Een screenshot (printscreen) maken in Windows 10

Wat is een printscreen of een screenshot?

Een printscreen (screenshot) is een schermafdruk maar in plaats van een printer te gebruiken wordt de afdruk bewaard als een bestand op de computer. In Windows 10 is dit een PNG bestand. Je kan dit PNG bestand natuurlijk echt gaan afdrukken op papier als je dit zou wensen.

Hoe maak je een printscreen of screenshot in Windows 10?

Methode 1: met de PrtScr knop op het toetsenbord

Als je op de PrtScr knop op het toetsenbord druk wordt de schermafdruk bewaard in het geheugen (klembord). Als je dan vervolgens een programma opent zoals bijvoorbeeld Paint dan kan je de afbeelding plakken met de toetsencombinatie CTRL+v of gewoon door in het menu plakken te selecteren.

Print Screen toets
De Print Screen toets vind je meestal terug rechts bovenaan het toetsenbord.

Toetsencombinaties voor speciale schermafdrukken

Alt + PrtScr = een screenshot van het actieve venster
Windows toets + PrtScr = een screenshot die onmiddellijk opgeslagen wordt als bestand in de map afbeeldingen/schermopnamen
Windows toets + Shift + S = een kruis verschijnt waarmee je kan selecteren van welk deel van het scherm dat je een schermafdruk wenst te maken.

Methode 2: met het knipprogramma van Windows 10

Met het knipprogramma van Windows 10 kan je gemakkelijk een schermafdruk maken. De grote meerwaarde van dit programma is dat je perfect kan selecteren van wat je precies een afdruk wenst te maken. Bovendien kan je het maken van de schermafdruk enkele seconden uitstellen. Je kan het knipprogramma in Windows 10 vinden via de zoekfunctie van Windows 10.

knipprogramma Windows 10
Een screenshot maken met het knipprogramma van Windows 10.

Methode 3: met de gamebalk van Windows 10

Met de toetsencombinatie Windows toets + G open je de gamebalk van Windows 10. Vervolgens heb je een fototoestel waar je kan op klikken om een schermafdruk te maken van het actieve venster. De schermafdrukken worden opgeslagen in de map video’s/opnames.

printscreen met gamebar Windows 10
Een screenshot maken met de gamebar van Windows 10.

De gamebalk biedt naar ons inziens geen enkel meerwaarde voor screenshots in Windows zelf. Tijdens het spelen van spelletjes echter kan de gamebar handiger zijn bovendien kan je met de gamebar ook video-opnames kan maken als de hardware van je computer dit toelaat.

Wat als de knop PrtScr niet werkt?

Let op! Op sommige computers moet je eerst een andere toets op het toetsenbord indrukken of ingeduwd houden in combinatie met de PrtScr knop. We zien dit vaak op laptops en multimedia toetsenborden. Op laptops is het vaak de Fn toets die je moet ingedrukt houden alvorens je op de PrtScr toets drukt. Bij multimedia toetsenborden moet je soms een speciale toets indrukken.

Een veelvoorkomende klacht: de kwaliteit van de screenshots

Om ervoor te zorgen dat de screenshots de hoogst mogelijke kwaliteit hebben moet je de schermresolutie eerst op de hoogst mogelijke resolutie zetten. Op die manier zitten er gewoon meer pixels in de afbeelding. Wat ook belangrijk is is dat je de schermafdruk vervolgens opslaat als PNG bestand. We zien het vaak dat men de afbeelding opslaat als JPG bestand. De meeste schermafdrukken zijn echter niet geschikt om opgeslagen te worden als JPG bestand. Enkel als je een schermafdruk neemt van een foto mag je dit overwegen.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie