Een SSD sneller maken

Een SSD is al snel, maar laten we eerlijk zijn, als het nog sneller kan, waarom niet? Met onze tips kun je ervoor zorgen dat je SSD mogelijk nog sneller presteert. Voordat we de tips doornemen, is het echter essentieel om de huidige snelheid van je SSD te meten. Hiervoor zijn verschillende programma’s beschikbaar. Een populair programma voor het meten van de snelheid van je SSD is bijvoorbeeld CrystalDiskMark. Je kunt het hier downloaden: CrystalDiskMark download | SourceForge.net

De snelheid van een SSD meten
Heeft een van de onderstaande tips effect gehad? Dat weet je alleen door eerst de snelheid te meten.

We begrijpen dat niet iedereen een computerexpert is, daarom hebben we onze tekst opgesplitst in 2 delen. Het eerste deel is voor de ervaren computergebruikers en deel 2 is voor de minder ervaren gebruiker.

Deel 1: Voor gebruikers met ervaring

Een SSD is essentieel voor een snelle computer. Het is dan ook zonde als je niet al het potentieel van zo je SSD benut. Voor degenen die bekend zijn met geavanceerdere instellingen hebben we de volgende tips:

  • Firmware-updates: Houd je SSD up-to-date door regelmatig te controleren of er firmware-updates beschikbaar zijn. Deze updates kunnen niet alleen de beveiliging verbeteren, maar ook de prestaties van je SSD optimaliseren. Bezoek de website van de SSD-fabrikant om te zien of er updates beschikbaar zijn. Volg de instructies van de fabrikant om de firmware bij te werken. Als je niet zeker weet welke SSD je hebt, kun je dit controleren via apparaatbeheer en de details opzoeken via Google.
  • Stuurprogramma-updates: Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste stuurprogramma’s hebt voor zowel je moederbord als je SSD. Voor je SSD kun je in apparaatbeheer met de rechtermuisknop op de SSD klikken en ‘Stuurprogramma’s bijwerken’ selecteren. Ga vervolgens naar het bovenste menu van apparaatbeheer, kies ‘Beeld’ en selecteer ‘Apparaten op verbinding’. Zo zie je de controller waarmee de SSD is verbonden. Controleer ook of er nieuwe stuurprogramma’s beschikbaar zijn voor deze controller.
De stuurprogramma's van een SSD updaten
SSD stuurprogramma’s updaten
  • Controleren van SATA-aansluiting: Als je je eigen desktop hebt samengesteld, is het de moeite waard om te controleren of je de optimale SATA-aansluiting hebt gebruikt. Sommige moederborden hebben meerdere aansluitingen en controllers, en de prestaties van je SSD kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte controller. Raadpleeg de handleiding van het moederbord om te bepalen welke aansluiting het beste geschikt is voor je SSD.
  • AHCI: Misschien een domme opmerking, maar controleer de BIOS-instellingen. De SSD moet geconfigureerd zijn als AHCI natuurlijk. Lees Harde schijfinstellingen: IDE, SATA, AHCI of RAID
  • Trim inschakelen: Met TRIM worden niet gebruikte datablokken gewist zodat ze daarna sneller gebruikt kunnen worden. Controleren of TRIM is ingeschakeld doe je als volgt: Open een command prompt als administrator en voer het volgende commando in:
fsutil behavior query DisableDeleteNotify 

Als het resultaat DisableDeleteNotify = 1 is dan is TRIM niet ingeschakeld
Als het resultaat DisableDeleteNotify = 0, is dan is TRIM wel ingeschakeld

Als TRIM niet is ingeschakeld kan je het inschakelen met het commando

fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 

Lees ook deel 2 als je je SSD niet alleen sneller wil maken maar ook efficienter wenst te gebruiken.

Deel 2: Tips om meer uit je SSD te halen

Deel 1 is niet echt geschikt als je minder ervaring hebt. Dat wil niet zeggen dat we geen tips hebben die je het gevoel geven dat je SSD veel sneller is. Hier zijn onze tips om alles uit je SSD te halen.

  • De SSD optimaliseren. In Windows 11 kun je je SSD optimaliseren door met de rechtermuisknop op de SSD te klikken, ‘Eigenschappen’ te selecteren en vervolgens naar het tabblad ‘Extra’ te gaan. Windows 11 begrijpt dat een SSD niet gedefragmenteerd hoeft te worden en zal dit automatisch vermijden. Het zal echter wel TRIM-acties uitvoeren, waardoor ongebruikte datablokken worden gewist en de SSD efficiënter werkt.
Een SSD optimaliseren
SSD optimaliseren
  • Caching: Als je een laptop gebruikt kan je het leegmaken van Windows-schrijfcachebuffer op apparaat uitschakelen. Let op schakel deze optie alleen in als je een laptop gebruikt! Je doet dit als volgt: Ga naar apparaatbeheer en klik met de rechterkant van de muis op de SSD en kies “eigenschappen”. Via het tabblad “beleidsregels” kan je deze optie aanvinken. De andere optie “de schrijfcache op het apparaat inschakelen” moet natuurlijk ook ingeschakeld staan.
SSD cache activeren
leegmaken van Windows-schrijfcachebuffer op apparaat uitschakelen
  • Zorg voor voldoende vrije ruimte op de SSD: Het behouden van voldoende vrije ruimte op de SSD is essentieel voor optimale prestaties. Veel SSD’s werken met geheugenblokken, en nieuwe geheugenblokken gebruiken is sneller dan bestaande blokken aanpassen. Wanneer de SSD bijna vol is, is er geen ruimte meer om nieuwe geheugenblokken te gebruiken, waardoor aanpassingen aan bestaande blokken nodig zijn. Dit proces vereist meer stappen en is bijgevolg trager, wat de algehele snelheid van de SSD kan verminderen. Als de SSD bijna vol staat kan ruimte maken echt een merkbaar verschil maken…
  • Een schoon systeem reageert sneller: We willen het toch ook vermelden. Minder achtergrondtaken zullen ervoor zorgen dat de SSD sneller reageert. Een SSD is wel snel en kan veel verwerken, maar heeft toch ook zijn limieten. Dus verwijder alle programma’s die je niet meer gebruikt. Zorg ervoor dat alles wat niet moet opstarten dit ook niet doet. En natuurlijk zorg dat alles malware en virusvrij is. Hoe minder de SSD moet verwerken op de achtergrond, hoe sneller hij zal reageren als jij een bestand opent of een programma start.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: