCII tabel vind je de waarde van elke karakter. Hou de ALT toets ingedrukt en type de ASCII code van het karakter dat je wenst te gebruiken in. Als je bijvoorbeeld de ALT toets ingedrukt houd terwijl je 60 intypt verschijnt het kleiner dan teken.

5. Het laptop toetsenbord vervangen

Verwijder eerst de lader en de batterij alvorens je het toetsenbord probeert te verwijderen!

In principe is het vervangen van een laptop toetsenbord niet moeilijk. Het toetsenbord zit meestal vast op een van de volgende manieren.

 • Het zit vastgeklikt en er moeten geen schroeven losgedraait worden om het te verwijderen
 • Het zit vast met schroefjes onderaan de laptop. In dat geval staat er meestal een symbool bij de schroefjes.
 • Het zit vast met schroefjes onder het paneeltje bovenaan de laptop.
laptop toetsenbord los maken
Linksboven: laptop toetsenbord dat vast zit met schroefjes onder de plastiek bovenaan laptop.
Rechtsboven: laptop toetsenbord dat vast zit met schroefjes onderaan laptop.
Linksonder: laptop toetsenbord dat gewoon vastgeklikt is. Geen schroefjes. Met een fijne platte schroevendraaier op de haakjes duwen terwijl je voorzichtig het toetsenbord naar omhoog trekt.

Een laptop toetsenbord zit met één enkel kabel aangesloten op het moederbord. Alvorens aan de bandkabel te trekken moet je de connector open zetten.

laptop bandkabel losmaken
Zet de connector open alvorens aan de kabel te trekken! Voorzichtig met de connector!

Op internet kan je gemakkelijk een nieuw toetsenbord bestellen. De partnummer onderaan het laptop toetsenbord kunnen je daarbij enorm helpen. Dubbel controleren als je een nieuw toetsenbord koopt. Het is niet omdat het nieuw toetsenbord er exact hetzelfde uitziet als het nieuwe dat dit dan ook zal werken. Op de website waar je het toetsenbord koopt moet duidelijk aangegeven zijn dat het toetsenbord voor jouw laptop geschikt is. Vind je niet het geschikte toetsenbord, contacteer dan de verkoper. Geef duidelijk aan voor welke laptop je een toetsenbord wenst te kopen en toon eventueel een foto van de onderkant van het toetsenbord met duidelijk leesbaar de partnummer.

informatie onderaan laptop toetsenbord
Onderaan het toetsenbord vind je de partnummer van het toetsenbord.

Het nieuw toetsenbord installeren is makkelijker dan het oude verwijderen en mag geen probleem zijn.

19 gedachten over “Een laptop toetsenbord reinigen en herstellen

 1. Beste,

  Ik heb op 2dehands een laptop gekocht en in goede staat maar bij aankomst is er een probleem met ( cijfer 6) toets. Ik heb het zwart plastiekje al afgenomen en bekeken en op het zwart balleke drukken is geen probleem. Het zwart plastiekje is er terug op maar het probleem is nog niet opgelost. De ( cijfer 6) toets kan je probleemloos indrukken maar het cijfer 6 komt nog steeds niet op mijn scherm. Volgens Google zou het gaan om een ander landinstelling waarbij er een dode toets van toepassing is. Ik heb het land al verandert maar het cijfer 6 krijg ik niet op mijn scherm. Wat kan je mij aanraden.
  Mvg B.

  1. Het is bijna zeker dat deze toets defect is. Gelukkig kan je het cijfer 6 op een laptop op 2 manieren typen. Meer dan de toets inspecteren kan je niet. Als je dit echt wenst te herstellen zal je het toetsenbord in zijn geheel moeten vervangen.

 2. Beste dcp,

  Dit is minder goed nieuws, en mag ik je vragen hoe ik moet te
  werk gaan om het cijfer 6 op 2 manieren te kunnen gebruiken?
  Ik zou het eerst zo willen proberen.

  Ik dank u van harte

  Mvg
  Bruno

  1. Eigenlijk op 3 manieren.
   1. Met het numeriek klavier.
   2. Met de Shift toets in combinatie met de cijfers bovenaan het toetsenbord
   3. Door de “alt” toets ingedrukt te houden en terwijl je deze ingedrukt houd 54 te typen.

 3. Toetsenbord laptop Toshiba heeft kuren. Plots verschijnen een aantal letters niet meer bij het typen. Het schermtoetsenbord werkt wel normaal. Kan er iets gedaan worden? Kan wel zaken zelf oplossen, maar ben zeker geen technisch wonder.
  Bedankt
  Nina

 4. Het klavier van mijn laptop sony mio SVf152C2914 is stuk hoe en tegen welke prijs laat ik dit best herstelen. De letter K is los van de klavier.

  1. Meestal kan je een losse letter gewoon opnieuw vastzetten. In elke geval niet forceren. In de meeste computerwinkels kan je gewoon binnen springen en vragen of ze voor jouw de toets er terug op kunnen klikken. Door zelf te proberen kan je soms helemaal stuk maken en dan is het niet meer mogelijk van de toets er terug op te klikken. Het toetsenbord vervangen van de Sony Vaio SVF152C29M is niet goedkoop! Blijkbaar moet de ganse bovenkant vervangen worden. Zie
   http://www.replacedirect.be/category/253993-101033/sony-vaio-svf152c29m-toetsenborden.html?prrel=14751692#

  1. Blaas met perslucht voorzichtig onder of aan de randen van de toetsten. Als u een bus perslucht gebruikt moet u er wel voor zorgen dat u de bus rechtop houd. Op deze manier ben ik er al een paar keer in geslaagd om niet werkende toetsen weer aan de praat te krijgen.

  1. Als je zeker bent dat dit door een update komt kan je dit ongedaan maken door systeemherstel uit te voeren. Indien nodig sluit u tijdelijk een toetsenbord op USB aan.

 5. Hallo,
  Ik zit met een groot probleem! Ik heb namelijk gemorst, met chocolademelk. Nu doet mijn toetsenbord heel erg vreemd. Als ik op ” A ” klik komt er opeens “XQZ” Of als ik op “M” klik komt er “:/% “. Wat moet ik doen? Moet ik een nieuwe kopen? Of kan je het gewoon allemaal makkelijk maken zonder problemen?
  Bedankt 🙂

 6. Hallo ik heb een klein probleempje. Mijn enter toets en spatie geven rare tekens aan en de letter l en o en p worden dubbel getypt. Heb al mijn laptop geformatteerd maar doet nog steeds het zelfde.

  Alvast bedankt voor uw hulp.

 7. Mijn minderdan en meerdan toets klakt een beetje als ik erop duw en werkt niet. De andere toetsen klakken niet. Het is een nieuwe laptop. Ik weet dat ik deze toets via alt 60 en 62 ook heb, maar ik zou het toch graag hersteld hebben. Wijst dat zacht klakken er op dat de toets niet goed zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *