Programma’s niet zichtbaar in Windows

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je hebt net een nieuw programma geïnstalleerd, maar het lijkt spoorloos te zijn op je bureaublad. Zelfs na het doorspitten van het gloednieuwe startmenu in Windows 11 of Windows 10 kom je het niet tegen. Laten we eerlijk zijn, het startmenu van Windows XP was destijds zo eenvoudig en overzichtelijk… Helaas behoort dat tot het verleden. Maak je geen zorgen, we hebben de oplossing voor je. Lees verder als je wat hulp nodig hebt.

illustratie: programma's niet zichtbaar in Windows
Waar is het programma dat ik net installeerde?

Geen bureaubladpictogram op het bureaublad

Wist je dat je alle bureaubladpictogrammen kunt verbergen? Het kan gebeuren dat na het installeren van een nieuw programma het bijbehorende icoontje wel op het bureaublad staat, maar verborgen is, net zoals andere pictogrammen. Controleer dit eenvoudig: klik met de rechtermuisknop op het bureaublad, ga naar ‘Beeld’, en zorg ervoor dat ‘Bureaubladpictogrammen weergeven’ is aangevinkt.

programma's niet zichtbaar in Windows omdat bureaubladpictogrammen niet getoond worden
bureaubladpictogrammen weergeven

Programma’s niet zichtbaar in Windows? Zoek in het startmenu

Als je het programma niet kunt vinden in het startmenu, is de zoekfunctie jouw beste vriend. Typ de naam van het programma in het zoekvak, letter voor letter, en kijk wat Windows allemaal vindt. Vaak verschijnt het gezochte programma dan plotseling. Wil je het programma sneller kunnen terugvinden? Maak dan een bureaubladpictogram aan.

In Windows 10 volg je deze stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in het startmenu en kies “Bestandslocatie openen.”
 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in de geopende map en kies “Kopiëren naar” en vervolgens “Bureaublad (snelkoppeling) maken.”

In Windows 11 doe je dit als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in het startmenu en kies “Bestandslocatie openen.”
 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in de geopende map en kies “Meer opties weergeven.”
 3. Selecteer vervolgens “Kopiëren naar” en kies “Bureaublad (snelkoppeling) maken.”

Het is een programma dat rechtstreeks moet gestart worden

Sommige programma’s vereisen geen installatie en worden direct uitgevoerd. In dit geval hoef je het programma niet in het startmenu te zoeken of een pictogram op het bureaublad te verwachten. Ga naar de map waar je downloads worden opgeslagen en dubbelklik eenvoudigweg op het pictogram om het te starten. Deze specifieke programma’s worden nooit automatisch toegevoegd aan het startmenu en plaatsen ook geen extra pictogram op het bureaublad

Het is een programma dat zich in een map installeert en geen pictogrammen aanmaakt

Dit is echt irritant, maar helaas kan het wel voorkomen. In dit geval zie je tijdens de installatie waar het programma geïnstalleerd wordt. Noteer dit zodat je met de verkenner de locatie kan openen. Maak een snelkoppeling om het programma in de toekomst snel terug te vinden.

Het programma wordt tijdens de installatie gewist door de virusscanner

In sommige gevallen wordt het programma gewist door de virusscanner tijdens de installatie. In dit geval is het belangrijk voorzichtig te zijn. Misschien is het wel terecht en is het echt een virus. Controleer in dit geval een aantal zaken. Wordt de download aangeboden op een betrouwbare website? Melden gebruikers “false positive” detecties door virusscanners?

Schakel nooit zomaar je virusscanner uit en onderzoek en stel eventueel vragen op forums van het programma om meer te weten te komen. Als het programma legitiem is en de virusscanner het ten onrechte als een bedreiging beschouwt, overweeg dan de volgende stappen:

 • Controleer de bron van de download:
  • Zorg ervoor dat je het programma downloadt van een officiële en betrouwbare website. Vermijd het downloaden van software van verdachte bronnen.
 • Controleer gebruikersfeedback:
  • Kijk of andere gebruikers soortgelijke problemen hebben gemeld. Gebruikerservaringen en feedback op forums kunnen waardevol zijn.
 • Meld een “false positive” bij de virusscanner:
  • Sommige virusscanners hebben de mogelijkheid om een “false positive” (ten onrechte gedetecteerde bedreiging) te melden. Controleer de instellingen van je virusscanner en meld het probleem als dit mogelijk is.
 • Controleer de reputatie van het programma:
  • Onderzoek de reputatie van het programma en kijk of er geen bekende beveiligingsproblemen mee zijn geassocieerd.

Neem echter geen risico’s. Bij twijfel gewoon niet installeren en een alternatief programma zoeken.

Compatibiliteit

Een andere mogelijke oorzaak is dat je een programma probeert te installeren dat niet compatibel is met je besturingssysteem. In dit geval is de enige oplossing te zoeken naar een andere versie die wel compatibel is.

Fouten tijdens de installatie of corrupte installatiebestanden

Als de downloadbestanden beschadigd of corrupt zijn kan de installatie mogelijk falen. Het is dan normaal dat je het programma niet terugvindt. Normaal krijg je in dit geval foutmeldingen tijdens de installatie.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Programma’s niet zichtbaar in Windows”

 1. Als je het commando cmd ingeeft in het zoekvak komt in de zoekresultaten de opdrachtprompt te staan. Klik met de rechterkant van de muis op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.

  Beantwoorden

Plaats een reactie