De fabrieksinstellingen van een Windows 8 laptop

Let op: Bij het terugzetten van een laptop naar de fabrieksinstellingen gaan alle persoonlijke documenten verloren. Het is dus essentieel om eerst een back-up te maken van alle gegevens. Als je na de aankoop van je laptop extra software hebt geïnstalleerd, controleer dan ook of je de installatieschijfjes van deze software bij de hand hebt.

Bijna alle tegenwoordig verkochte laptops beschikken over een recovery-partitie. Deze recovery-partitie kan worden gebruikt om de laptop terug te zetten naar zijn fabrieksinstellingen, waardoor de software van de laptop wordt hersteld naar de staat waarin deze verkeerde bij de eerste opstart. Dit kan handig zijn als je de laptop volledig hebt ontregeld of als deze om welke reden dan ook niet meer wil opstarten.

Op de meeste laptops moet je een combinatie van toetsen indrukken tijdens het opstarten om het herstelproces te starten. Dit kan bijvoorbeeld “Alt” en “F10” tegelijkertijd zijn op sommige laptops, op andere F3, enzovoort. De benodigde toetsen verschillen van merk tot merk en ook afhankelijk van het besturingssysteem dat is geïnstalleerd op de laptop.

Voor een Packard Bell laptop met Windows 8 kun je het herstel naar de fabrieksinstellingen als volgt starten: Start de laptop op tot aan het scherm waar je normaal inlogt. Druk nu de “Shift”-toets in en houd deze constant ingedrukt. Terwijl je de “Shift”-toets ingedrukt houdt, klik je op het icoontje onderaan rechts. Een menu verschijnt. Kies hier “Opnieuw opstarten”. Blijf de “Shift”-toets ingedrukt houden terwijl de laptop opnieuw opstart.

Fabrieksinstellingen herstellen.
Hou de “Shift” toets ingedrukt en klik op het logo onderaan rechts.

Als de laptop opnieuw opgestart verschijnt het onderstaande scherm. Kies in dit scherm “Problemen oplossen”.

System recovery Windows 8.
De fabrieksinstellingen herstellen. Stap voor stap.

In het scherm dat vervolgens verschijnt kies je “Fabrieksherstel”. Nadien volgt er nog een waarschuwing dat alle gegevens verloren gaan. Ga dus niet verder als er belangrijke gegevens op de laptop staan die je nog niet geback-upt hebt! Hou er rekening mee dat het station volledig opschonen enkele uren kan duren. Als het herstel klaar is start de laptop opnieuw op zoals hij opstartte toen je hem voor de eerste keer aanzette.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

14 gedachten over “De fabrieksinstellingen van een Windows 8 laptop”

  • Hallo Eva,

   Bekijk de volgende URL. Waarschijnlijk de oplossing.
   http://www.asus.com/nl/support/FAQ/1006133/

   Als de laptop ooit hersteld geweest is kan het natuurlijk ook zijn dat er geen recovery partitie meer is. Je kan dit controleren door te klikken op schijfbeheer in computerbeheer. Als er geen recovery partitie aanwezig is kan je fabrieksherstel natuurlijk niet starten van de niet bestaande recovery partitie.In dat geval kan je het fabrieksherstel enkel starten van recovery media die je aangemaakt hebt vlak na de aankoop van de laptop. Dit kan een USB stick of een aantal DVD’s zijn.

   Als er geen recover partitie aanwezig is en je hebt geen recovery media. En je wenst Windows 8 toch opnieuw te installeren dan zit er niet anders op dan Windows 8 te installeren met de juiste installatieschijfjes. Meer hierover
   Windows 8 installeren

   Met vriendelijke groeten
   dcp

   Beantwoorden
 1. Hoi,
  ik heb dat dus allemaal gedaan en ik kreeg gelijk dat melding hij gaat nu afsluiten…en nu krijg ik alleen maar zwart beeld…wat kan ik daar aan doen.

  Beantwoorden
  • Beste,

   Ik raad je aan van de harde schijf te controleren met de Ultimate Boot CD. In meeste gevallen is een defecte harde schijf de boosdoener als een PC na het herstellen van de fabrieksinstellingen niet normaal opstart.

   Beantwoorden
 2. Er komt alles op maar bij problemen oplossen staan er maar 2 mogelijkheden….. instellingen van UEFI- firmware of opstartinstellingen.

  Beantwoorden
  • De optie voor het herstellen van de fabrieksinstellingen is alleen beschikbaar als er een herstelpartitie op de computer staat. Waarschijnlijk is dat bij u niet het geval.

   Beantwoorden
  • Zoek in Windows naar Acer recovery. Er staat op het toestel software waarmee je het herstel kan starten. Let op het toestel zal gewist worden. Eerst back-uppen dus!

   Beantwoorden
  • Verwijder de lader. Haal de batterij 5 minuten uit de laptop en plaats deze daarna opnieuw in de laptop. (indien mogelijk) Als je probeert de laptop op te starten wacht dan voldoende lang. Soms kan het scherm lang zwart blijven omdat er op de achtergrond updates geïnstalleerd worden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie