Een SSD of een hard drive

Wat is een SSD (Solid State Drive)?

Een SSD is een medium net zoals een harde schijf voor het opslagen van gegevens. Het grote verschil tussen een SSD en een klassieke harde schijf is dat er in een SSD geen onderdelen zitten die bewegen. De toegangstijd (dit is de tijd nodig voor de gegevens te bereiken) is dus vele malen kleiner dan bij een klassieke harde schijf. Bij een harde schijf is deze toegangstijd door de roterende schijf ongeveer 9 ms terwijl dit bij een SSD ongeveer 0,1 ms is. Dit is 90 keer beter!! Bij een SSD worden de gegevens opgeslagen op vluchtig of niet vluchtig geheugen. Bij een klassieke harde schijf worden de gegevens door behulp van magnetisme opgeslagen op een roterende schijf.

De verschillende voordelen van SSD’s.

 • ze hebben een kleinere toegangstijd dan klassieke harde schijven
 • ze maken geen geluid
 • ze zijn niet gevoelig voor schokken
 • ze hebben geen last van mechanische slijtage omdat er geen bewegende onderdelen zijn
 • ze zijn sneller in het lezen en schrijven van gegevens (gemiddeld)
 • ze wegen maar een fractie van wat een klassieke schijf weegt
 • ze produceren veel minder warmte en verbruiken minder vermogen
toegangstijd SSD
Een SSD reageert veel sneller dan een klassieke HDD. De klassieke HDD begint pas 9 ms later de gegevens te lezen.

De nadelen van SSD’s.

 • ze zijn duurder dan klassieke harde schijven
 • ze zijn meestal kleiner dan klassieke harde schijven
 • indien ze gebaseerd zijn op niet vluchtig geheugen worden ze trager na verloop van tijd
 • indien ze gebaseerd zijn op niet vluchtig geheugen degraderen ze (verslijten)

De levensduur van een SSD.

Over de levensduur van een Solid State Drive is al heel wat geschreven. Het klopt dat een Solid State Drive een beperkt aantal lees en schrijf cyclussen heeft. De ene SSD is ook de andere niet. Na wat opzoekingswerk vinden we een verwachte levensduur van 9 tot 11 jaar. Veel hangt natuurlijk af van de manier waarop de SSD gebruikt wordt. Door drive intensieve toepassingen zal de SSD natuurlijk meer last hebben dan bij normaal kantoorgebruik. Belangrijk is van alle moderne technieken te gebruiken die de slijtage van de SSD tot een minimum beperken. Zo verlagen NCQ en TRIM de slijtage aanzienlijk.

Maximaal genieten van de snelheid van een SSD.

De snelheid van een SSD wordt beperkt door de SATA aansluiting op het moederbord. Er bestaan 3 soorten SATA aansluitingen.

 • SATA 1 met een maximale snelheid van 150 Mb/sec
 • SATA 2 met een maximale snelheid van 300 Mb/sec
 • SATA 3 met een maximale snelheid van 600 Mb/sec

Het heeft dus geen zin om een super snelle en dure SSD te kopen als je een een oudere PC met een oudere SATA aansluiting wenst up te graden. Als je geen SATA 3 aansluiting hebt heeft het dus ook geen zin om een SSD te kopen die een leessnelheid van 450 Mb/sec heeft. In dat geval kan je even goed een goedkopere SSD nemen.

Optimaal genieten van de snelheid van een SSD kan je enkel op een modern besturingssysteem. Moderne besturingssystemen benutten een SSD veel beter. Oudere besturingssystemen zijn minder sterk in multitasking. De betere toegangstijden van SSD’s merk je veel meer wanneer verschillende toepassingen kleine hoeveelheden data wensen te gebruiken.

Vergeet ook niet de juiste instelling te gebruiken voor de Solid State Drive in de BIOS. Zorg ervoor dat ze ingesteld staat in AHCI of RAID in de BIOS! Indien niet kunnen moderne technieken zoals NCQ niet gebruikt worden.

Zelf een dual drive hybride SSD maken met behulp van RAID. * experimenteel

Een dual drive hybride SSD is een combinatie van een klassieke harde schijf en een SSD. Het grote nadeel van een SSD is de capaciteit. Door een SSD te combineren met een klassieke harde schijf kan je genieten van de snelheid van de SSD en tegelijkertijd genieten van de grote capaciteit van de klassieke harde schijf. Om een dual drive hybride SSD te maken moet je een moederbord hebben dat RAID en JBOD ondersteunt. JBOD staat voor “Just a Bunch Of Disks” De RAID controller gaat er in dat geval voor zorgen dat het besturingssysteem beide drives gaat gebruiken alsof het om 1 grote schijf gaat. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de SSD de eerste schijf is. Je wil natuurlijk dat alle bestanden van het besturingssysteem en de programma’s op de SSD komen te staan.

dual drive hybrid SSD
Schematische voorstelling van een dual drive hybride SSD.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

4 gedachten over “Een SSD of een hard drive”

 1. Welke ssd is aan te raden voor een MacBook pro 13″, 2,5Ghs intel core i5 om maximaal te kunnen genieten van de snelheid. Klopt het dat het maximale RAM dat mogelijk is 16 GB is?

  Beantwoorden
  • Van welke jaar is die MacBook pro? Ik dacht eerlijk gezegd dat deze maximaal met 8GB ram geheugen konden voorzien worden. Voor de SSD raad ik de Samsung 850 EVO aan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie