Foto’s bewerken met Paint.net

Een foto nemen is niet moeilijk. De foto blijkt echter vaak achteraf toch niet zo geslaagd te zijn. Gelukkig kan je met het gratis fotobewerkingsprogramma Paint.net je foto aanpassen en bewerken.

Het gratis fotobewerkingsprogramma Paint.net download je best via de website http://getpaint.net Na installatie mag je het programma onmiddellijk starten. Paint.NET is een krachtige foto editor en bovendien eenvoudig in gebruik. Dat zal in de volgende voorbeelden duidelijk worden:

Foto bewerken met Paint.net
Een foto bewerken dat doe je met het gratis fotobewerkingsprogramma Paint.net

De helderheid, het contrast en de scherpte van een foto aanpassen.

De meeste zaken die je nodig hebt voor het bewerken van je foto’s vind je in Paint.net bovenaan in het menu bovenaan onder “aanpassen” en “effecten”. Zo kan je bijvoorbeeld op de PC gemaakte screenshots verscherpen. Van foto’s kan je het contrast en de helderheid aanpassen.

foto aanpassen en bewerken
Helderheid, contrast en scherpte aanpassen.

Foto’s die je verzend per e-mail maak je kleiner.

Ben je van plan een aantal foto’s te verzenden per e-mail. Maak ze dan eerst wat kleiner. Doe je dat niet dan loop je de kans dat de e-mail komt vast te zitten omdat hij te groot is. Bovenaan in het menu onder “afbeelding” vind je formaat wijzigen. Vink verhoudingen bewaren aan en geeft een breedte in van maximaal 1024 pixels. Voor weergave op een computerscherm is dit meer dan voldoende.

formaat foto aanpassen
Maak de foto’s kleiner als je van plan bent ze per e-mail te verzenden.

Een foto bijsnijden

Staat er veel te veel op de foto? Met de gereedschappen kan je een vierkant trekken rond het deel van de foto dat je wenste te behouden. Kies vervolgens bovenaan in het menu onder “bewerken” kopiëren. Onder “bestand” kies je vervolgens “nieuw” en plak je hetgeen dat je zonet gekopieerd hebt.

foto bijsnijden
Trek een vierkant rond het gebied dat je wenst te kopiëren.

Een vorm uit de foto knippen

Staat er op de foto een voorwerp of persoon die je eruit wenst te knippen. Probeer dan zeker de “toverstaf” eens onder “gereedschappen”. Eenmaal de toverstaf geselecteerd kan je bovenaan de tolerantie instellen. Speel met de tolerantie en klik vervolgens op de foto zodat je het effect van de tolerantie kan zien.

de toverstaf van Paint.net

Met de toverstaf kan je complexe vormen selecteren.

Natuurlijk kan Paint.net nog veel meer. Dit was eigenlijk maar een introductie. Als je van plan bent voorwerpen of foto’s te plakken op andere foto’s raden we je aan van in verschillende lagen te werken. Op die manier kan je de geplaatste voorwerpen of personen achteraf nog verplaatsen. Paint.net is voor ons nog steeds een van de beste gratis fotobewerkingsprogramma’s momenteel beschikbaar. Wat vind jij?

1 gedachte over “Foto’s bewerken met Paint.net”

  1. jean-pierre de paepe

    Hallo,
    Ja, maar ik kom van de vorige Paint, waar ik honderden foto’s mee heb bijgewerkt om grappige toestanden te creëren en dat ging perfect, alleen was er heel wat werk aan en dit normaal in Max. inzoomen … Nu heb ik een nieuwe pc, met Windows 10, Office 365, en ik ben aan het zoeken hoe ik eenvoudig een simpel cirkeltje maal, dit vlak kan inkleuren, en dan kopiëren en plakken!! Dom, van mij, maar vandaag kijk ik even wat er beschikbaar is en vind gelukkig jullie website, maar ook anderen. Ik wil dit weer beheren zoals de vorige. Ik vind/vond dit programma “geweldig”! (cfr Eddy Wally +)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *