FileZilla gratis FTP-client

Wat is FTP?

Bestanden uploaden naar je webruimte kan je met een FTP programma zoals FileZilla. FTP staat voor File Transfer Protocol, het is een manier om bestanden snel kopiëren. Dit komt doordat het protocol hier speciaal voor ontworpen is. Het is efficiënt, laat meerdere verbindingen toe en kan zelfs de overdracht hervatten bij een onderbreking.

Is het veilig van bestanden te kopiëren met FTP?

Het FTP-protocol is ondertussen al 50 jaar oud en het gebruik van het oorspronkelijk protocol is niet zonder risico’s omdat de inloggegevens onversleuteld worden overgedragen. Als iemand de datapakketten onderschept kan hij de inloggegevens gewoon “aflezen”. Om het gebruik van FTP veilig te maken zijn er ondertussen nieuwe protocols zoals FTPS (FTP Secure) en SFTP (SSH File Transfer Protocol). Beide protocols gebruiken versleutelde verbindingen en zijn dus veel veiliger in gebruik. Met FileZilla kan je zowel FTPS als SFTP gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat je nog veiliger werkt?

Voordat je een programma zoals FileZilla gebruikt, maak je een specifieke FTP-gebruiker aan bij je hostingprovider. Creëer deze gebruiker alleen als je van plan bent FTP te gaan gebruiken. Het is ook een goede gewoonte om deze FTP-gebruiker onmiddellijk na de overdracht van bestanden te verwijderen of het wachtwoord te wijzigen.

FileZilla review screenshot
FileZilla review screenshot

FileZilla review

Persoonlijk gebruik ik FileZilla al decennialang en ben ik zeer tevreden met de prestaties. Het feit dat het gratis is, snel te downloaden en gemakkelijk in gebruik maakt het een favoriet onder veel gebruikers. Wat FileZilla echt onderscheidt, is de actieve ondersteuning en regelmatige updates die het programma ontvangt.

FileZilla is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De interface is zo eenvoudig dat zelfs een beginner onmiddellijk bestanden kan beginnen te uploaden. Ook ervaren gebruikers komen aan hun trekken met verbindingen met meerdere servers en parallelle datatransfers. Bovendien ondersteunt FileZilla ook de veilige protocols FTPS en SFTP.

Conclusie. FileZilla kan ik enkel maar aanbevelen. Voor zover ik weet zijn er geen nadelen als je het programma op een veilige en verstandige manier gebruikt.

FileZilla kan je hier downloaden: FileZilla – The free FTP solution (filezilla-project.org)

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: