Een zip bestand maken en openen

Wist je dat je met Windows zip bestanden kunt maken en openen? Dit kan enorm handig zijn als je wat schijfruimte wilt besparen of als je grote bestanden via e-mail wilt verzenden. In dit artikel laten we je zien hoe je snel en eenvoudig zip bestanden kunt maken, openen en verzenden met behulp van Windows.

zip bestand illustratie
Illustratie

Wat is een zip bestand?

Een zip bestand is een gecomprimeerd bestand. Comprimeren betekent kleiner maken. Een zip bestand is dus een bestand dat verkleind is. We noemen dit type bestand een zip bestand vanwege de bestandsextensie van het gecomprimeerde bestand, die .zip is.

Waarom stuurt iemand mij een zip bestand?

Het komt vaak voor dat mensen e-mails versturen met een zip bestand als bijlage. Dit gebeurt omdat je geen grote bestanden rechtstreeks via e-mail kunt versturen. Door een zip bestand te gebruiken, dat veel kleiner is, kun je toch grote bestanden verzenden. Bestanden die zonder compressie te groot zouden zijn om te versturen, kunnen op deze manier toch probleemloos verstuurd worden. Lees ook Grote bestanden versturen – Decomputer.be

Hoe kan ik een zip bestand uitpakken met Windows?

Een zip bestand uitpakken met Windows is heel eenvoudig. Sla het bestand eerst ergens op, bijvoorbeeld in downloads. Klik er dan met de rechterkant van de muis op en kies “Alles uitpakken” Eenmaal alles uitgepakt kan je het zip bestand gewoon wissen als je dat wenst.

Hoe kan ik een zip bestand maken met Windows?

Windows 10

Een zip bestand maken met Windows is net zo eenvoudig als het uitpakken. Klik met de rechterkant van de muis op een bestand of map bestanden en kies “Kopiëren naar” en vervolgens “Gecomprimeerde (gezipte) map”

Windows 11

In Windows 11 is een zip bestand maken nog makkelijker. Gewoon met de rechterkant van de muis op de bestanden klikken en “comprimeren naar zip bestand” selecteren.

zip bestand maken, een bestand toevoegen en alles uitpakken in Windows 11

Waarom zijn zip bestanden handig?

Zoals eerder vermeld, zijn ZIP-bestanden niet alleen kleiner en besparen ze schijfruimte, maar ze bieden ook andere voordelen. Wanneer je ZIP-bestanden naar een externe harde schijf of USB-stick kopieert, gaat dit niet alleen sneller vanwege de kleinere bestandsgrootte, maar wordt dit effect ook versterkt door de efficiënte manier waarop Windows bestanden kopieert. Vooral bij een grote hoeveelheid kleine bestanden is het verschil opvallend en merkbaar. Stel je hebt een back-up van 436 MB… Dan merk je de volgende verschillen op!

  • Back-up niet gecomprimeerd = 436 MB kopiëren naar externe harde schijf = +/- 4 min
  • Back-up gecomprimeerd = 329 MB kopiëren naar externe harde schijf = 10 sec
de snelheidswinst bij het kopiëren
Het gigantische snelheidsverschil tijdens het kopiëren

Als je dus regelmatig een grote hoeveelheid bestanden kopieert naar een extern opslaggeheugen is het veel efficiënter van een zip bestand van deze bestanden te kopiëren. Als je 100 GB of meer kopieert, win je ettelijk uren. Het is niet noodzakelijk dat alles in 1 zip bestand gestoken wordt. Je kan ook meerdere zip bestanden maken zoals bijvoorbeeld 1 zip bestand voor de foto’s en een ander voor de documenten.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie