Google suggesties verwijderen

Google biedt tal van handige functies bij het uitvoeren van zoekopdrachten, waaronder Google suggesties en Google trending zoekopdrachten. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, wat begrijpelijk is, omdat de ene term de andere gebruikt om resultaten weer te geven. Laten we eerst beginnen met Google suggesties, die je onmiddellijk opmerkt wanneer je een zoekterm intypt in Google.

Wanneer je bijvoorbeeld “auto” zoekt in Google, zul je onmiddellijk merken dat Google suggesties voorstelt zoals “auto huren,” “auto kopen,” enzovoort. Dit zijn dus Google suggesties.

Voorbeeld Google suggesties
Google suggesties toont zoekwoorden die reeds bezocht zijn

Maar waar komen deze suggesties vandaan? Waarop zijn deze suggesties gebaseerd? Wel, hier komt Google trending zoekopdrachten in beeld. Google houdt bij welke zoekwoorden het vaakst worden gezocht en gebruikt deze voor de suggesties wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert.

Dus de Google suggesties die je ziet, zijn tegelijkertijd ook trending zoekopdrachten, maar laten we in het vervolg van onze tekst de term “Google suggesties” gebruiken, omdat deze duidelijker aangeeft dat het gaat om de extra woorden die verschijnen wanneer je een zoekopdracht intypt in Google.

Kan een inbreuk zijn op de privacy…

Google suggesties kunnen van onschatbare waarde zijn wanneer je op zoek bent naar iets, maar er is één aanzienlijk nadeel. Als iemand na jou dezelfde computer gebruikt en dezelfde zoekterm invoert, kan hij exact zien waar jij naar op zoek was. Laten we ons voorbeeld met ‘auto’ nemen. Stel dat je vrouw ‘auto’ invoert als zoekopdracht en plotseling aan jou vraagt of je van plan bent een nieuwe auto te kopen. Dat was waarschijnlijk niet de bedoeling…

Merk op dat Google gepersonaliseerde suggesties alleen worden getoond wanneer je bent ingelogd op je account. Dus, als je uitlogt en ervoor hebt gezorgd dat je browser je wachtwoord niet heeft opgeslagen, kan niemand later zien waar je naar op zoek was. Natuurlijk is dit niet altijd even handig. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld vervelend dat ik steeds opnieuw mijn wachtwoord moet invoeren. Daarom leg ik hieronder uit hoe je suggesties kunt verwijderen en uitschakelen.

Google suggesties verwijderen en uitschakelen…

Wil je gewoon een specifieke suggestie verwijderen, dan kan dat heel snel. Voer gewoon opnieuw dezelfde zoekopdracht in, en wanneer de suggestie verschijnt waarop je in het verleden al hebt gezocht, klik je met de rechtermuisknop op ‘Verwijderen’, zodat niemand nog kan zien dat je deze zoekopdracht hebt uitgevoerd.

Daarnaast heb je de keuze om Google suggesties volledig uit te schakelen of ze in te schakelen zonder de weergegeven zoekopdrachten waarop je hebt gezocht.

Google suggesties uitschakelen doe je als volgt:

  • Ga naar google.com.
  • Klik onderaan rechts op ‘Zoekinstellingen’.
  • Klik op ‘Overige instellingen’.
  • Zet ‘Automatisch aanvullen met trending zoekopdrachten’ uit.
Google suggesties uitschakelen

Ervoor zorgen dat Google suggesties niet laat zien welke zoekopdrachten je hebt uitgevoerd, doe je als volgt:

  • Ga naar google.com.
  • Klik onderaan rechts op ‘Zoekinstellingen’.
  • Klik op ‘Privacy en veiligheid’.
  • Onder “Content” vind je “Persoonlijke resultaten”
  • Zet ‘Persoonlijke resultaten’ uit.
Persoonlijke suggesties uitschakelen

Houd er rekening mee dat het uitschakelen van deze instellingen op accountniveau is, wat betekent dat de wijzigingen ook van toepassing zijn op je tablet en smartphone. Je kunt de instellingen natuurlijk later nog wijzigen. Sommige mensen vinden de suggesties handig, maar voor anderen is het minder belangrijk dat Google bijhoudt welke zoekopdrachten ze hebben uitgevoerd.

Plaats een reactie