Een PC ventilator stiller maken

Niemand werkt graag op een luidruchtige computer. Meestal komt dit lawaai van de verschillende ventilators die in de PC voorzien zijn om deze te koelen. Vooral ventilators die draaien aan een hoog toerental kunnen enorm luidruchtig zijn. Gelukkig kan je dit gemakkelijk aanpassen.

Om de PC stiller te maken gaan we in de eerste plaats op zoek naar de ventilator in de PC die het meest lawaai maakt. Je kan dit gemakkelijk testen. Koppel de ventilator waarvan je denkt dat hij het meeste lawaai maakt af en start de PC opnieuw op. Als deze ventilator het meeste lawaai maakt in jouw PC dan hoor je onmiddellijk het verschil. Het is wel niet de bedoeling dat je de PC gaat gebruiken met de afgekoppelde ventilator. Het is enkel een test. Schakel Windows terug uit vlak nadat de PC volledig opgestart is.

In de PC zitten 2 soorten ventilators die gemakkelijk aan te passen zijn. Dit zijn de ventilators die met behulp van een Molex connector aangesloten worden en de ventilators die met behulp van een 3-pin connector op het moederbord aangesloten zijn. Let wel op verlaag het toerental van een ventilator nooit meer dan nodig. De koeling van een PC is uitermate belangrijk. Controleer de temperatuur van de PC onder belasting nadat je het toerental van een ventilator verlaagt hebt. De temperatuur van de processor mag niet te hoog oplopen. Is dit toch het geval dan vervang je de ventilator door een nieuwe minder luidruchtige ventilator. Grote ventilators zijn meestal stiller. Je kan ook meerdere ventilators gebruiken. Met 2 ventilators op laag toerental kan je even veel lucht verplaatsen dan met 1 ventilator die aan een zeer hoog toerental draait. Alleen zijn 2 ventilators op lager toerental meestal ook veel stiller dan 1 exemplaar met een hoog toerental.

2 soorten PC fans.
Links een PC ventilator met een Molex aansluiting. Rechts een exemplaar met een 3-pin aansluiting.

Als de luidruchtige ventilator een ventilator is met een 3-pin aansluiting kan je het toerental meestal op de volgende manieren aanpassen.

  • Door deze af te stellen in de BIOS.
  • Door een fan speed regelaar te plaatsen tussen de ventilator en de aansluiting op het moederbord.
  • Met met behulp van een programma zoals speedfan.
Toerental ventilator regelen met BIOS of fanmate.
In de BIOS kan je soms het toerental afstellen. Rechts : een regelaar die je tussen het moederbord en de ventilator installeert.

Als de luidruchtige ventilator een ventilator is die met een Molex connector aangesloten is kan je het toerental veranderen door de pinout van de Molex connector aan te passen. Standaard heeft de Molex connector de volgende uitgangen.

Zwart = aarde/ground/ 0 V
Rood = 5 V
Geel = 12 V

De meeste ventilators zijn aangesloten op de 12V lijn. Je kan het toerental verlagen door de ventilator op een lagere spanning te laten draaien. Als je de ventilator aansluit tussen de rode pin en een zwarte pin dan draait hij op 5 V in plaats van 12V. Als je de ventilator aansluit op de rode en gele lijn dan draait hij op 7 V. Je kan met behulp van een kleine schroevendraaier of met behulp van een speciale Molex tool de pinnen gemakkelijk verplaatsen. Wel opletten! Als de Molex connector een doorverbinding maakt dan mag je deze doorverbinding niet meer gebruiken! Zie foto met rode kruis. Knip deze doorverbinding eraf en isoleer de uiteindes indien nodig. Hieronder zie je de 3 mogelijke aansluitingen.

3 standen
Door de bedrading aan te passen kan je de ventilator laten draaien op 5V, 7V of 12V.

Controleer na elke aanpassing zorgvuldig de temperatuur van de PC. Controleer dit tijdens volle belasting. Laat een zwaar programma gedurende een 10-tal minuten draaien en controleer dat de temperatuur van de processor op een aanvaardbaar niveau blijft. Als de PC kast slecht geventileerd is kan de temperatuur serieus oplopen. Vervang indien nodig 1 snel draaiende ventilator door 2 exemplaren op een lager toerental. Elke PC is anders. Te veel ventilatie kan nooit kwaad maar hou de decibels onder controle!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie