Een trage Windows versnellen door bloatware te verwijderen

Is Windows traag en ben je het beu om steeds weer diezelfde tips te lezen om je pc sneller te maken? Wel jij niet alleen! De meeste tips om Windows sneller te maken worden steeds opnieuw herhaalt en nemen uren in beslag om uit te voeren en vaak is het effect amper merkbaar. Sommige tips zijn zelfs ronduit gevaarlijk met handelingen in het register!

Bloatware illustratie
Bloatware, vooraf geïnstalleerde onnodige software

In dit artikel gaan we ons niet bezig houden met tips die amper effect hebben. In de plaats daarvan pakken we het efficiënt aan en maken je pc echt sneller! Hoe dan vraag je jezelf waarschijnlijk af? Wel door alle programma’s die je eigenlijk niet nodig hebt te verwijderen. Neem onderstaande lijst door en je zal verbaasd zijn hoeveel software er op je computer staat die je eigenlijk niet nodig hebt. Bloatware noemen ze dat in vaktermen. En ja, zelfs een uitstekend programma met een goede reputatie is bloatware als het bij de aankoop op je pc geïnstalleerd stond en je het nooit gebruikt. Ben je klaar om een trage Windows weer snel te maken?

Hier is onze lijst van software die vaak al vooraf geïnstalleerd is, maar die je mogelijk niet nodig hebt:

  • Adobe Acrobat Reader – Voor het bekijken van PDF-bestanden kun je de ingebouwde PDF-viewer in moderne webbrowsers zoals Google Chrome, Microsoft Edge of Firefox gebruiken. Lees ook Microsoft Edge opent geen PDF
  • WinZip of WinRAR – Windows heeft ingebouwde ondersteuning voor het openen en extraheren van gecomprimeerde bestanden, zoals ZIP- en RAR-archieven. Lees Een zip bestand maken en openen
  • Media Players – Windows Media Player en de ingebouwde films en tv-app kunnen de meeste multimedia bestanden afspelen zonder dat je een extra media player hoeft te installeren.
  • Antivirus software – Windows Defender is een solide antivirusprogramma dat standaard wordt meegeleverd met Windows 10 en biedt voldoende bescherming. Meer lezen over Windows Defender Windows Defender VS Security Essentials
  • Adobe Flash Player – Flash Player is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Moderne webbrowsers blokkeren Flash-inhoud vanwege beveiligingsproblemen.
  • Java – Tenzij je specifieke toepassingen hebt die Java vereisen, is het meestal niet nodig om het op je pc te installeren.
  • Toolbars en browser-extensies – Veel mensen installeren onnodige werkbalken en browserextensies die de prestaties van hun browser kunnen beïnvloeden en hun online privacy in gevaar kunnen brengen.
  • Systeemoptimalisatietools – Windows heeft al ingebouwde hulpmiddelen voor systeemonderhoud. Bovendien starten veel van deze systeemoptimalisatietools op bij het starten van Windows waardoor ze zelf Windows trager maken.
  • Tekstverwerker – Nee, voor het typen van een brief moet je geen tekstverwerker hebben. Wordpad is meer dan voldoende en kan zelfs Word documenten openen. Lees Wordpad Windows 10 een gratis Word alternatief?

De beste tip om je computer sneller te maken is gewoon alles verwijderen wat je niet nodig hebt. Veel computers worden geleverd met een massa voor geïnstalleerde software. Vaak beperkte versie of proefversies. Alles wat je niet gebruikt of nodig hebt, is per definitie bloatware. De belangrijkste reden waarom fabrikanten al die software is installeren is dat ze daar een financiële compensatie voor ontvangen. Software leveranciers hopen immers dat je na het proberen van hun software de volledig versie aanschaft.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie