Een CD of DVD maken van een ISO-bestand

Een ISO-bestand is een kopie van een CD/ DVD die naast de bestanden ook extra informatie bevat over de structuur en opstartcodes van de CD/DVD. Een vaak gemaakte fout door computerleken is namelijk dat ze bij het kopiëren van een CD/DVD enkel de bestanden kopiëren. Wat dus niet hetzelfde is als een exacte kopie.

Een CD/DVD maken van een ISO-bestand in Windows 10 of Windows 11 is heel eenvoudig. Plaats een lege CD/DVD in de brander. Klik vervolgens met de rechterkant van de muis op het ISO-bestand en kies in het menu dat verschijnt “schijfkopiebestand branden”. Windows zal nu nog vragen welke CD/DVD brander je wenst te gebruiken en je kan vervolgens het branden starten.

Een ISO-bestand op CD/DVD branden met Windows 10 en 11

Het omgekeerde een ISO-bestand maken kan Windows helaas niet. Hiervoor heb je extra software nodig. Je kan hiervoor bijvoorbeeld het gratis programma BurnAware Free gebruiken. In BurnAware Free kies je “schijf opslaan als ISO-bestand” in het menu. Klik vervolgens op zoeken en geef een naam in. Daarna moet je enkel nog op kopiëren klikken.

Met BurnAware Free kan je een ISO-bestand aanmaken

BurnAware Free kan je hier downloaden: BurnAware

Lees ook hoe je een ISO-bestand kan mounten of unmounten in Windows.

Een ISO bestand (un)mounten in Windows 10 – Decomputer.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.