Een USB stick beveiligen met PeaZip

Opgelet! Maak eerst een backup van alle belangrijke bestanden. Bewaar deze op een veilige locatie! Als je je bestanden versleutelt met PeaZip en je vergeet je wachtwoord is er geen mogelijkheid meer om je bestanden te recupereren.

Een USB stick is handig maar omdat hij zo klein is worden hij vaak verloren. Waar is die USB stick en bij wie komt hij uiteindelijk terecht? Om te vermijden dat privé bestanden in de verkeerde handen terecht komen kan je best je USB stick beveiligen. Op internet vind je tal van programma’s die je daar kunnen mee helpen. Helaas zijn de meeste programma’s betalend of zijn ze beperkt en kan je er maximaal 2 Gb meer beschermen.

Met het gratis Winzip alternatief PeaZip heb je deze beperking niet. Met PeaZip kan je alle bestanden op je USB stick beveiligen. We tonen je stap voor stap hoe je dit het best aanpakt. Om ervoor te zorgen dat je je bestanden kan gebruiken op alle PC’s met een versie van Windows kopieer je best de “portable” versie van PeaZip op de USB stick. Als je de “portable” versie gebruikt installeer je geen programma op je PC. Ook als je de USB stick achteraf op een andere PC wenst te gebruiken moet je hiervoor op die PC geen PeaZip te installeren. De “portable” versie kan je hier downloaden:

http://peazip.sourceforge.net/peazip-portable.html

Klik met de rechterkant van de muis op het gedownloade bestand en kies “alles uitpakken”. Kopieer daarna de uitgepakte map maar de USB stick. Open nu de map en voer het programma PeaZip uit.

PeaZip uitpakken
Pak de “portable” versie van PeaZip uit en kopieer de uitgepakte folder op de USB stick.

PeaZip toont onmiddellijk de inhoud van de USB stick. De map “system volume information” mag je negeren. Deze map wordt door systeemherstel gebruikt voor het opslagen van informatie betreffende herstelpunten.

PeaZip
De “portable” versie van PeaZip kan je gewoon uitvoeren zonder het programma te installeren.

Als je bestanden naar de USB stick wenst te kopiëren en beveiligen klik je bovenaan op “Add”. Klik daarna met de rechterkant van de muis in het archief veld en kies “Add files” of “Add folders” voor het toevoegen van bestanden of folders. In het veld output mag je de USB stick selecteren. We wensen de beveiligde bestanden immers op de USB stick te plaatsen.

PeaZip bestanden toevoegen
Voeg bestanden en folders toe door met de rechterkant van de muis in het archief veld te klikken. In het “output” veld kies je je USB stick.

Eenmaal alles toegevoegd mag je onderaan op “Enter password / keyfile” klikken. De standaard instellingen zijn voldoende. Je kan de bestandsnamen ook versleutelen maar dit is niet zo handig als je achteraf door je bestanden wenst te bladeren. Bovendien werkt deze optie enkel voor 7Z en ARC archieven. Het instellen van een “keyfile” zorgt voor extra veiligheid maar heeft als groot nadeel dat je dit “keyfile” bestand op een andere apart locatie dient te bewaren en steeds bij de hand moet hebben als je bestanden wenst uit te pakken.

PeaZip wachtwoord instellen
Met PeaZip kan je ook de bestandsnamen versleutelen en een “keyfile” gebruiken maar deze opties zijn minder handig.

Alles correct ingesteld? Dan mag je de geselecteerde bestanden comprimeren en versleutelen. PeaZip gebruikt een sterk versleutelingsalgoritme gebaseerd op AES256. Als je je bestanden achteraf opnieuw wenst te gebruiken open je opnieuw PeaZip. Bij het uitpakken van de bestanden met PeaZip zal deze het wachtwoord vragen. Zorg ervoor dat je het wachtwoord niet vergeet! Als je je wachtwoord vergeet kan niemand de bestanden nog uitpakken!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: