Een Windows stopcode: oorzaken en oplossingen

Een Windows stopcode is een code die wordt weergeven wanneer Windows crasht met een blauw scherm. Na een blue screen of ook kortweg bsod (blue screen of dead) kan je enkel Windows opnieuw starten. Vaak verschijnt er ook een timer waardoor Windows automatisch opnieuw opstart na een aantal seconden. Sommige bsod’s verschijnen maar kortstondig waardoor je amper de tijd hebt om het scherm te lezen. Soms geeft het error screen helemaal geen code weer. Het is dan gissen naar de mogelijk oorzaak van de systeemcrash.

Windows stopcode
Windows 10 stopcode DPC WATCHDOG VIOLATION

Een Windows stopcode kan een stukje tekst zijn of een een hexadecimale code.

Voorbeelden van tekst stopcodes:

 • DPC_WATCHDOG_VIOLATION CRITICAL_PROCESS_DIED
 • SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
 • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
 • SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
 • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
 • VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED

Voorbeelden van hexadecimale stopcodes:

0x0000000A, 0x0000003B,0X0000006B , 0x000000EF, 0x00000133, 0x000000D1,0X0000007E, 0x1000007E, 0X000000ED, 0xC000021A, 0x0000007B, 0xC000000F

Oorzaken van een Windows stopcode

Vaak staart men zich blind op het error screen met de Windows stopcode. Belangrijk is van te beseffen dat de code enkel een indicatie is van wat er mogelijk mis zou kunnen zijn. Soms zet de code je op een volledig verkeerd spoor. We zetten de meest voorkomende oorzaken van een Windows stopcode op een rij:

 • problemen met de harde schijf (vooral als het nog geen SSD is)
 • problemen met het ram geheugen (vooral na een upgrade)
 • problemen met drivers (vooral na het wijzigen van de hardware of na Windows updates)

Oplossingen:

Door goed na te denken los je het beter op dan door je blind te staren op de de Windows stopcode. Heb je recent de hardware gewijzigd? Dan moet deze hardware grondig getest worden. Heeft Windows recent belangrijke updates geïnstalleerd? Controleer dan of er ook updates van drivers geïnstalleerd werden. Mogelijk moet je deze drivers misschien verwijderen en opnieuw de oude drivers gebruiken.
Heb je totaal geen vermoeden wat er aan de hand is. Pak het dan stap voor stap aan. Controleer in onderstaande volgorde

 • de harde schijf (eerst met Windows zelf en daarna met de Ultimate Boot CD)
 • het ram geheugen (testen met Windows of liever nog met de Ultimate Boot CD)
 • controleer op virussen en malware
 • controleer de koeling van de PC

Als het probleem software gerelateerd is kan je ook steeds oplossen door een systeemherstel uit te voeren. Lees hier hoe je in Windows 10 een systeemherstel uitvoert.

https://decomputer.be/systeemherstel-windows-10/

4 thoughts on “Een Windows stopcode: oorzaken en oplossingen

 1. heb de melding gekregen page fault in non stop area stopcode st driverx64.sys hoe kan ik dit oplossen

 2. Heb op verschillende computers problemen nrt het opstarten van Windows 11. Krijg steevast een blsuw scherm met de mededeling dat het erop lijkt dat Windows 11 niet goed geladen wordt.
  Heb de PC nu 3x achtereen opnieuw geïnstalleerd. Wanneer de computer aanstaat tikdens het herinstalleren niets aan de hand. Werkt goed. Doch sluit niet af. Bij het opstarten is het weer zover. Wat kan ik met dit gegeven? Erg lastig Vermoed dat één of andere update de boosdoener id. Omdat het euvel ook op een andere PC zich voordeed denk ik dat het niet aan de PC’ ligt maar aan Microsoft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.