Harde schijf problemen oplossen

Laatste update juli 2024

Heb je problemen met je harde schijf en weet je niet wat er aan de hand is? Geen probleem. Wij bespreken alle mogelijke problemen en geven, waar mogelijk, oplossingen. Klik op een specifiek probleem om direct naar de juiste paragraaf te gaan en je probleem snel en efficiënt op te lossen.

Extreme fragmentatie (gemakkelijk zelf op te lossen)

Fragmentatie treedt op wanneer bestanden die bij elkaar horen op de harde schijf verspreid worden opgeslagen. In beperkte mate is dit geen groot probleem, maar bij extreme fragmentatie kan het merkbaar worden tijdens het opstarten van programma’s, wat de systeemprestaties nadelig beïnvloedt. Gelukkig is de oplossing eenvoudig: laat Windows de harde schijf optimaliseren. Dit kan iedereen doen door met de rechtermuisknop op de harde schijf te klikken, Eigenschappen te selecteren en vervolgens naar het tabblad “Extra” te gaan.

Bestandssysteemfouten en corruptie van bestanden (gemakkelijk zelf op te lossen)

Het bestandssysteem bepaalt hoe Windows bestanden opslaat op de harde schijf, zoals FAT, NTFS of exFAT. Fouten in dit systeem kunnen optreden na het verkeerd afsluiten van de computer of een systeemcrash. De gevolgen kunnen ernstig zijn zoals foutmeldingen bij het opstarten, vastlopen en problemen bij het starten of gebruiken van programma’s. Je kan dit oplossen in 2 stappen.

Stap 1: Bestandssysteemfouten controleren en oplossen:

Gelukkig kan Windows deze fouten zelf oplossen. Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf, selecteer ‘Eigenschappen’ en ga naar het tabblad ‘Extra’. Hier kun je Windows het bestandssysteem laten controleren en eventuele fouten herstellen.

harde schijf controleren
Een harde schijf kan je door Windows zelf laten controleren.

Stap 2: Controleer op Systeembestandscorruptie:

Om te controleren of er geen beschadigde Windows systeembestanden zijn, open je een Opdrachtprompt als administrator en voer je het commando sfc /scannow in. Dit commando scant en herstelt eventuele beschadigde systeembestanden.

Microsoft Edge herstellen met sfc /scannow
Met het commando sfc /scannow geven we Windows de opdracht alle bestanden te controleren en te herstellen.

Niet zichtbaar in Windows, geen drive letter

Als je een splinternieuwe harde schijf aansluit, is die vaak niet onmiddellijk zichtbaar in Windows. Een klassiek probleem dat je kan oplossen via schijfbeheer. Klik met de rechterkant van de muis op het startmenu van Windows en kies schijfbeheer en lees dit artikel https://decomputer.be/partities-aanpassen-en-beheren-met-schijfbeheer/

Een veel te trage harde schijf

Wist je dat je in de BIOS kunt instellen op welke manier de harde schijf moet worden gebruikt? Dit kan zijn als IDE, SATA, AHCI of RAID. Als je per ongeluk je harde schijf hebt ingesteld als IDE, kunnen de prestaties aanzienlijk ondermaats zijn. Sommige gebruikers melden 15% tot wel 30% winst nadat ze overschakelden van IDE naar AHCI.

Connectie en voedingsproblemen

Het lijkt misschien triviaal, maar we hebben in de praktijk al situaties meegemaakt waarbij een connector losjes op de harde schijf zat, of zelfs een voedingskabel die zwart geblakerd was omdat deze nauwelijks contact maakte. Daarom is het altijd belangrijk om de verbindingen te inspecteren wanneer zich problemen voordoen.

Slijtage en slechte clusters

Wist je dat een harde schijf regelmatig moeite kan hebben om gegevens correct te lezen? Dit is normaal en in veel gevallen slaagt de schijf er na een herhaalde poging wel in om de gegevens te lezen. Echter, na verloop van tijd en door slijtage kan het aantal mislukte pogingen toenemen, wat resulteert in verminderde prestaties.

Pas wanneer de schijf na herhaalde pogingen er niet in slaagt om de gegevens te lezen, spreken we van een slechte cluster. Kan een slechte cluster hersteld worden? Soms wel, soms niet. Met behulp van tools zoals de Ultimate Boot CD kun je proberen om een slechte cluster te herstellen. Deze tools kunnen vaak helpen bij het opsporen en markeren van slechte clusters, waarna het besturingssysteem deze kan vermijden bij het opslaan van gegevens. Echter, fysieke beschadiging van de schijf kan niet altijd hersteld worden.

vivard remapped bad clusters
Vivard (Ultimate Boot CD)
remapped een aantal slechte clusters.

Mechanische problemen

Maakt je harde schijf plotseling tikkende geluiden? Of lijkt de schijf continu te draaien zonder dat je toegang hebt tot de gegevens? Dan duidt dit zonder twijfel op een mechanisch probleem met de harde schijf. Kun je dit zelf oplossen? Ja, maar het is niet aan te raden als er belangrijke gegevens op de schijf staan zonder dat je een back-up hebt gemaakt. In dat geval is het beter om een gespecialiseerd bedrijf te raadplegen.
Als de gegevens op de harde schijf niet cruciaal zijn en je toch wilt proberen de schijf te herstellen, dan kun je op zoek gaan naar een identieke harde schijf als donor voor onderdelen. Je zou dan de defecte mechanische onderdelen kunnen vervangen door die van de donor harde schijf. Dit vereist echter precisie en expertise.
Eerlijk gezegd is het in de meeste gevallen verstandiger om gewoon een nieuwe harde schijf te kopen als je geen belangrijke gegevens hoeft te herstellen. Dit is doorgaans kosteneffectiever en garandeert een betrouwbare oplossing zonder het risico van verdere schade aan de schijf.

onderdelen van een harde schijf
De verschillende mechanische onderdelen van een harde schijf.

Electronica problemen

Op de harde schijf bevindt zich een printplaatje met diverse componenten. Wanneer dit defect raakt, kan de harde schijf vaak zelfs niet meer worden herkend in de BIOS. Het herstellen hiervan vereist soms het vinden van een donor harde schijf, vergelijkbaar met het geval van mechanische defecten. Voor sommige harde schijven is het relatief eenvoudig om het printplaatje over te zetten, terwijl dit voor andere modellen lastiger kan zijn. Het is daarom essentieel om eerst te bekijken hoe het printplaatje is gemonteerd en of het realistisch is om dit te vervangen.
Als er nog belangrijke gegevens op de harde schijf staan waarvan je geen back-up hebt, is het advies opnieuw om er niet zelf aan te beginnen en in plaats daarvan een gespecialiseerd bedrijf te raadplegen. Deze firma’s hebben de expertise en apparatuur om elektronische problemen effectief aan te pakken en gegevensverlies te minimaliseren.

harde schijf herstellen mainboard vervangen
Als de harde schijf niet herkend wordt is er meestal een probleem met de printplaat. De harde schijf herstellen doe je dan door het printplaat te vervangen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Harde schijf problemen oplossen”

  1. Beste,
    Waarom zit er een magneetje thv de achterkant van de leesarm? Mijn schijf werkt niet meer, ik opende deze en de arm plakt tegen dit magneetje. Ik trekteam de arm los van de magneet en toen werkte ze weer enkele minuten tot de arm weer vast plakte tegen dat magneetje. Waarvoor dient dit magneetje eigenlijk?

    Beantwoorden
    • Ik vermoed dat je de “actuator” bedoelt. Deze zorgt in moderne harde schijven voor de beweging van de arm. In rust zal de arm steeds naar deze rust positie weerkeren.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: