Google Drive

Google Drive is een cloud opslagruimte en synchronisatiedienst net zoals Dropbox en Onedrive. Dat klinkt verschrikkelijk ingewikkeld maar is het helemaal niet. Eigenlijk komt het er op neer dat je met Google Drive wat ruimte op internet hebt waarop je bestanden kan plaatsen. Deze bestanden kan je vervolgens laten synchroniseren met een map op je PC. Je kan Google drive ook gebruiken om bestanden te delen of om bestanden uit te wisselen tussen de PC en bijvoorbeeld een tablet. Veel mensen hebben reeds gehoord van Google Drive maar gebruiken het eigenlijk niet. Dit is vooral omdat ze niet beseffen hoe handig Google Drive eigenlijk wel is.

Lees verder en ontdek zelf wat je zoal kan met Google Drive. Om Google Drive te kunnen gebruiken moet je natuurlijk wel een Google account hebben. Als je dit nog niet hebt kan je dit gratis aanmaken op de volgende locatie:

https://accounts.google.com/SignUp?hl=nl

Google Drive openen is heel eenvoudig. Ga naar de website van Google en log in. Klik vervolgens bovenaan rechts op het apps symbool.

Google Drive via Google website
Google Drive kan je gemakkelijk openen via de website van Google.

Nadat u Google Drive geopend hebt raden we aan van de Google Drive voor uw computer te installeren. Klik hiervoor links onderaan op “Drive voor uw computer installeren”.

Drive voor uw computer installleren
We raden aan van Google Drive voor uw computer te installeren.

Door het installeren van Drive wordt er op de computer een Google Drive map aangemaakt. Deze Google Drive map zal automatisch gesynchroniseerd worden met de inhoud van Google Drive. Dit wil zeggen dat de bestanden die je op internet in de Google Drive plaatst automatisch ook in de map op je PC komen te staan. Het omgekeerde geldt ook. Bestanden die je op je PC in deze map plaatst worden automatisch ge-upload naar de cloud opslagruimte.

Waarom is Google Drive nu zo handig?

1. Google Drive = automatisch een backup.

Ben je een tekst aan het schrijven of aan het werken aan een of ander project? Plaats de bestanden dan in de Google Drive map  op je PC. Op deze manier heb je steeds een backup. De bestanden in de Google Drive map worden immers ge-upload naar de cloud opslagruimte. Je mag zelfs gewoon met een programma op je PC werken. Het enige wat jij moet doen is af en toe het bestand eens opslaan. Handig toch? Stoppen met werken? Een backup hoef je niet meer te maken. Daar zorgt Google Drive voor.

2. Bestanden uitwisselen tussen een  PC en een tablet.

Met Google Drive kan je heel gemakkelijk bestanden uitwisselen tussen een tablet en een PC. Waarom zou je je tablet nog met een kabel aansluiten op je PC? Met Google Drive was het nog nooit zo eenvoudig! Weg met die kabel.

3. Bestanden delen met vrienden en familie.

Met email kan je geen grote bestanden versturen. Deze komen vaak vast te zitten in de mailbox met alle gevolgen van dien. Met Google Drive kan je een bestand of een map bestanden delen op verschillende manieren. Om te delen klik je met de rechterkant van de muis op het bestand of map en kies je in het menu dat verschijnt delen. Je kan

  • delen met iedereen
 • delen met iedereen die een link heeft
 • delen met specifieke personen
instellingen voor delen
Met Google Drive kan je gemakkelijk bestanden delen met vrienden, kennissen of iedereen.

4. Een vorige versie van een bestand terughalen.

Werk je regelmatig aan hetzelfde bestand en heb je je vergist? Dan kan Google Drive de redder in nood zijn. Klik met de rechterkant van de muis op het bestand en kies “revisies beheren”. Google houdt immers tot 30 dagen lang alle versie beschikbaar. Je kan dus gemakkelijk een vorige revisie herstellen. Dit werkt enkel via de web interface van Google Drive.

5. Printen met Google Drive.

Als je Google Drive gebruikt in combinatie met Chrome dan kan je interessante webpagina’s afdrukken naar Google Drive in plaats van naar je printer. Klik op de 3 horizontale streepje rechts bovenaan in Chrome en kies afdrukken. Bij bestemming klik je vervolgens op de knop wijzigen.

printen naar Google Drive
Met Chrome kan je gemakkelijk een webpagina opslaan naar Google Drive.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

4 gedachten over “Google Drive”

 1. Beste,
  Nooit zo’n bondige en toch duidelijke beschrijving van Google Drive gevonden.
  Ik denk dat ik de werking van die cloudfunctie wel gesnapt heb maar helemaal duidelijk is het nog niet.
  Als ik een tekstdocument, dat normaal in (mijn)Documenten is opgeslagen in Google Drive wil gebruiken, dan moet ik het eerst in de SyncMap van mijn Verkenner plaatsen,ja? Maar dan moet ik het voortaan ook alleen van daaruit gebruiken en bewerken om tevens de bewerkte versie op Google Cloud te bekomen en kan ik het, omgekeerd, vanuit Google Cloud ook op een tablet bewerken en komt het ook aangepast op Google Sync op mijn desktop?
  Daardoor wordt dan in feite de versie in Documenten overbodig, behalve voor de documenten die ik niet naar de Cloud wil verplaatsen. Klopt dat?
  Samengevat: van Google Drive naar Google Sync en omgekeerd?

  Ik ga nu nog wat grasduinen op jullie site wat ik geloof dat daar interessante dingen op staan.
  Mvg,
  K. Ooms / Oostduinkerke

  Beantwoorden
  • “Als ik een tekstdocument, dat normaal in (mijn)Documenten is opgeslagen in Google Drive wil gebruiken, dan moet ik het eerst in de SyncMap van mijn Verkenner plaatsen,ja?”

   Inderdaad u moet het document dan eerst kopiëren naar de Google Drive map. Natuurlijk is het niet de bedoeling van de Google Drive map vol te proppen met om het even wat. Maak een selectie van hetgeen je in de Google Drive map wenst te plaatsen.

   “Daardoor wordt dan in feite de versie in Documenten overbodig, behalve voor de documenten die ik niet naar de Cloud wil verplaatsen. Klopt dat?”

   Ja, inderdaad.

   Beantwoorden
 2. Ik heb Google Drive geïnstalleerd op mijn pc, mijn tablet en mijn smartphone. De pc en de tablet zijn gesynchroniseerd (“Synchronisatie voltooid”) maar bij de smartphone lukt het maar niet. De bestanden in Mijn Schijf van mijn smartphone zijn niet dezelfde als die op de pc en de tablet. Hoe komt dit en wat kan ik eraan doen? Elke hulp is welkom.
  Groeten,
  Erik Boers

  Beantwoorden
  • Dat is inderdaad niet normaal. U bent er zeker van dat u op de smartphone maar 1 account hebt? Controleer dit via instellingen –> gebruikers. (Voor Android)

   Beantwoorden

Plaats een reactie