Geen geluid op laptop of pc

Deze tekst werd op 17 mei 2024 geüpdatet.

Een probleem dat wel vaker voorkomt: van het ene moment op het andere heb je geen geluid op je laptop of pc. Vaak zoek je je te pletter om een oplossing te vinden. Gelukkig ben je hier op het juiste adres. Wij overlopen alle mogelijke oorzaken waarom het geluid plotseling niet meer werkt op je laptop of pc. We beginnen met de meest voor de hand liggende redenen.

1. Het geluid is gedempt

Als het geluid niet werkt, kan het zijn dat het geluid is gedempt. Je kunt eenvoudig controleren of het geluid is gedempt. Op de meeste computers verschijnt er een kruis op het luidsprekersymbool rechtsonder in het scherm. Klik op het PC-luidsprekersymbool rechtsonder en verhoog het volume.

iccontje geluid onderaan in Windows
Het geluid is gedempt

Op laptops kan het geluid ook worden gedempt door een toets of toetsencombinatie op het toetsenbord in te drukken. Multimedia toetsenborden hebben vaak een sneltoets voor het snel dempen van het geluid.

functietoetsen voor het dempen van het geluid
Als je de Fn toets van de laptop samen indrukt met de toetsen op de afbeelding kan je het geluid instellen

2. Problemen met audio in één programma

Als het geluid op je laptop niet werkt, maar dit probleem zich alleen voor in een specifiek programma, is de kans groot dat het geluid alleen is gedempt voor dat programma. Dit is eenvoudig te controleren met behulp van de volumemixer van Windows. Volg deze stappen:

 • Start het geluid dat je wilt horen, bijvoorbeeld YouTube.
 • Klik met de rechtermuisknop op het luidsprekersymbool rechtsonder, terwijl het geluid zou moeten worden afgespeeld, en open de volumemixer.
 • Controleer in de volumemixer of alle schuivers op maximum staan
de volumemixer van Windows 11
YouTube speelt af in Edge, controleer dat het geluid in Edge niet gedempt is

3. Probleem met aansluiting van pc luidsprekers:

Het geluid op een laptop werkt ook niet als je de externe luidsprekers verkeerd hebt aangesloten of als de voeding van de luidsprekers niet is aangesloten. De laptop schakelt namelijk de ingebouwde luidsprekers uit wanneer deze detecteert dat er externe luidsprekers zijn aangesloten. Helaas kan de laptop niet detecteren of het volume op de externe luidsprekers is gedempt of dat de voeding niet is aangesloten. Hoe kun je dit snel testen? Trek eenvoudig de externe luidsprekers los en start de laptop opnieuw op. Als je dan plotseling geluid uit de laptop luidsprekers hoort, is het duidelijk dat er een probleem is met de externe luidsprekers.

4. De geluidskaart is niet of niet meer correct geïnstalleerd

Als de geluidskaart niet correct geïnstalleerd is is het normaal dat het geluid niet werkt op je laptop. Je kan de dit controleren als volgt: Open apparaatbeheer in het configuratiescherm van Windows of type apparaatbeheer in het zoekvak van Windows. In apparaatbeheer moet je de geluidskaart en de luidsprekers terugvinden onder “Audio-invoer en uitvoer”. Als dat niet zo staat er in apparaatbeheer een onbekend apparaat. Dat is dus de geluidskaart die je opnieuw moet installeren. Probeer er eerst met de rechterkant van de muis op te klikken en laat Windows zelf zoeken. Vind Windows de drivers niet dan moet je op de website van de fabrikant van de laptop drivers downloaden en installeren. Is dit allemaal veel te moeilijk dan kan je ook eventueel ook een hulpprogramma gebruiken zoals bijvoorbeeld Driver Reviver. Lees meer over dit programma hier: Drivers updaten gratis – Decomputer.be

apparaatbeheer van Windows 11

In apparaatbeheer moet de geluidskaart natuurlijk correct geïnstalleerd zijn

5. Een headset die vooraan aangesloten is werkt niet

Als je een desktop-pc hebt, is het verstandig om te controleren of de kabel die van de audiopoorten aan de voorkant naar het moederbord loopt nog steeds is aangesloten. De audiopoorten aan de voorkant zijn verbonden met het moederbord via een kabel. Als deze kabel niet is aangesloten, zullen deze aansluitingen natuurlijk niet werken.

JAUD1
De aansluitingen vooraan zijn met een kabel verbonden met het moederbord. Als deze niet aangesloten zijn werken deze aansluitingen natuurlijk niet.

Normaal gesproken detecteert de geluidskaart dat je een headset hebt aangesloten. Hiervoor hebben de audiopoorten aan de voorkant een sensor. Als deze sensor defect is, detecteert de geluidskaart niet dat je een headset hebt aangesloten. Gelukkig kun je vaak deze detectie uitschakelen. Het nadeel hiervan is echter dat het geluid uit de luidsprekers niet wordt gedempt wanneer je een headset aansluit.

6. Defecte aansluitingen vooraan

In een uitzonderlijk geval kan het zijn dat de aansluitingen vooraan een desktop niet meer werken vanwege een slecht contact of kortsluiting in de audio connectoren vooraan in de kast. Je kan dit gemakkelijk testen door de audio aansluiting die loopt van het moederbord naar de voorkant van de kast tijdelijk te onderbreken en de speakers achteraan aan te sluiten.

In onderstaande video worden verschillende controles nog eens getoond.

Alle instellingen controleren in Windows 11
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

31 gedachten over “Geen geluid op laptop of pc”

 1. Hallo, ik heb het zelfde probleem – laptop Packard Bell – W8 – en bij audio invoer staat er bij enkel luidsprekers en microfoon vermeld – dus voor zover ik het begrijp – geen geluidskaart? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Als er een luidspreker symbooltje staat onder audio invoer en uitvoer zou het in principe moeten werken. Controleer de werking via het configuratiescherm => geluid.

   Installeer eventueel ook de originele drivers opnieuw. Die kan je via de website van Packard Bell Downloaden.

   Beantwoorden
  • Kan niet anders dan een driver probleem zijn. Verwijder de drivers van de geluidskaart en installeer de laatste nieuwe drivers. Als je geen “held” bent in het zoeken van drivers kan je proberen of SlimDriversFree voor jouw de drivers niet automatisch kan installeren. Let op bij de installatie van SlimDriversFree wordt er waarschijnlijk andere software aangeboden. Deze software moet je niet installeren.

   Beantwoorden
 2. Ik wil een ontvangen email, zonder bijlage, opslaan in mijn documenten ,eventueel kopie.
  Dat lukt wel met bijlage, maar niet met inhoud van mailbericht???
  Kan je een 80jarige oma helpen ?

  Beantwoorden
 3. Ik had ook geen geluid bij herinstallatie. In de configuratiescherm, geluid, stond het verkeerde luidspreker aangevinkt. Toen werkten ook mijn oortjes ook weer.

  Beantwoorden
 4. Heb upgraden van Windows 7 naar 10 uitgevoerd, geen geluid meer, controle van apparaatbeheer-besturing geluid wordt enkel high definition
  audio apparaat vermeld.Er ontbreekt iets, waar te downloaden.

  Beantwoorden
  • Klik met de rechterkant van de muis op het High Definition Audio Apparaat en kies eigenschappen. Ga naar het tabblad details en kopieer de hardware-ID even. Met de hardware-ID kan ik mogelijk helpen voor het vinden van een driver.

   Beantwoorden
 5. Had dit probleem ook na het installeren van Windows 10. Maar ben naar het configuratiescherm gegaan. Bij geluid stond de hoofdtelefoon als standaard aangevinkt. Heb dan luidsprekers als standaard aangevinkt en had terug geluid.

  Beantwoorden
 6. Bij mij is het probleem eigenlijk dat er een hoofdtelefoon in die aansluiting zat en dat die afgebroken is (geen flauw idee hoe dat gekomen is, de kat of zo, ik stond gisteren op en dat was ineens zo) en dat die nu denkt dat er dus een hoofdtelefoon inzit en de langs de gewone luidsprekers niet afspeelt. Kan ik dat gewoon niet ergens uitschakelen, die hoofdtelefoon? Ik vind dat nergens. Die telefoonaansluiting kan ik niet meer gebruiken, dat is duidelijk, maar dan had ik wel graag nog zo gewoon geluid gehad op de laptop. Acer Aspire hier.

  Beantwoorden
  • Probeer het afgebroken stukje met een pincet te verwijderen. Als je de drivers van de geluidskaart geïnstalleerd heb kan je soms de jack detectie uitschakelen.

   Beantwoorden
 7. De koptelefoon is niet meer zichtbaar op mijn pc . Echter in het configuratiescherm wordt wel aangegeven dat het sturingsprogramma correct (up-to-date) is…..Al een keer driver verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, maar ook dit heeft niet geholpen.

  Beantwoorden
 8. Beste,
  Sinds een paar dagen geen geluid meer via hoofdtelefoon op mijn MSI laptop. Laptop vindt de hoofdtelefoon wel en ik kan deze ook aanvinken in de luidspreker indicator, doch muziek blijft spelen via de luidsprekers van mijn laptop en schakelt niet meer over naar mijn hoofdtelefoon. Ik heb all recente drivers geïnstalleerd. Laptop is een MSI GS70 6QE-078BE.

  Beantwoorden
  • Ik veronderstel dat u met recente drivers de drivers op de MSI website bedoelt. In de connector voor de hoofdtelefoon zit een sensor die detecteert wanneer er een hoofdtelefoon is aangesloten. Als deze sensor de hoofdtelefoon niet detecteert dan zal de computer het geluid niet naar de hoofdtelefoon sturen. Meestal kan je deze detectie via de instellingen uitschakelen. Wanneer de detectie is uitgeschakeld zal het geluid altijd naar de hoofdtelefoon en de ingebouwde speakers gestuurd worden. Op deze manier kan je het probleem oplossen.

   Beantwoorden
 9. Als ik me laptop start komt er geluid uit maar daarna niet meer, er staat dan dat het door een ander apparaat wordt gebruikt maar dat is niet zo, aub help me.

  Beantwoorden
 10. Het luidsprekertje staat nog wel degelijk onderaan links in het scherm, maar ik kan er niet meer op klikken om het luider of stiller te zetten, daardoor heb ik nu altijd een iets te stil geluid.
  Heeft er iemand suggesties hoe ik dit kan oplossen?
  Avast bedankt voor de tips!

  Beantwoorden
  • Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies “nieuw” en vervolgens “snelkoppeling”. In “geef de locatie van het item op” typt u het volgende commando
   %windir%\System32\SndVol.exe -f 49825268
   klik vervolgens op volgende en geef de nieuwe snelkoppeling een naam naar keuze.
   Klaar…u kan nu het volume regelen door dubbel op de nieuwe snelkoppeling te klikken.

   Beantwoorden
 11. Mijn laptop speelt vanaf deze ochtend ineens geen geluid meer. Zowel uit de speakers als uit mijn headset niet. Op Chrome niet maar ook op Explorer niet, Netflix en Windows Music Apps niet.. Als ik die laatste open komt er te staan dat ik de nieuwste versie van de app moet downloaden om ze te blijven gebruiken. Wat moet ik doen om? Ook testtonen kunnen niet worden afgespeeld. Als ik via instellingen naar ‘geluid’ ga verschijnt er een kader met: “Windows heeft vastgesteld dat audio-aanpassingen problemen veroorzaken voor het volgende apparaat Luidsprekers. Audio-aanpassingen voor dit apparaat zijn uitgeschakeld. Wilt u deze opnieuw inschakelen?” Als ik dan wil inschakelen staat ie al op ingeschakeld? Ik weet niet meer wat te doen!
  Grtjs

  Beantwoorden
 12. Mijn laptop geeft geen geluid meer sinds vanmiddag, terwjil ik vanochtend nog gewoon muziek heb geluisterd op mijn laptop. De laptop is toen gecrasht/uitgevallen en heb ik toen weer opgestart, en daarna deed het geluid het niet meer. Zowel de speakers die ik heb aangesloten geven geen geluid en zonder speakers (dus geluid van de laptop zelf) geven allebei geen geluid. Ik heb alles al gecheckt qua aansluitingen of dat dingen per ongeluk aan of uit staan maar ik kan echt niks vinden. Als ik muziek probeer af te spelen staat er wel bij mijn luidspreker dat er geluid uit komt, alleen ik hoor echter niks. Ik hoor het graag van je!

  Beantwoorden
 13. Mijn zoon heeft recent ook het probleem dat hij geen geluid meer heeft. Onderaan staat er een rood kruisje bij het luidsprekersicoontje en als we erop klikken krijgen we de melding dat er één of meerdere audioservices niet worden uitgevoerd…???

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: , ,