Een oude computer veilig verkopen.

Niveau: beginner

Het is verleidelijk om je oude computer snel te verkopen, maar voordat je dat doet, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken. We willen je niet bang te maken, maar je eerder bewust maken van de potentiële risico’s. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘Een gewaarschuwd man is er twee waard’. Laten we eens kijken naar waar je op moet letten voordat je je oude computer veilig kan verkopen.

Alle persoonlijke gegevens wissen

Tja, dat is logisch hoor ik je nu denken. Maar wist je dat gewoon de bestanden wissen en de prullenbak leeg maken niet voldoende is? Tegenwoordig kent elke computerleek programma’s zoals Recuva waarmee je gewiste bestanden terug tevoorschijn tovert. En ja, dergelijke programma’s werken ook wanneer je de prullenbak leeg maakt. Zelfs wanneer je Windows opnieuw installeert kunnen er vaak nog bestanden gerecupereerd worden. De reden waarom dit mogelijk is is dat het opslagsysteem eigenlijk met een index werkt. Vergelijk het met de index van een boek. En als er iets gewist wordt enkel de vermelding vooraan in het boek gewist. De tekst blijft gewoon staan!

Hoe los je dit dan op, op een eenvoudige manier? De eenvoudigste methode is gewoon CCleaner te gebruiken. Met CCleaner kan de vrije ruimte overschrijven. Wat er dan gebeurt, is dat de tekst die de niet meer vermeld wordt in de index overschreven wordt door iets nutteloos, bijvoorbeeld bla bla bla bla (grappig bedoeld).

De vrije ruimte overschrijven met CCleaner
De vrije ruimte overschrijven met CCleaner

Wil je toch Windows opnieuw installeren? Dat kan laat CCleaner dan na de installatie de vrije ruimte nog eens overschrijven…

De wachtwoorden en logins

Dit is een ander verhaal en je moet hier uitermate voorzichtig mee omgaan! Gewoon wissen is echt niet voldoende. Want je hebt wachtwoorden in de browser, in sommige programma’s en misschien zelfs ooit in een testbestandje gezet voor het geval je een wachtwoord zou vergeten zijn. Ik vrees dat de beste en veiligste optie is alle wachtwoorden te wijzigen op een andere computer nadat je allemaal gewist hebt. Dit kan inderdaad tijdrovend zijn, maar het is de enige en meest veilige optie.

Je Windows account

Wat je ook zeker niet mag vergeten is je Windows account te wissen nadat je een nieuwe lokale account hebt aangemaakt. Dit vooral omdat een Windows account een verzameling is van persoonlijke instellingen. Bovendien kan het zijn dat je voor het opstarten van Windows een Microsoft account gebruikt. In het geval van een Microsoft account meld je aan met een e-mailadres. Deze account mag je echt niet laten staan! Hier zijn de stappen voor het creëren van een nieuwe lokale account en het verwijderen van je huidige account.

Let op we veronderstellen dat je alles wat je nog nodig hebt reeds geback-upt hebt!

Creëer een nieuwe lokale account:

 1. Open de instellingen van Windows via het startmenu en vervolgens het tandwiel.
 2. Selecteer “Accounts” en klik op “Gezin en andere gebruikers”.
 3. Kies “Iemand anders aan deze pc toevoegen” onder “Andere gebruikers”.
 4. Klik op “Ik heb geen aanmeldgegevens voor deze persoon” en vervolgens op “Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen”.
 5. Voer de gewenste gebruikersnaam in en klik op “Volgende”. Je kunt eventueel een wachtwoord toevoegen, maar dit is optioneel.
 6. Selecteer de juiste accounttype voor de nieuwe gebruiker (beheerder als je de computer verkoopt) en klik op “Volgende”.
 7. Klik op “Account toevoegen” om de nieuwe lokale account aan te maken.

Verwijder je huidige account:

 1. Herstart de computer en meld aan met de nieuwe beheerdersaccount die je net aangemaakt hebt.
 2. Ga opnieuw naar de instellingen van Windows en klik op “Accounts”.
 3. Kies “Gezin en andere gebruikers” en klik op de account die je wenst te verwijderen.
 4. Klik op “Account verwijderen” en volg de instructies om je account te verwijderen.

Heb je bovenstaande stappen uitgevoerd? Alles overschreven, alle wachtwoorden gewijzigd en je oude account verwijderd en een nieuw beheerdersaccount aangemaakt. Dan kan je nu je oude computer veilig verkopen…..succes!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie