RAID configuraties worden in gewone PC’s zelden gebruikt. Als we over RAID’s praten denken we vaak onmiddellijk aan een of andere server. Nochtans kan een RAID opstelling voordelen hebben. Zo kan je een RAID gebruiken om je data te beschermen of om je PC sneller te maken.
RAID is eigenlijk de afkorting van Redundant Array of Independent Disks. Een hele boterham maar eigenlijk wil het gewoon zeggen een verzameling van harde schijven. De manier waarop die harde schijven georganiseerd worden noemen we de RAID configuratie. Er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk maar de meest gebruikte configuraties zijn.
RAID 0 of striping waarbij alle gegevens verdeeld worden over de harde schijven. Deze configuratie wordt gebruikt om het lezen en wegschrijven van gegevens te versnellen. Het voordeel van deze configuratie is dus dat de PC sneller zal opstarten, programma’s zal laden en installeren. Het grote nadeel is dat bij het defect gaan van een van de harde schijven alle gegevens verloren gaan. Het is dus belangrijk van regelmatig een backup te nemen als je van plan bent van een RAID 0 te gaan gebruiken.
RAID 1 of mirroring waarbij schijven een exacte kopie van elkaar zijn. Wanneer gegevens weggeschreven worden, worden deze ook op de andere schijven weggeschreven. Als een van de harde schijven defect zou gaan zijn de gegevens nog perfect leesbaar. Als we de defecte schijf verwijderen kunnen we de PC nog steeds opstarten en gebruiken. Het grote voordeel van deze configuratie is dus dat we eigenlijk automatisch een backup hebben van onze gegevens. Er is geen snelheidswinst bij het wegschrijven van gegevens en vaak is er ook weinig of geen snelheidswinst bij het lezen van gegevens.
In onze voorbeelden gebruiken we 2 lege harde schijven. Experimenteer nooit met RAID configuraties als er op de schijven nog belangrijke gegevens staan!
Om een RAID te kunnen gebruiken moet je een RAID controller hebben. Veel moederborden hebben een ingebouwde controller. Als dat niet zo is kan je eventueel ook een uitbreidingskaartje gebruiken. In dit artikel beschrijven we hoe je een RAID kan instellen als je moederbord een ingebouwde controller heeft. We veronderstellen dat je 2 harde schijven aangesloten hebt op de RAID controller van je moederbord. Hieronder zie je 2 harde schijven aangesloten op de SATA 6Gb/s connectors van het moederbord. De rode SATA kabel loopt naar het optisch station. Als je onzeker bent en niet weet op welke aansluitingen je de harde schijven het best aansluit, raadpleeg je best de handleiding van je moederbord.
Eenmaal de harde schijven aangesloten gaan we de RAID controller aanzetten in de BIOS. In de meeste BIOS’en kan je de SATA controller op IDE, AHCI of RAID zetten. Zet de SATA controller van het moederbord op RAID.
Sla de instelling op en herstart daarna de PC. Bij het opstarten moet je vervolgens een toetsencombinatie indrukken. Vaak wordt dit ook aangegeven. In ons geval is de toetsencombinatie CTRL+I.
Door deze toetsencombinatie in te drukken krijgen we toegang tot het configuratiescherm. Hieronder zie je het configuratiescherm van een Intel RAID controller.
Een aangemaakt RAID noemen we een RAID volume. Een volume bestaat uit een aantal harde schijven. In ons geval gebruiken we 2 WD harde schijven.
Bovenstaande foto toont een RAID 1 of mirror maar je kan natuurlijk ook een RAID 0 (striping) volume aanmaken. In dat geval wordt er gevraagd welke stripe size je wenst te gebruiken. We raden je aan van de standaard voorgestelde stripe size te gebruiken. Het vergroten van de stripe size geeft geringe snelheidswinst. Door een grotere stripe size ga je echter de ruimte op de harde schijf minder efficiënt gebruiken.
Nadat de RAID configuratie aangemaakt is kan je in de BIOS de bootvolgorde instellen zodat je het besturingssysteem kan installeren. De installatie van Windows op een RAID configuratie is net zoals de installatie op een enkele harde schijf. Heel uitzonderlijk moet je tijdens de installatie een driver gebruiken.
Hieronder zie je enkele testen die wij uitvoerden.
Let wel op. Veel hangt af van de RAID controller en de gebruikte harde schijven of SSD’s. In ons geval is de mirror trager dan een enkele schijf. Maar een mirror wordt vooral gebruikt om gegevensverlies tegen te gaan en niet om snelheid te winnen. De RAID configuraties 3 en 4 zijn RAID 0 (striping) configuraties. Dat SSD’s sneller zijn is natuurlijk geen verrassing. Merk ook de zeer lage access time op van de SSD’s.
Zeer interessante UItleg.