Help! C schijf vol!

In veel computers gebruikt men tegenwoordig een SSD (Solid State Drive). Een SSD biedt tal van voordelen zoals de lagere toegangstijd en het lagere stroomverbruik. SSD’s hebben echter 1 nadeel en dat is dat ze relatief klein zijn, tenzij je natuurlijk diep in je buidel wilt tasten. Vaak mispakt men zich en na een tijd krijgt men dan de melding dat de C schijf vol is…..Een mythe is dat dit geen probleem is als u geen programma’s meer installeert. Dit is wel degelijk een probleem en de vrije ruimte op de C zal verder afnemen zelfs als u geen programma’s meer installeert. Updates die op de achtergrond gedownload worden, de geschiedenis die wordt opgeslagen terwijl u surft….Als de vrije ruimte te klein wordt kan Windows zelfs crashen omdat er onvoldoende virtueel geheugen kan aangemaakt worden. We leggen uit hoe u meer ruimte kan creëren op de C schijf.

C schijf opruimen met Windows schijfopruiming

Waarschijnlijk de eenvoudigste en meeste gekende manier om meer ruimte te creëren. Klik met de rechterkant van de muis op de C schijf en kies eigenschappen. Ga naar het tabblad algemeen en klik vervolgens op schijfopruiming. In het venster dat vervolgens verschijnt mag u alles aanvinken. U ziet onmiddellijk hoeveel ruimte u gaat winnen. Systeembestanden opruimen mag u ook maar hou er wel rekening mee dat u niet meer kan teruggaan naar de vorige Windows Windows installatie als u deze verwijdert. Lees ook https://decomputer.be/windows-10-tips-en-trucs/

schijf opruimen Windows 10
Is de harde schijf vol? Met Windows schijfopruiming kan je gemakkelijk wat ruimte winnen.

C schijf opruimen met Ccleaner

Met Ccleaner ga je een stap verder dan met Windows schijfopruiming. Ccleaner kan echt in de diepte opruimen en zelfs het register opschonen.

https://decomputer.be/download-periform-ccleaner-en-kuis-je-pc/

Periform CCleaner
Met CCleaner kan je heel eenvoudig je PC opkuisen.

Bestanden verplaatsen naar externe harde schijf of USB stick

Let hier mee op! Vaak verplaatst men zijn bestanden naar een externe harde schijf of USB stick. Op dit medium staat dan het enige exemplaar. Men heeft op dat moment geen back-up meer. Zorg dat u altijd 2 exemplaren heeft van al uw belangrijke bestanden. Kopieer dus regelmatig de belangrijke bestanden naar een 2e externe harde schijf of USB stick.

C schijf vol? Verwijder overbodige programma’s

Software die je niet meer gebruikt kan je verwijderen via “programma’s en onderdelen” in het configuratiescherm. Klinkt kinderlijk eenvoudig maar veel mensen weten niet wat ze mogen verwijderen. En als je teveel verwijdert zoals bijvoorbeeld de software van de geluidskaart heb je mogelijk daarna een probleem. “Should i remove it” kan je hierbij helpen. Dit programma toont je of je echte rommelsoftware op je PC staan hebt. Je kan deze software dan vervolgens verwijderen met het programma zelf of gewoon met Windows.

https://decomputer.be/computer-opschonen/

computer opschonen met Should I Remove It
Weet je niet welke software je het best verwijdert. Gebruik dan “Should I Remove It”.

Analyseer de C schijf met Windirstat

U heeft geen flauw idee waarom de C schijf vol is? Dan kan Windirstat een handig hulpmiddel zijn. Met dit gratis programmaatje kan u onderzoeken welke bestanden en mappen veel plaats innemen op de schijf.

https://windirstat.info/

schijf vol analyseer met Windirstat
Is je c schijf vol? WinDirStat toont je wel map het meeste ruimte in beslag neemt.

Let wel op verwijder geen mappen of bestanden! Gebruik het programma enkel om de schijf te analyseren. Programma’s verwijdert u via “programma’s en onderdelen”! U mag niet zomaar een map verwijderen! Tenzij het een map is met foto’s, video’s en documenten die u reeds geback-upt heeft.

De C schijf vergroten

Heb je bij de installatie van Windows de harde schijf of SSD opgesplitst in een C en een D schijf dan kan je de C schijf vergroten via schijfbeheer. Let wel op! De D schijf moet wel leeg zijn. Indien dit niet zo is moet je eerst alle bestanden van de D schijf tijdelijk kopiëren naar een externe harde schijf of grote USB stick. Omdat dit toch wel een serieuze ingreep is neem je best ook een back-up van de C schijf.

Voer het volgende alleen uit als u een back-up gemaakt heeft van alle belangrijke bestanden naar een extern medium zoals een USB-stick of externe harde schijf! Een verkeerde handeling kan als gevolg hebben dat u alle bestanden verliest en dat Windows niet meer opstart!

Schijfbeheer kan u openen als volgt. Druk op de Windows toets links onderaan en druk op de R toets terwijl u deze toets ingedrukt houdt. Geef vervolgens het commando diskmgmt.msc in en klik op ok.

schijfbeheer commando

Stap voor stap beschrijving
– kopieer alle bestanden van de D naar een externe harde schijf of USB-stick
– klik met de rechterkant van de muis op de D schijf en kies volume verwijderen
– klik met de rechterkant van de muis op de C schijf en kies volume uitbreiden
– kies hoeveel u wenst toe te voegen, als u daarna geen D partitie meer gaat aanmaken mag u alles toevoegen
– kopieer de bestanden die oorspronkelijk op de D schijf stonden opnieuw naar de computer op de gewenste locatie
– heeft u nog ruimte overgelaten voor een D schijf dan kan u met de rechterkant van de muis op de resterende ruimte klikken en een nieuw volume aanmaken dat u opnieuw D kan noemen

schijfbeheer c schijf groter maken
De D partitie verwijderen en een deel of helemaal toevoegen aan de C schijf. Alles backuppen voordat u begint!
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Help! C schijf vol!”

Plaats een reactie