Fout bij configureren van Windows updates

Het gebeurt tegenwoordig wel vaker. Bij het installeren en configureren van updates voor Windows 8 loopt het mis. Om een of andere reden lukt het configureren van de updates niet. We krijgen dan de volgende foutmelding:

Fout bij configureren van Windows updates Windows 8
Fout bij configureren van Windows updates.
Wijzigingen ongedaan maken.
Schakel de computer niet uit.

Alhoewel de melding duidelijk aangeeft van de computer niet uit te schakelen doen veel mensen dit toch. Ze denken dat de computer vast zit of dat hij in een eindeloze lus terecht gekomen is. Uit ervaring weten we echter dat dit vaak niet het geval is. Het eindeloze herstarten en ongedaan maken van de updates stopt na verschillende uren. We hebben de test zelf gedaan met 3 verschillende laptops. Alle 3 hadden ze de fout bij het configureren van Windows updates. Alle 3 bleken de problemen zichzelf opgelost te hebben na bijna een volledig dag wachten…

Wacht voldoende lang en denk niet te snel dat Windows in een eindeloze loop zit!

Heb je voldoende lang gewacht (1 dag) en is het probleem nog steeds niet opgelost, probeer dan het volgende:

1. Verwijder alle USB sticks, geheugenkaartjes en ontkoppel alle externe USB apparaten zoals printers, scanners,… Probeer daarna opnieuw Windows 8 te updaten.

2. Voer de volgende probleemoplosser uit.

http://go.microsoft.com/?linkid=9830262

Deze probleemoplosser lost de meeste problemen met het updaten van Windows 8 en Windows 7 automatisch op. Probeer na het uitvoeren van deze probleemoplosser opnieuw up te daten.

3. Start Windows 8 schoon op en probeer opnieuw te updaten. Windows 8 schoon opstarten doe je als volgt. Open systeemconfiguratie met het commando msconfig.exe. Type het commando in in het zoekvak van de Windows 8 charms bar. Zoals je op onderstaande afbeelding kan zien.

msconfig charmsbar
Systeemconfiguratie openen met het commando msconfig.exe in het zoekvak van de charms bar.

In systeemconfiguratie ga je vervolgens naar het tabblad “services”. Hier vink je onderaan “alle microsoft services verbergen” aan. De services die daarna nog zichtbaar zijn schakel je allemaal uit. Vervolgens ga je naar het tabblad “opstarten” en klik je op “taakbeheer openen”. Ga in taakbeheer naar het tabblad “opstarten” en schakel alle items uit. Herstart nu de PC en probeer opnieuw te updaten. Als alles vlot verloopt kan je achteraf alles opnieuw inschakelen.

schoon starten Windows 8
Alles uitschakelen wat Windows eigenlijk niet nodig heeft noemen we Windows 8 schoon starten.

4. Een programma dat we al vaak gebruikt hebben om Windows update problemen op te lossen vind je hier onderaan het artikel.

https://decomputer.be/windows-update-problemen-en-oplossingen/ 

Had jij ook de fout bij configureren van Windows updates en heb jij een andere oplossing gevonden? Help andere dit probleem op te lossen en deel jouw ervaringen…

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

29 gedachten over “Fout bij configureren van Windows updates”

 1. Ik wacht al 3 dagen!! Zojuist mijn pc meerdere keren uit en aan gezet maar ik blijf in dit scherm komen en kan op geen enkele, mij bekende manier op mijn pc. Help!!

  Beantwoorden
 2. Hallo, mijn laptop wilt niet opstarten en kan ook niet in de veilige modus. Nadat ik het heel lang heb aan laten staan veranderde het tekstje naar “afsluiten” voor uren. En tevens is mijn scherm kapot en gebruik ik een andere scherm maar die start pas op nadat het windows configuratie komt ( aldus te laat )

  Beantwoorden
  • Als je scherm van je laptop defect is kan je het scherm beter loskoppelen. Waarschijnlijk krijg je dan van in het begin beeld. Op die manier ga je het probleem beter kunnen oplossen. Je kan dan bijvoorbeeld de Ultimate Boot CD gebruiken en de harde schijf testen.

   Beantwoorden
 3. Ik heb ’n asus die draait op W 7. Elke morgen als ik ‘m opstart begint hij met updates te configureren waarna het klassieke wijzigingen ongedaan maken de laatste maal heb ik n usb stick eraf gehaald en de printer en de muis ontkoppeld . Pc had aanzienlijk meer tijd nodig om wijzigingen ongedaan te maken is op dit moment 90 minuten bezig. Na 100 minuten kon ik mijn wachtwoord instellen en pc gebruiken. Ben erg benieuwd wanneer ik opnieuw opstart. Voordien had hij zo’n 30 min nodig om wijzigingen ongedaan te maken en dan kreeg ik de mogelijkheid tot opstart herstel, wacht woord invoeren en ik kon pc gebruiken…

  Beantwoorden
 4. Ook fout bij configureren van Windows updates. Begin bij opstarten f8 ingedrukt toen herstellen, toen systeemherstel niks gebeurt. Nu kom ik geeneens meer bij dat menu na f8 ingedrukt te hebben. Ik blijf die foutmelding krijgen. Duurt soms wel uren voordat de pc opstart.

  Beantwoorden
 5. Ik heb een HP laptop met Windows 7. Sinds gisteren krijg ik de melding: “Fout bij configureren van windows updates. Wijzigingen ongedaan maken. Schakel computer niet uit.” Ik heb de laptop een hele dag lang op dat scherm laten staan, maar ik kom niet verder. Veilige modus opstarten werkt ook niet. Help!

  Beantwoorden
  • Duw bij het opstarten F8. Kies daarna “Uw computer herstellen”. Via de verschillende menu’s kan u vervolgens systeemherstel starten en de computer terugzetten naar een punt in het verleden.

   Beantwoorden
   • Hallo,

    Ik heb helaas hetzelfde probleem als Luuk W, echter is de stap die u noemt vervolgens niet mogelijk omdat bij systeemherstel staat dat er geen herstelpunten op de computer staan [HELP!]. Enig idee wat ik nog kan proberen?

    Beantwoorden
 6. Je zou eventueel kunnen proberen de updates die klaar staan te wissen. Dit kan je door de inhoud van de map Windows\SoftwareDistribution te wissen. Hopelijk kan Windows bij het opstarten dan geen updates meer installeren en ongedaan maken. De inhoud van deze map kan je op verschillende manieren wissen. Vanuit een DOS venster of door het opstarten van een Ubuntu CD (zonder Ubuntu te installeren natuurlijk).

  Beantwoorden
 7. Ik herinstalleer laptops, allemaal met eigen Windows 7 code (home premium en pro) dus niets geen gezeur, allemaal gevalideerd, bij de helft van de laptops heb ik problemen met updates, na installatie van de updates kan ik weer opnieuw beginnen, fout tijdens updates, systeem herstel lukt niet, repareren lukt niet, veilige modus niet, niets helpt, heb alles al geprobeerd, recovery ook niet, het is een originele Windows 7 pro van Dell en een home premium dvd, vele laptops opnieuw moeten installeren en dan maar per 10 updates per keer updaten.
  Lijkt wel of Microsoft dat expres doet zodat je maar naar Windows 10 gaat.
  Van de 10 Dell laptops moet ik de helft opnieuw installeren, de andere helft gaat prima.

  Beantwoorden
 8. Help! Ik krijg “de updates kunnen niet worden voltooid wijzigingen ongedaan maken schakel de computer niet uit”
  Nu heb ik de laptop toch wel uitgeschakeld! En weer aangezet hij staat nu al een halve dag aan en nog steeds krijg ik hetzelfde scherm wel met een “draaiend wieltje”. Ik kom niet in de laptop en Windows 8 heeft geen veilige modus (f8) wat moet ik nu doen?

  Beantwoorden
 9. Hallo, ik heb een Acer predator G3620. Ik heb lange tijd geleden Windows 8 eraf gedaan en deze vervangen door Windows 7 Ultimatum. Elke keer als ik pc afzet doet deze updates. Volgende keer als ik hem wil opstarten blijft hij gewoon op het begin scherm staan. Krijg deze enkel maar opgestart als ik f8 + veilige modus met netwerkmogelijkheden gebruik na 5x proberen. Daarna krijg ik de melding fout bij configureren Windows updates. Elke keer als ik hem afzet moet ik wel systeemherstel of veilige modus gebruiken hoe kan ik dit oplossen zonder schijf? Aangezien een vriend een loader heeft opgezet. En ik er geen contact meer mee heb weet ik ook niet wat te doen nu?

  Beantwoorden
  • Ik zou Windows 8 nog eens een kans geven. En als je toch beslist van met Windows 7 te werken dan zou ik het updaten gewoon uitschakelen. Het updaten van Windows 7 gaat tegenwoordig ronduit slecht. Misschien een strategie van Microsoft?

   Beantwoorden

Plaats een reactie