Google: afbeelding zoeken op afbeelding

Dit artikel werd op 15 mei 2024 geüpdatet.

Op internet zoeken we niet alleen naar woorden maar vaak ook naar afbeeldingen. Soms om inspiratie op te doen, maar soms ook omdat een afbeelding vaak zo veel meer zegt dan wat tekst. Maar met de enorme hoeveel afbeeldingen op internet is het soms moeilijk van de juiste afbeelding te vinden. Gelukkig zijn er verschillende methoden en tools beschikbaar om de zoektocht te vergemakkelijken. En een van die methodes is zoeken op afbeelding (reverse image search).

Traditioneel zoeken naar afbeeldingen houdt in dat je trefwoorden of zinnen gebruikt die de afbeelding beschrijven die je zoekt. Nadeel van deze methode is dat je soms de afbeelding moeilijk kan beschrijven. Soms zoek je ook een afbeelding die lijkt op een andere afbeelding. In dat geval is zoeken op afbeelding de oplossing.

Reverse image search stelt gebruikers in staat om afbeeldingen te gebruiken als zoekopdracht in plaats van woorden. Met andere woorden, je kunt een afbeelding uploaden naar een speciale zoekmachine of deze rechtstreeks invoeren in de zoekbalk, en de zoekmachine zal vergelijkbare afbeeldingen vinden op basis van visuele overeenkomsten. Deze technologie maakt gebruik van complexe algoritmen en machine learning om afbeeldingen te analyseren en te vergelijken, waardoor gebruikers snel en nauwkeurig resultaten kunnen vinden.

Toepassingsgebied

Er zijn verschillende situaties waarin zoek op afbeelding of reverse image search van pas kan komen. Enkele voorbeelden:

Het herkennen van voorwerpen of zelfs locaties: Als je een afbeelding hebt waarvan je niet weet wat het is of waar het is genomen, kan reverse image search je helpen bij het vinden van informatie hierover.

Vergelijkbare afbeeldingen vinden: Als je een afbeelding hebt gevonden die je leuk vindt, maar meer vergelijkbare afbeeldingen wilt vinden, kan reverse image search je helpen bij het vinden van gelijkaardige afbeeldingen.

Authenticiteit verifiëren: Reverse image search kan ook worden gebruikt om de authenticiteit van afbeeldingen te controleren. Is een afbeelding uniek? Is de afbeelding niet gestolen?

In praktijk

Voor het zoeken naar afbeeldingen zijn Bing Visuals Search en Google Afbeeldingen de 2 grote spelers. Of onderstaande afbeelding zie je beide.

Links Bing Visual Search en rechts Google Afbeeldingen
Links Bing Visual Search en rechts Google Afbeeldingen

Dit is hoe je zoekt naar een afbeelding:

  • Ga naar Google of Bing en klik bovenaan op afbeeldingen.
  • Klik op het camera icoontje in het zoekvak
  • Upload een afbeelding of plak een URL
  • Druk op zoeken

Alhoewel deze manier van afbeeldingen zoeken vaak over het hoofd gekekenen wordt, is het een krachtig tool van onschatbare waarde. Dit heb ik zelf ondervonden wanneer ik op zoek was naar een reserveonderdeel voor mijn fiets. Met gewone zoekopdrachten kon ik het niet vinden, maar door een foto van het defecte onderdeel te uploaden vond ik het onmiddellijk. Bewijs geleverd.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie