FileZilla gratis FTP-client

Met FileZilla kan je bestanden uploaden naar je website. Dit programma is snel geïnstalleerd en eenvoudig in gebruik.

Het eerste wat je doet als je het programma start is je site instellen via sitebeheer. Dit vind je terug onder “bestand” bovenaan in het menu. Klik op “nieuwe site” en vul de gegevens in die je van je hosting provider gekregen hebt. Als je een hosting provider hebt met een Cpanel dan kan je die gegevens ook in het Cpanel terugvinden. Je kan via het Cpanel ook een FileZilla FTP configuratiebestand downloaden dat je vervolgens kan laden in FileZilla.

FileZilla
De FTP client FileZilla is eenvoudig te gebruiken.

FileZilla ondersteunt 2 protocols namelijk FTP (File Transfer Protocol) en SFTP (Secure File Transfer Protocol). Als je site goed is ingesteld komt deze rechts in het midden onder “Externe” site te staan. Als tijdens de overdracht van bestanden de internet verbinding even wegvalt dan kan FileZilla de overdracht daarna gewoon hervatten. Handig in FileZilla is ook dat je via de “site manager” verschillende sites kan instellen die je dan achteraf gemakkelijk kan oproepen.

De meeste problemen met programma’s zoals FileZilla zijn te wijten aan verkeerde site instellingen. Als je site splinter nieuw is dan kan het zijn dat je nog geen bestanden kan uploaden met de FTP server naam die je van je hosting provider ontving. Dit komt omdat de DNS propagatie nog niet klaar is. Je kan dan wachten of eventueel de FTP server naam vervangen door het IP-adres van de server waarop je site gehost wordt.

FileZilla kan je downloaden op de volgende locatie:

https://filezilla-project.org/download.php

Het is geschikt voor Windows, Linux en Mac OS X. Er is een handleiding beschikbaar in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.