De fabrieksinstellingen van een Windows 8 laptop

Opgelet bij het terugzetten van een laptop naar de fabrieksinstellingen gaan alle persoonlijke documenten verloren. Het is dus belangrijk van eerst een back-up te maken van alle gegevens. Als je na de aankoop van je laptop nog extra software geïnstalleerd hebt controleer je best ook dat je de installatieschijfjes van deze software nog bij de hand hebt.

Bijna alle laptops die tegenwoordig verkocht worden hebben een recovery partitie. Die recovery partitie kan gebruikt worden om de laptop terug te zetten naar zijn fabrieksinstellingen. Als je een laptop terug zet naar zijn fabrieksinstellingen dan wordt de software van de laptop teruggezet zoals deze stond toen hij de eerste keer werd opgestart. Dit kan handig zijn wanneer je de laptop totaal ontregeld hebt of wanneer hij door een of andere probleem niet meer opstart.

Op de meeste laptops moet je een combinatie van toetsen induwen bij het opstarten van de laptop om het herstel te starten. Zo moet je op sommige laptops “Alt” en “F10” tegelijkertijd induwen, op andere laptops F3 ,……. De toetsen die je moet induwen verschillen van merk tot merk en ook hangt het af van het operating systeem dat geïnstalleerd is op de laptop.

Op een Packard Bell laptop met Windows 8 kan je het herstel naar de fabrieksinstellingen als volgt starten. Start de laptop op tot aan het scherm waar je normaal inlogt. Druk nu de “Shift’ toets in en hou deze voortdurend ingedrukt. Terwijl je de “Shift” toets ingedrukt houdt klik je op het icoontje onderaan rechts. Een menu verschijnt. In dit menu kies je “Opnieuw opstarten”. Kies deze optie. Terwijl de laptop herstart hou je nog steeds de “Shift” toets ingedrukt. Nooit loslaten.

Fabrieksinstellingen herstellen.
Hou de “Shift” toets ingedrukt en klik op het logo onderaan rechts.

Als de laptop opnieuw opgestart verschijnt het onderstaande scherm. Kies in dit scherm “Problemen oplossen”.

System recovery Windows 8.
De fabrieksinstellingen herstellen. Stap voor stap.

In het scherm dat vervolgens verschijnt kies je “Fabrieksherstel”. Nadien volgt er nog een waarschuwing dat alle gegevens verloren gaan. Ga dus niet verder als er belangrijke gegevens op de laptop staan die je nog niet geback-upt hebt! Hou er rekening mee dat het station volledig opschonen enkele uren kan duren. Als het herstel klaar is start de laptop opnieuw op zoals hij opstartte toen je hem voor de eerste keer aanzette.

14 gedachten over “De fabrieksinstellingen van een Windows 8 laptop”

  • Hallo Eva,

   Bekijk de volgende URL. Waarschijnlijk de oplossing.
   http://www.asus.com/nl/support/FAQ/1006133/

   Als de laptop ooit hersteld geweest is kan het natuurlijk ook zijn dat er geen recovery partitie meer is. Je kan dit controleren door te klikken op schijfbeheer in computerbeheer. Als er geen recovery partitie aanwezig is kan je fabrieksherstel natuurlijk niet starten van de niet bestaande recovery partitie.In dat geval kan je het fabrieksherstel enkel starten van recovery media die je aangemaakt hebt vlak na de aankoop van de laptop. Dit kan een USB stick of een aantal DVD’s zijn.

   Als er geen recover partitie aanwezig is en je hebt geen recovery media. En je wenst Windows 8 toch opnieuw te installeren dan zit er niet anders op dan Windows 8 te installeren met de juiste installatieschijfjes. Meer hierover
   Windows 8 installeren

   Met vriendelijke groeten
   dcp

   Beantwoorden
 1. Hoi,
  ik heb dat dus allemaal gedaan en ik kreeg gelijk dat melding hij gaat nu afsluiten…en nu krijg ik alleen maar zwart beeld…wat kan ik daar aan doen.

  Beantwoorden
  • Beste,

   Ik raad je aan van de harde schijf te controleren met de Ultimate Boot CD. In meeste gevallen is een defecte harde schijf de boosdoener als een PC na het herstellen van de fabrieksinstellingen niet normaal opstart.

   Beantwoorden
 2. Er komt alles op maar bij problemen oplossen staan er maar 2 mogelijkheden….. instellingen van UEFI- firmware of opstartinstellingen.

  Beantwoorden
  • De optie voor het herstellen van de fabrieksinstellingen is alleen beschikbaar als er een herstelpartitie op de computer staat. Waarschijnlijk is dat bij u niet het geval.

   Beantwoorden
  • Zoek in Windows naar Acer recovery. Er staat op het toestel software waarmee je het herstel kan starten. Let op het toestel zal gewist worden. Eerst back-uppen dus!

   Beantwoorden
  • Verwijder de lader. Haal de batterij 5 minuten uit de laptop en plaats deze daarna opnieuw in de laptop. (indien mogelijk) Als je probeert de laptop op te starten wacht dan voldoende lang. Soms kan het scherm lang zwart blijven omdat er op de achtergrond updates geïnstalleerd worden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie