Harde schijven defragmenteren met Piriform Defraggler

Om defragmenteren beter te begrijpen moet je weten hoe een harde schijf in elkaar zit. Een harde schijf is eigenlijk een harde metalen schijf waarop met behulp van magnetisme informatie geplaatst wordt. Deze metalen schijf draait aan een hoog toerental terwijl een arm met een lees en schrijfkop zich over de harde schijf verplaatst.

Een harde schijf is gefragmenteerd als gegevens die bij elkaar horen fysisch niet bij elkaar staan op de harde schijf. Hierdoor moet de arm meer bewegingen maken dan wanneer de gegevens bij elkaar zouden staan. Alhoewel de arm razendsnel is zorgt dit voor vertragingen bij het lezen van de gegevens.

harde schijf binnenkant
Een harde schijf is een metalen schijf met gegevens op.

Bij het defragmenteren van een harde schijf worden alle gegevens die bij elkaar horen bij elkaar geplaatst. Welke gegevens juist bij elkaar horen wordt bepaald door het programma dat gebruikt wordt voor het defragmenteren. Veel defragmentatie programma’s plaatsen bestanden in eenzelfde folder bij elkaar op de harde schijf. Dit ook logisch omdat bij het starten van een programma vaak meerdere bestanden gelezen worden in de folder van het programma.

Op een recent geïnstalleerde computer is defragmentatie meestal niet nodig. Bij het installeren van alle software worden de gegevens sowieso bij elkaar geplaatst. Eenmaal een PC in gebruik is kunnen de gegevens op de harde schijf gefragmenteerd geraken. Dit wordt veroorzaakt door

  • het installeren van updates
  • het verwijderen en opnieuw installeren van programma’s
  • doordat de gebruiker persoonlijke bestanden aanmaakt, wist en verplaatst

Met alle Windows versies kan je je harde schijf defragmenteren. Klik hiervoor met de rechterkant van de muis op de harde schijf en kies eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad extra en start de defragmentatie. Vanaf Windows Vista kan je het defragmenteren van de harde schijf ook plannen. Overdrijf hier zeker niet mee. Eenmaal defragmenteren per maand is meer dan voldoende.

Windows 7 defragmenteren
Je harde schijf defragmenteren met Windows schijfdefragmentatie.

Je kan een harde schijf ook defragmenteren met behulp van speciale software. Piriform Defraggler is zo een programma. Dit is een programma van de makers van CCleaner. Met dit programma is defragmenteren een koud kunstje. Met behulp van gekleurde blokjes wordt aangegeven of een blok al dan niet gefragmenteerd is. Je kan net zoals met Windows een schema instellen voor het defragmenteren. Het programma heeft ook allerlei extra’s zoals

  • het controleren van de harde schijf op fouten
  • het defragmenteren van specifieke mappen en bestanden
defragmenteren met Piriform Defraggler
Piriform Defraggler is een eenvoudig maar efficiënt programma voor het defragmenteren van je harde schijf.

Ook handig is de optie om grote bestanden naar het einde van de harde schijf te verplaatsen. Grote bestanden worden minder vaak gebruikt en door deze naar het einde te verplaatsen komt er meer plaats vrij aan het begin van de harde schijf voor kleinere vaker gebruikte bestanden. Het begin van een harde schijf is immers sneller dan het einde en dit snellere gedeelte wil je natuurlijk niet verspillen aan bestanden die je bijna nooit gebruikt.

Periform Defraggler kan je downloaden op de volgende locatie:

http://www.piriform.com/defraggler

Tenslotte willen we nog vermelden dat het niet nodig is van een SSD te defragmenteren. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen. Alle blokken op een SSD zijn even snel toegankelijk. Het is dus niet nodig van de gegevens bij elkaar te plaatsen. Het onnodig defragmenteren van een SSD is dan ook af te raden.

Plaats een reactie