Opgelet! Maak eerst een backup van alle belangrijke bestanden. Bewaar deze op een veilige locatie! Als je je bestanden versleutelt met PeaZip en je vergeet je wachtwoord is er geen mogelijkheid meer om je bestanden te recupereren.
Een USB stick is handig maar omdat hij zo klein is worden hij vaak verloren. Waar is die USB stick en bij wie komt hij uiteindelijk terecht? Om te vermijden dat privĂ© bestanden in de verkeerde handen terecht komen kan je best je USB stick beveiligen. Op internet vind je tal van programma’s die je daar kunnen mee helpen. Helaas zijn de meeste programma’s betalend of zijn ze beperkt en kan je er maximaal 2 Gb meer beschermen.
Met het gratis Winzip alternatief PeaZip heb je deze beperking niet. Met PeaZip kan je alle bestanden op je USB stick beveiligen. We tonen je stap voor stap hoe je dit het best aanpakt. Om ervoor te zorgen dat je je bestanden kan gebruiken op alle PC’s met een versie van Windows kopieer je best de “portable” versie van PeaZip op de USB stick. Als je de “portable” versie gebruikt installeer je geen programma op je PC. Ook als je de USB stick achteraf op een andere PC wenst te gebruiken moet je hiervoor op die PC geen PeaZip te installeren. De “portable” versie kan je hier downloaden:
http://peazip.sourceforge.net/peazip-portable.html
Klik met de rechterkant van de muis op het gedownloade bestand en kies “alles uitpakken”. Kopieer daarna de uitgepakte map maar de USB stick. Open nu de map en voer het programma PeaZip uit.
PeaZip toont onmiddellijk de inhoud van de USB stick. De map “system volume information” mag je negeren. Deze map wordt door systeemherstel gebruikt voor het opslagen van informatie betreffende herstelpunten.
Als je bestanden naar de USB stick wenst te kopiĂ«ren en beveiligen klik je bovenaan op “Add”. Klik daarna met de rechterkant van de muis in het archief veld en kies “Add files” of “Add folders” voor het toevoegen van bestanden of folders. In het veld output mag je de USB stick selecteren. We wensen de beveiligde bestanden immers op de USB stick te plaatsen.
Eenmaal alles toegevoegd mag je onderaan op “Enter password / keyfile” klikken. De standaard instellingen zijn voldoende. Je kan de bestandsnamen ook versleutelen maar dit is niet zo handig als je achteraf door je bestanden wenst te bladeren. Bovendien werkt deze optie enkel voor 7Z en ARC archieven. Het instellen van een “keyfile” zorgt voor extra veiligheid maar heeft als groot nadeel dat je dit “keyfile” bestand op een andere apart locatie dient te bewaren en steeds bij de hand moet hebben als je bestanden wenst uit te pakken.
Alles correct ingesteld? Dan mag je de geselecteerde bestanden comprimeren en versleutelen. PeaZip gebruikt een sterk versleutelingsalgoritme gebaseerd op AES256. Als je je bestanden achteraf opnieuw wenst te gebruiken open je opnieuw PeaZip. Bij het uitpakken van de bestanden met PeaZip zal deze het wachtwoord vragen. Zorg ervoor dat je het wachtwoord niet vergeet! Als je je wachtwoord vergeet kan niemand de bestanden nog uitpakken!