De grafische kaart van een laptop kan je bijna nooit upgraden of vervangen. De grafische kaart is bij een laptop vaak geïntegreerd of vast gesoldeerd op de hardware. Er zijn een paar uitzonderingen, vaak laptops die bij de aankoop zeer duur waren maar zelfs in dat geval is de keuze voor de nieuwe kaart vaak zeer beperkt. Meestal is een grafische kaart kopen bij de fabrikant van de laptop dan de enige mogelijkheid. De prijs die je dan betaalt is ook vaak veel te hoog als je de prijs vergelijkt met andere vergelijkbare videokaarten. Toch is er een oplossingen namelijk een eGPU…
Wat is een eGPU?
Een eGPU is een externe GPU. Een grafische kaart die niet in jouw laptop gemonteerd moet worden maar zich naast jouw laptop bevindt net zoals bijvoorbeeld een printer. Een eGPU wordt verkocht als een behuizing waarin je dan zelf een videokaart kan monteren of als kant en klare oplossing inclusief de videokaart.
Op welke manier wordt een eGPU aangesloten?
Voor het aansluiten van een eGPU zijn er 3 mogelijkheden.
- Thunderbolt™ 3 poort of Thunderbolt™ 4 met externe videokaart (eGFX/eGPU) ondersteuning
- via een USB4 port met Thunderbolt™ ondersteuning
- via een PCI-e poort van de laptop
- via een M.2 expansie slot
Let op je kan dus geen eGPU aansluiten op een USB3 poort. Als je opteert voor de PCI-e poort hou er dan rekening mee dat bij de meeste laptops deze gebruikt wordt voor de wireless adapter. Je zal deze dan moeten verwijderen een gebruik maken van een wifi USB dongle om nog steeds draadloos te kunnen verbinden.
Hou er ook rekening mee dat je een extra voeding zal moeten voorzien voor de eGPU! Als je een krachtige grafische kaart wenst te gebruiken zal je dus ook een desktop voeding moeten voorzien.
Voordelen en nadelen van een eGPU.
Met een eGPU kan je de grafische kaart van een laptop upgraden en op die manier kan je games spelen die anders onspeelbaar zouden zijn vanwege een te lage frame rate. Maar toch zijn er enkele belangrijke nadelen waarmee je rekening moet houden. Een eGPU behuizing is niet goedkoop. De goedkopere oplossingen hebben geen voeding. De voeding zal je dan zelf nog eens extra moet aanschaffen. Bij de goedkope oplossingen liggen alle kabels ook open en bloot wat toch wel wat risico’s inhoudt.
Als je toch opteert voor een eGPU controleer dan zorgvuldig dat jouw laptop wel compatibel is met de eGPU. ALs je de eGPU wil aansluiten op een USB4 poort controleer dan zeker dat het systeem Thunderbolt™ ondersteunt!
Lees ook hoe je de frame rate van games kan verbeteren zonder nieuwe hardware te kopen.
Spelletjes sneller maken zonder nieuwe hardware – Decomputer.be