Google Chromecast problemen oplossen

De Google Chromecast is een apparaat voor het streamen van media van een computer, tablet of smartphone naar een TV. Onder media verstaan we in de eerste plaats video’s, foto’s en muziek. Het grote succes van de Chromecast is vooral te danken aan de eenvoud en het gemak waarmee dit mogelijk gemaakt wordt. Je plugt het HDMI-apparaat op je TV en sluit de meegeleverde voedingskabel aan. Vervolgens surf je naar https://www.google.com/chromecast/setup/ en start je naargelang het apparaat vanwaar je wenst te streamen de passende setup. We doorlopen de installatie van de Chromecast op een computer en tonen je waar het mis kan gaan.

Chromecast + voedingsadapter
De Chromecast met de voeding aangesloten.

De Chromecast aansluiten

De Chromecast steek je op een HDMI-aansluiting van je TV. Als je TV enkel een SCART aansluiting heeft is de enige oplossing een meestal dure HDMI naar scart convertor. Deze convertor kost meestal meer dat de Chromecast zelf. Naast de HDMI aansluiting van de TV staat meestal “IN” vermeld. Vergeet vooral ook niet de meegeleverde voedingskabel aan te sluiten en zet de TV vervolgens met de afstandsbediening op de HDMI poort waarop je de Chromecast hebt aangesloten.

De Chromecast setup starten

Om de setup van Chromecast te starten heb je Google Chrome nodig. Installeer dus eerst indien nodig Google Chrome. Surf vervolgens met Chrome naar https://www.google.com/chromecast/setup/ en klik op “je Chromecast instellen”.

Chromecast setup starten
De setup van je Chromecast kan je enkel starten met Google Chrome. Met een andere browser wordt de tekst “je Chromecast instellen” niet weergegeven.

De Chromecast wordt vervolgens gezocht. De computer waarop je de setup gestart heeft moet wifi hebben en de wifi moet aanstaan. Als de Chromecast niet gevonden wordt dan is dit meestal omdat hij buiten bereik is m.a.w als de afstand tussen de computer en de TV te groot is. Plaats de computer dan eventueel indien mogelijk tijdelijk dichter bij de TV. Op zijn minst totdat de setup voltooid is.

setup zoekt de Chromecast
In de eerste stap zal de setup zoeken naar de Chromecast.

Als de wifi adapter op de computer niet op zijn standaardinstellingen staat kan dit mogelijk de detectie van de Chromecast verhinderen. Bij twijfel verwijder je best de wifi adapter via apparaatbeheer en installeer je deze vervolgens opnieuw. Door deze handeling ben je zeker dat de je wifi adapter standaard ingesteld staat.

Verbinding maken met de Chromecast na detectie

Als de detectie van de Chromecast voltooid is verschijnt er vervolgens een scherm voor het aanvaarden van de “privacy en voorwaarden”. Daarna verschijnt er een scherm waarin je gevraagd wordt een directe wifi-verbinding te maken met de Chromecast. Klik op het wifi logo onderaan rechts in Windows en klik op het wifi signaal van de Chromecast.

verbinding maken met de Chromecast
Na het aanvaarden van de privacy en voorwaarden moet je een directe wifi verbinding maken met de Chromecast.Klik op het Chromecast wifi signaal en kies verbinden.

Als alles goed verloopt verschijnt er zowel op de TV als op de computer een code. Als er op de TV geen code verschijnt terwijl er wel een te zien is op de computer controleer je of de TV met de afstandsbediening wel op de juiste HDMI poort staat ingesteld.

code bevestigen
Als alles goed verloopt verschijnt er op de computer en de TV een code.

Als de code op de computer en de TV identiek is mag je verder gaan. Kies vervolgens een naam voor je Chromecast en vul daarna het wachtwoord van je wifi in. De Chromecast zal vervolgens zichzelf beginnen updaten. Onderbreek het updaten zeker niet! Het onderbreken van het updaten kan de Chromecast beschadigen en onbruikbaar maken. Wacht geduldig af.

Als alles klaar is verschijnt de melding dat de Chromecast ingesteld is en dat je kan beginnen casten.

updaten en klaar
In de laatste stap zal de setup de nodige updates installeren.

De Chromecast gebruiken

De eenvoudigste manier om beginnen te casten is Google Chrome openen en via het menu het casten te starten. Zie afbeelding hierboven. Klik hiervoor in Google Chrome bovenaan rechts op de 3 puntjes om het menu te openen en kies vervolgens casten. Kies vervolgens wat je wenst te casten.

In Youtube kan je op het icoontje “afspelen op TV” klikken om het casten te starten. Je kan zowel de Youtube video als het volledige bureaublad casten. Als je een video wenst te bekijken op je TV is het beter van de video te casten dan het ganse bureaublad te casten. Bij het casten van het volledig bureaublad is de frame rate immers veel lager.

Youtube casten
In Youtube vind je een icoontje onderaan rechts waarmee je het casten kan starten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *