Een harde schijf herstellen

We weten het allemaal. Je moet regelmatig een back-up nemen. Als je computer dan van de ene dag op de andere niet meer opstart kan je nog steeds op je 2 oren slapen. Je belangrijke bestanden ben je dan in elk geval niet verloren. Als een computer niet meer opstart is het vaak de harde schijf die een probleem heeft. Men zegt dan vaak dat harde schijf is gecrasht. In dit artikel bekijken wat mogelijk is als de harde schijf gecrasht is. Kan je de harde schijf herstellen?

De bestanden kopieren (overslaan als dit niet mogelijk is)

Als de harde schijf werkelijk defect is willen we deze zo weinig mogelijk belasten. Elke onnodige belasting verlaagt de kans dat we nog bestanden kunnen kopiëren. Vandaar dat het belangrijk is van eerst proberen de bestanden te kopiëren alvorens de harde schijf te herstellen. De harde schijf herstellen is voor nadien.

De eenvoudigste manier om de bestanden te kopiëren is de harde schijf uit de computer te halen en deze in een andere computer te plaatsen. Zorg er wel voor dat de computer natuurlijk niet opstart van de defecte harde schijf. Ter informatie: een laptop harde schijf kan ook aangesloten worden in een desktop.

Een andere manier is de computer op te starten van een CD/DVD/USB stick met een besturingssysteem dat kan gestart worden zonder het te installeren. Een voorbeeld hiervan is een Ubuntu live DVD. De ISO voor het branden van deze DVD kan je hier downloaden:
http://www.ubuntu-nl.org/download
Een gratis programma voor het branden van deze ISO is bijvoorbeeld
https://decomputer.be/free-iso-burner/
Let wel installeer het besturingssysteem niet! Je gaat het besturingssysteem enkel opstarten om je bestanden te kopiëren naar een USB stick of externe harde schijf.

ubuntu uitproberen
Alvorens we de harde schijf herstellen starten we de computer op met een Ubuntu Live CD. We installeren Ubuntu niet! Kies dus Ubuntu uitproberen! Ubuntu wordt dan NIET geïnstalleerd maar wel opgestart.

Bij het kopiëren van de bestanden concentreer je je in de eerste plaats op de bestanden die echt belangrijk zijn zoals persoonlijke foto’s en documenten. Begin niet met het kopiëren van een of andere mega verzameling muziek of films. Je wil deze verzameling waarschijnlijk ook behouden maar zeg nu zelf wat is het belangrijkste?

bestanden kopiëren Ubuntu live DVD
Eenmaal Ubuntu opgestart is openen we de harde schijf en de USB stick die we aansloten hebben. We kopiëren alle belangrijke bestanden naar de USB-stick.

Controleren of de harde schijf defect is

We veronderstellen dat de harde schijf nog gedetecteerd wordt door de computer. Je kan dit controleren via de BIOS. Als dat niet zo is controleert u voor alle zekerheid nog eens dat de harde schijf correct aangesloten is. Sluit de harde schijf eventueel ook eens aan op een andere SATA-aansluiting op het moederbord en gebruik eventueel eens een andere SATA-kabel. Als de harde schijf dan nog steeds niet gedetecteerd wordt door de computer mag u onmiddellijk verder gaan naar  de harde schijf wordt niet gedetecteerd.

De harde schijf herstellen en testen kan u met de Ultimate Boot CD.
https://decomputer.be/boot-disk-ultimate-boot-cd/
Op de Ultimate Boot CD vindt je onder HDD → Diagnosis verschillende programma’s terug waarmee u de harde schijf kan herstellen. Hdat2 en Vivard zijn programma’s waarmee we goede ervaringen hebben. Deze programma controleren het oppervlak van de harde schijf en kunnen slechte sectoren remappen. Een sector is de kleinst adresseerbare geheugenlocatie op een harde schijf. Bij het remappen wordt de informatie van een slecht leesbare sector naar een andere locatie gekopieerd. De slecht leesbare sector wordt vervolgens gemarkeerd zodat deze niet opnieuw gebruikt wordt.

harde schijf herstellen met Vivard
Je kan een harde schijf herstellen met Vivard. Vivard kan slechte sectoren remappen en markeren als onbruikbaar.

Als deze programma’s erin slagen van alle slecht leesbare sectoren te remappen is de kans groot dat het besturingssysteem opnieuw opstart. In dat geval is het aanbevolen van alle belangrijke bestanden zo snel mogelijk te kopiëren. Als de harde schijf eindeloos veel slecht clusters heeft kan u het herstellen beter onmiddellijk stop zetten. De harde schijf herstellen met een programma is dan niet mogelijk.

Is het herstelllen van de harde schijf gelukt. Test dan de harde schijf een week later opnieuw. Als er dan opnieuw problemen opduiken vervangt u beter de harde schijf.

Een harde schijf herstellen die niet wordt gededecteerd

Als de harde schijf niet dedetecteerd wordt moet u eerst de vraag stellen of u zelf nog verdere stappen wenst te ondernemen. Als de bestanden op de harde schijf heel belangrijk zijn onderneemt u best verder niets. De harde schijf herstellen laat u dan best over aan een gespecialieerde firma. Als de harde schijf niet gedetecteerd wordt is de enige oplossing immers het vervangen van het mainboard van de harde schijf. Het vervangende mainboard moet dan van een werkende harde schijf gehaald worden. Let op het mainboard moet identiek zijn. Het mainboard moet dus van een identieke harde schijf komen!

harde schijf herstellen mainboard vervangen
Als de harde schijf niet herkend wordt is er meestal een probleem met het mainboard. De harde schijf herstellen doe je dan door het mainboard te vervangen.

Een harde schijf herstellen die een tikkend geluid maakt

Als de harde schijf tikt is er meestal een probleem met de lees/schrijf koppen. U kan dit zelf niet herstellen. Het vervangen van de koppen is precisiewerk. De harde schijf herstellen laat u in dit geval dus best over aan een gespecialiseerde firma.

onderdelen van een harde schijf
De verschillende onderdelen van een harde schijf.

Een harde schijf herstellen die zoemt

In dit geval zijn het meestal de platen zelf of de arm die vast zitten. Op Youtube zie je talrijke videoclips waar men de harde schijf opent en vervolgens voorzichtig de platen en de arm lostrekt. De bovenkant van de harde schijf kan je immers gemakkelijk verwijderen. Onder de sticker zit altijd nog een schroefje verborgen. In praktijk komt dit echter niet zo vaak voor. Opnieuw moet je je de vraag stellen of de bestanden op de harde schijf belangrijk zijn of niet. Alle handelingen die je uitvoert verlagen de kans dat een gespecialiseerde firma de harde schijf nog zal kunnen herstellen.

2 gedachten over “Een harde schijf herstellen”

  1. Beste,
    Waarom zit er een magneetje thv de achterkant van de leesarm? Mijn schijf werkt niet meer, ik opende deze en de arm plakt tegen dit magneetje. Ik trekteam de arm los van de magneet en toen werkte ze weer enkele minuten tot de arm weer vast plakte tegen dat magneetje. Waarvoor dient dit magneetje eigenlijk?

    Beantwoorden
    • Ik vermoed dat je de “actuator” bedoelt. Deze zorgt in moderne harde schijven voor de beweging van de arm. In rust zal de arm steeds naar deze rust positie weerkeren.

      Beantwoorden

Plaats een reactie