Geen geluid op PC of laptop

Als je geen geluid meer hebt op je PC dan is dit zeer vervelend. Zoek het echter niet te ver. Vaak is dit gemakkelijk op te lossen. We geven een overzicht van de redenen waarom u mogelijk geen geluid meer heeft. We beginnen met de meest evidente redenen.

1. U heeft het geluid gedempt

U kan gemakkelijk controleren of u al dan niet het geluid gedempt heeft. Op de meeste computers verschijnt er een verbodsteken op het speaker symbooltje rechts onderaan. Klik op het PC speaker symbool rechts onderaan en verhoog het volume.

geen geluid (gedempt)
Duidelijk zichtbaar. het verbodsteken op de speaker. Het geluid is gedempt (uitgeschakeld).

Op laptops kan het geluid ook gedempt worden door een toets of toetsencombinatie in te drukken op het toetsenbord. Multimedia toetsenborden hebben vaak ook een sneltoets voor het snel dempen van het geluid.

geluid uitschakelen met toetsenbord
Multimedia toetsenborden hebben vaak een toets voor het dempen van het geluid. Bij een laptop is het vaak een van de functietoetsen al dan niet in combinatie met de Fn toets.

2. U heeft het geluid gedempt voor 1 programma

Als u enkel in een specifiek programma geen geluid heeft dan heeft u het geluid waarschijnlijk enkel gedempt voor dit programma. Inderdaad u kan op een PC of laptop ook het geluid dempen van 1 programma. Stel bijvoorbeeld dat u geen geluid heeft bij het afspelen van video’s op Youtube met Google Chrome. Om dit op te lossen ga je als volgt te werk. Open Youtube en speel een video af die normaal geluid heeft. Ondertussen klik u op het PC speaker symbool onderaan rechts. Klik vervolgens op mixer. In de mixer controleert u of het geluid voor de browser die de Youtube video aan het afspelen is niet gedempt is.

geluid gedempt in Chrome
Geen geluid bij het afspelen van video’s op Youtube. Het geluid is gedempt voor Chrome.

3. De PC speakers zijn niet of verkeerd aangesloten

Het klinkt dom maar het gebeurt wel vaker. Bij het opruimen heeft er iemand de kabels van de speakers los getrokken of los getrokken en daarna verkeerd aangesloten. Controleer dus de aansluitingen. De speakers sluit je normaal aan op de groene aansluiting van de geluidskaart.

audio aansluitingen
De speakers sluit je aan op de groen gekleurde aansluiting.

4. De speakers zijn defect

Dit komt zelden voor. De kans dat je speakers defect zijn is vrij klein. Alles kan natuurlijk. Als je een headset of andere speakers bij de hand hebt kan je dit gemakkelijk testen door deze even aan te sluiten.

5. De geluidskaart is niet of niet meer correct geïnstalleerd

.Controleer of de geluidskaart nog correct geïnstalleerd is. Dit kan je eenvoudig controleren via apparaatbeheer. Apparaatbeheer vind je terug in het configuratiescherm. Als de geluidskaart niet geïnstalleerd is of als er een uitroepingsteken op staat moet je de drivers opnieuw installeren.

de geluidskaart in apparaatbeheer
In dit voorbeeld zie je dat
1. Alle drivers zijn geïnstalleerd.
2. De geluidskaart is geïnstalleerd.

6. Geen geluid wanneer u een headset vooraan aansluit

Als de PC een desktop is controleer je best of de kabel die van de audio aansluitingen vooraan naar het moeder loopt nog aangesloten is.

JAUD1
De aansluitingen vooraan zijn met een kabel verbonden met het moederbord. Als deze niet aangesloten zijn werken deze aansluitingen natuurlijk niet.

De geluidskaart detecteert normaal dat u een headset aansluit. Hiervoor hebben de audio jackets vooraan een sensor. Als deze sensor defect is detecteert de geluidskaart niet dat u een headset aangesloten heeft. Gelukkig kan u deze detectie ook uitschakelen. Nadeel is dan wel dat het geluid uit de speakers niet gedempt wordt wanneer u een headset aansluit.

Realtek HD Audio configuratie
Vooral op oudere computers moet u soms de detectie uitschakelen om de aansluitingen vooraan te laten werken.

7. Geen geluid vanwege defecte aansluitingen vooraan

In een uitzonderlijk geval kan het zijn dat u geen geluid meer heeft vanwege een slecht contact of kortsluiting in de audio connectoren vooraan in de kast. Je kan dit gemakkelijk testen door de audio aansluiting die loopt van het moederbord naar de voorkant van de kast tijdelijk te onderbreken.

30 thoughts on “Geen geluid op PC of laptop

 1. Hallo, ik heb het zelfde probleem – laptop Packard Bell – W8 – en bij audio invoer staat er bij enkel luidsprekers en microfoon vermeld – dus voor zover ik het begrijp – geen geluidskaart? Alvast bedankt.

  1. Als er een luidspreker symbooltje staat onder audio invoer en uitvoer zou het in principe moeten werken. Controleer de werking via het configuratiescherm => geluid.

   Installeer eventueel ook de originele drivers opnieuw. Die kan je via de website van Packard Bell Downloaden.

  1. Kan niet anders dan een driver probleem zijn. Verwijder de drivers van de geluidskaart en installeer de laatste nieuwe drivers. Als je geen “held” bent in het zoeken van drivers kan je proberen of SlimDriversFree voor jouw de drivers niet automatisch kan installeren. Let op bij de installatie van SlimDriversFree wordt er waarschijnlijk andere software aangeboden. Deze software moet je niet installeren.

 2. Ik wil een ontvangen email, zonder bijlage, opslaan in mijn documenten ,eventueel kopie.
  Dat lukt wel met bijlage, maar niet met inhoud van mailbericht???
  Kan je een 80jarige oma helpen ?

 3. Ik had ook geen geluid bij herinstallatie. In de configuratiescherm, geluid, stond het verkeerde luidspreker aangevinkt. Toen werkten ook mijn oortjes ook weer.

 4. Heb upgraden van Windows 7 naar 10 uitgevoerd, geen geluid meer, controle van apparaatbeheer-besturing geluid wordt enkel high definition
  audio apparaat vermeld.Er ontbreekt iets, waar te downloaden.

  1. Klik met de rechterkant van de muis op het High Definition Audio Apparaat en kies eigenschappen. Ga naar het tabblad details en kopieer de hardware-ID even. Met de hardware-ID kan ik mogelijk helpen voor het vinden van een driver.

 5. Had dit probleem ook na het installeren van Windows 10. Maar ben naar het configuratiescherm gegaan. Bij geluid stond de hoofdtelefoon als standaard aangevinkt. Heb dan luidsprekers als standaard aangevinkt en had terug geluid.

 6. Bij mij is het probleem eigenlijk dat er een hoofdtelefoon in die aansluiting zat en dat die afgebroken is (geen flauw idee hoe dat gekomen is, de kat of zo, ik stond gisteren op en dat was ineens zo) en dat die nu denkt dat er dus een hoofdtelefoon inzit en de langs de gewone luidsprekers niet afspeelt. Kan ik dat gewoon niet ergens uitschakelen, die hoofdtelefoon? Ik vind dat nergens. Die telefoonaansluiting kan ik niet meer gebruiken, dat is duidelijk, maar dan had ik wel graag nog zo gewoon geluid gehad op de laptop. Acer Aspire hier.

  1. Probeer het afgebroken stukje met een pincet te verwijderen. Als je de drivers van de geluidskaart geïnstalleerd heb kan je soms de jack detectie uitschakelen.

 7. De koptelefoon is niet meer zichtbaar op mijn pc . Echter in het configuratiescherm wordt wel aangegeven dat het sturingsprogramma correct (up-to-date) is…..Al een keer driver verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, maar ook dit heeft niet geholpen.

 8. Beste,
  Sinds een paar dagen geen geluid meer via hoofdtelefoon op mijn MSI laptop. Laptop vindt de hoofdtelefoon wel en ik kan deze ook aanvinken in de luidspreker indicator, doch muziek blijft spelen via de luidsprekers van mijn laptop en schakelt niet meer over naar mijn hoofdtelefoon. Ik heb all recente drivers geïnstalleerd. Laptop is een MSI GS70 6QE-078BE.

  1. Ik veronderstel dat u met recente drivers de drivers op de MSI website bedoelt. In de connector voor de hoofdtelefoon zit een sensor die detecteert wanneer er een hoofdtelefoon is aangesloten. Als deze sensor de hoofdtelefoon niet detecteert dan zal de computer het geluid niet naar de hoofdtelefoon sturen. Meestal kan je deze detectie via de instellingen uitschakelen. Wanneer de detectie is uitgeschakeld zal het geluid altijd naar de hoofdtelefoon en de ingebouwde speakers gestuurd worden. Op deze manier kan je het probleem oplossen.

   1. Inderdaad, ik heb alle recente drivers geïnstalleerd en alle recente updates uitgevoerd. Ik veronderstel dat het uitschakelen van deze detectie iets softwarematig is? Enig idee waar ik deze zou kunnen vinden?

 9. Als ik me laptop start komt er geluid uit maar daarna niet meer, er staat dan dat het door een ander apparaat wordt gebruikt maar dat is niet zo, aub help me.

 10. Het luidsprekertje staat nog wel degelijk onderaan links in het scherm, maar ik kan er niet meer op klikken om het luider of stiller te zetten, daardoor heb ik nu altijd een iets te stil geluid.
  Heeft er iemand suggesties hoe ik dit kan oplossen?
  Avast bedankt voor de tips!

  1. Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies “nieuw” en vervolgens “snelkoppeling”. In “geef de locatie van het item op” typt u het volgende commando
   %windir%\System32\SndVol.exe -f 49825268
   klik vervolgens op volgende en geef de nieuwe snelkoppeling een naam naar keuze.
   Klaar…u kan nu het volume regelen door dubbel op de nieuwe snelkoppeling te klikken.

 11. Mijn laptop speelt vanaf deze ochtend ineens geen geluid meer. Zowel uit de speakers als uit mijn headset niet. Op Chrome niet maar ook op Explorer niet, Netflix en Windows Music Apps niet.. Als ik die laatste open komt er te staan dat ik de nieuwste versie van de app moet downloaden om ze te blijven gebruiken. Wat moet ik doen om? Ook testtonen kunnen niet worden afgespeeld. Als ik via instellingen naar ‘geluid’ ga verschijnt er een kader met: “Windows heeft vastgesteld dat audio-aanpassingen problemen veroorzaken voor het volgende apparaat Luidsprekers. Audio-aanpassingen voor dit apparaat zijn uitgeschakeld. Wilt u deze opnieuw inschakelen?” Als ik dan wil inschakelen staat ie al op ingeschakeld? Ik weet niet meer wat te doen!
  Grtjs

 12. Mijn laptop geeft geen geluid meer sinds vanmiddag, terwjil ik vanochtend nog gewoon muziek heb geluisterd op mijn laptop. De laptop is toen gecrasht/uitgevallen en heb ik toen weer opgestart, en daarna deed het geluid het niet meer. Zowel de speakers die ik heb aangesloten geven geen geluid en zonder speakers (dus geluid van de laptop zelf) geven allebei geen geluid. Ik heb alles al gecheckt qua aansluitingen of dat dingen per ongeluk aan of uit staan maar ik kan echt niks vinden. Als ik muziek probeer af te spelen staat er wel bij mijn luidspreker dat er geluid uit komt, alleen ik hoor echter niks. Ik hoor het graag van je!

  1. Dennis ,
   Onderaan op het scherm op het icoontje van de geluidspreker klikken . Daar zie je dan beneden ( mixer) staan klik daarop en zorg dat alles tot op 100 % staat en klaar is kees .
   Veel succes .
   Daniël

 13. Mijn zoon heeft recent ook het probleem dat hij geen geluid meer heeft. Onderaan staat er een rood kruisje bij het luidsprekersicoontje en als we erop klikken krijgen we de melding dat er één of meerdere audioservices niet worden uitgevoerd…???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.