Een PC voeding stiller maken

Eerder hadden we het al over de PC voeding. In dit artikel gaan we nog een stapje verder en tonen we hoe je een luidruchtige PC voeding stiller kan maken.
De PC voeding heeft een belangrijke functie in een PC. Ze voorziet alle onderdelen van de juiste spanningen. Bovendien moet ze deze spanningen ook stabiel houden. Als ze dit niet kan loopt de PC gegarandeerd vast. Sommige voedingen maken irritant veel lawaai. Het geluid van de ventilator van de voeding overstemt dan alle andere geluiden. Vaak is dit omdat de ventilator versleten is maar soms maakt ook een nieuwe PC voeding irritant veel lawaai. Je kan de PC voeding op 2 manieren stiller maken.

  • je kan de ventilator vervangen door een stiller model
  • je kan de ventilator die standaard op 12V draait stiller laten draaien door deze op 7V te laten draaien

Let op! Als je van plan bent de PC voeding te openen zijn er een aantal belangrijke veiligheidsmaatregelen die je moet in acht nemen.

  • plaats nooit de stoomkabel op de voeding terwijl deze nog geopend is
  • de aarding (de kabel met geel/groene kleur) moet steeds met een schroefje op de metalen buitenkant van de voeding aangesloten zijn voordat je de voeding opnieuw sluit
PC voeding elektrische schok gevaar
Plaats nooit de stroomkabel op de voeding als deze nog geopend is!
de aarding moet altijd aangesloten zijn
Controleer dat de aardingsdraad correct aangesloten is op de metalen buitenkant alvorens de PC voeding opnieuw te sluiten!

De ventilator in de PC voeding vervangen is niet moeilijk. In de meeste voedingen kan je de ventilator gemakkelijk verwijderen en vervangen door een nieuwe. De ventilator op een lager toerental laten draaien doe je als volgt. Let wel op. Wanneer is het verlagen van het toerental een slecht idee…

  • als je PC nu reeds zeer warm loopt
  • als je een passief gekoelde videokaart in je PC hebt (videokaart zonder ventilator)
  • als je een AMD processor hebt (AMD processoren genereren meer warmte die afgevoerd moet worden)
  • als je een gaming PC hebt (een zware videokaart genereert veel warmte die afgevoerd moet worden)
  • als je PC volgepropt is met harde schijven (harde schijven genereren relatief veel warmte)

Stap 1: Verwijder de schroeven en open de PC voeding.

Haal de voeding uit de PC. De meeste voeding hebben een deksel dat je kan verwijderen. Dit deksel zit meestal vast met 4 schroefjes. Een van de schroefjes zit vaak onder een garantiesticker verborgen.

PC voeding openen
Een PC voeding kan je gemakkelijk openen.

 

Stap 2: PCB los maken en ventilator loskoppelen.

De PCB (Printed Circuit Board), dit is het plaatje met alle componenten, zit meestal met 4 schroefjes vast. Verwijder de 4 schroefjes en verwijder de connector waarmee de ventilator op het PCB aangesloten is.

PCB in PC voeding los schroeven
Het bordje met de componenten zit meestal met 4 schroefjes vastgeschroefd op de bodem.

 

Stap 3: connector afknippen en draden solderen op onderkant.

Kantel het PCB zodat je de onderkant kan zien. Knip de connector van de kabel die van de ventilator naar het PCB gaat.

PCB kantelen en connector afknippen
Knip de connector af. Kantel het PCB zodat je de onderkant kan zien.

De ventilator in een PC voeding heeft bijna altijd 2 draden. De zwarte draad solderen we aan de onderkant van het PCB op plaats waar aan de andere zijde alle rode draden vertrekken naar buiten toe. De rode draad solderen we aan de onderkant van de PCB waar alle gele draden vertrekken. De gele draden leveren 12V aan verschillende onderdelen in de PC. De rode draden leveren 5V aan de verschillende onderdelen in de PC. Het verschil tussen deze 2 spanningen is 7V. Dit is de spanning waarop we de ventilator willen draaien i.p.v. 12V.

zwarte draad solderen
We solderen de zwarte draad van de ventilator op de onderkant van het PCB. Merk op dat alle rode draden aan de andere kant vertrekken. We solderen de zwarte draad dus op de 5V lijn.
rode draad solderen
We solderen de rode draad van de ventilator op het onderkant van het PCB. Merk op aan de andere zijde vertrekken alle gele draden. We solderen de kabel dus op de 12V lijn.

 

Stap 4: Controleer de temperatuur van de PC voeding.

Ben je klaar? Controleer dan de temperatuur van de PC en van de voeding. De ventilator van de PC voeding heeft 2 functies. Eerst en vooral zorgt de ventilator voor de afkoeling van de componenten op het PCB anderzijds zuigt de voeding de warme lucht uit de kast. Als de voeding te warm loopt merk je dit vrij snel. De PC wordt dan verdacht warm aan de buitenkant waar de voeding zit. Als dit zo is plaats je best een extra case fan in de kast zelf. Plaats een case fan altijd zodanig dat deze de warme lucht naar buiten blaast. Door de extra case fan zal de lucht die de voeding aanzuigt minder warm zijn. Daardoor worden de componenten in de PC voeding beter gekoeld. Is het daarmee nog steeds niet opgelost. Overweeg dan de voeding te vervangen door een nieuw model. Kies bij voorkeur een voeding met een grote ventilator. Grote ventilators maken meestal minder lawaai.

Controleer ook de temperatuur van de processor. Dit kan je in de BIOS of met Speedfan. Een temperatuur tussen de 30° en 50° is normaal. Lager is natuurlijk beter.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie