Google suggesties verwijderen

Dit artikel werd op 14 mei geüpdatet.

Google biedt tal van handige functies bij het uitvoeren van zoekopdrachten, waaronder Google suggesties en Google trending zoekopdrachten. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, wat begrijpelijk is, omdat de ene term de andere gebruikt om resultaten weer te geven.

Laten we eens kijken wat het verschil is tussen beide aan de hand van een voorbeeld. Wanneer je bijvoorbeeld “auto” zoekt in Google, zul je onmiddellijk merken dat Google termen voorstelt zoals “auto huren,” “auto kopen,” enzovoort. Dit zijn dus Google suggesties.

Google toont zoekwoorden die reeds bezocht zijn
Google toont zoekwoorden die reeds bezocht zijn

Maar waar komen deze termen vandaan? Wel, hier komt Google trending zoekopdrachten in beeld. Google houdt bij welke zoekwoorden het vaakst worden gezocht en gebruikt deze om termen voor te stellen als iemand iets zoekt.

Kan een inbreuk zijn op de privacy…

De zoekwoorden die Google toont kunnen van onschatbare waarde zijn wanneer je op zoek bent naar iets, maar er is één aanzienlijk nadeel. Als iemand na jou dezelfde computer gebruikt en dezelfde zoekterm invoert, kan hij exact zien waar jij naar op zoek was.

Laten we ons voorbeeld met ‘auto’ nemen. Stel dat je vrouw ‘auto’ invoert als zoekopdracht en plotseling aan jou vraagt of je van plan bent een nieuwe auto te kopen. Dat was waarschijnlijk niet de bedoeling…

Merk op dat Google gepersonaliseerde suggesties alleen worden getoond wanneer je bent ingelogd op je account. Dus, als je uitlogt en ervoor hebt gezorgd dat je browser je wachtwoord niet heeft opgeslagen, kan niemand later zien waar je naar op zoek was. Natuurlijk is dit niet altijd even handig. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld vervelend dat ik steeds opnieuw mijn wachtwoord moet invoeren. Daarom leg ik hieronder uit hoe je kan vermijden dat Google zoektermen toont waarin jij geïnteresseerd bent.

Zoektermen die je reeds zocht verwijderen en de functie uitschakelen…

Wil je gewoon een specifieke suggestie verwijderen, dan kan dat heel snel. Voer gewoon opnieuw dezelfde zoekopdracht in, en wanneer de suggestie verschijnt waarop je in het verleden al hebt gezocht, klik je met de rechtermuisknop op ‘Verwijderen’, zodat niemand nog kan zien dat je deze zoekopdracht hebt uitgevoerd.

Daarnaast heb je de keuze om de functie volledig uit te schakelen of ze in te schakelen zonder de weergegeven zoekopdrachten waarop je hebt gezocht.

De functie volledig uitschakelen doe je als volgt:

  • Ga naar google.com.
  • Klik onderaan rechts op ‘Zoekinstellingen’.
  • Klik op ‘Overige instellingen’.
  • Zet ‘Automatisch aanvullen met trending zoekopdrachten’ uit.
De functie volledig uitschakelen

Ervoor zorgen dat de functie nog werkt maar niet laat zien welke zoekopdrachten je hebt uitgevoerd, doe je als volgt:

  • Ga naar google.com.
  • Klik onderaan rechts op ‘Zoekinstellingen’.
  • Klik op ‘Privacy en veiligheid’.
  • Onder “Content” vind je “Persoonlijke resultaten”
  • Zet ‘Persoonlijke resultaten’ uit.
Persoonlijke suggesties uitschakelen

Houd er rekening mee dat het uitschakelen van deze instellingen op accountniveau is, wat betekent dat de wijzigingen ook van toepassing zijn op je tablet en smartphone. Je kunt de instellingen natuurlijk later nog wijzigen. Sommige mensen vinden de suggesties handig, maar voor anderen is het minder belangrijk dat Google bijhoudt welke zoekopdrachten ze hebben uitgevoerd.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: ,