Help! Ik ben mijn Windows wachtwoord vergeten

Het overkomt iedereen wel eens. Je start de computer op en die vraagt het wachtwoord om op te starten. En wat blijkt dat supergemakkelijk wachtwoord dat we nooit zouden kunnen vergeten…we weten het niet meer. En omdat dat wachtwoord zo gemakkelijk te onthouden is hebben we dit wachtwoord ook nergens genoteerd. Een ramp! Gelukkig vond je dit artikel en we gaan ons best doen om je te helpen om Windows opnieuw op te starten…

Stap 1: Controleer toetsenbordinstellingen!

Misschien denk je dat je je Windows wachtwoord vergeten bent maar heb je niet door dat Caps Lock ingeschakeld staat? Als Caps Lock ingeschakeld is, voer je het wachtwoord in met hoofdletters in plaats van kleine letters. Als Num Lock niet aan staat, worden de cijfers op het numerieke toetsenbord niet herkend als cijfers. Windows zal dan natuurlijk aangeven dat het wachtwoord onjuist is, wat ook het geval is.

Als je verschillende toetsenbordinstellingen hebt in Windows, kan het zijn dat het toetsenbord van QWERTY naar AZERTY is gewisseld, of omgekeerd. Ook dit is belangrijk om te controleren. Je ziet de toetsenbordinstelling rechtsonder op het scherm wanneer je het wachtwoord invoert.

toetsenbordindeling controleren
Controleer dat het toetsenbord niet geswitcht is van AZERTY naar QWERTY of omgekeerd

Stap 2: Probeer alternatieve aanmeldmethoden

Gelukkig zijn er voor diegenen die hun Windows wachtwoord vergeten zijn nog andere aanmeldopties, zoals aanmelden met een pincode of een beeldwachtwoord (Windows Hello Picture Password). Probeer natuurlijk eerst deze opties. Eenmaal aangemeld met een van deze methoden, kunt u het wachtwoord immers opnieuw instellen. Let op het kan best zijn dat er geen alternatieve aanmeldmethoden aangeboden worden.

Stap 3: Gebruik een wachtwoordherstelschijf

Microsoft heeft het voorzien dat mensen soms hun Windows wachtwoord vergeten en daarom kan je een wachtwoordherstelschijf maken. Oké, ik weet het, bijna niemand heeft een wachtwoordherstelschijf gemaakt. En om die herstelschijf te maken, moet je inderdaad eerst je wachtwoord invoeren. Pech dus als je die in het verleden niet hebt aangemaakt. Maar voor de volledigheid van ons artikel moet ik dit wel vermelden. Heb je die herstelschijf wel? Dan is het eenvoudig. Start de computer op vanaf de herstelschijf en volg de instructies nauwgezet op. Let op, de herstelschijf is persoonlijk. Je kunt dus niet zomaar de herstelschijf van iemand anders lenen om je computer op te starten.

Stap 4: Een ander account gebruiken en het wachtwoord opnieuw instellen

Het kan dat je het Windows wachtwoord vergeten bent van 1 administrator account en dat er nog een andere beheerdersaccount op de computer staat waarvan je het wachtwoord nog wel weet, dan is de oplossing eenvoudig. Start de computer op met behulp van het andere beheerdersaccount en open een opdrachtprompt als beheerder. Typ vervolgens het volgende commando in het opdrachtpromptvenster:

wachtwoord opnieuw instellen via command prompt
wachtwoord opnieuw instellen via een andere administrator account

Vervang ‘gebruikersnaam’ door de naam van het account waarvan je het wachtwoord niet meer weet, en ‘nieuw_wachtwoord’ door het nieuwe wachtwoord dat je wilt instellen.

Herstart daarna de pc en je kunt het nieuwe wachtwoord gebruiken

Stap 5: Alleen relevant voor gebruikers die het Windows wachtwoord vergeten zijn van een Microsoft-account

Een groot aantal gebruikers start Windows op met een Microsoft-account. Je kan dit herkennen omdat je dan opstart met een e-mail adres. Als dit het geval is en je hebt nog een andere computer met internettoegang dan kan je op die andere pc gewoon surfen naar de volgende URL

Uw account herstellen (live.com)

Windows wachtwoord vergeten account herstellen
Microsoft account herstellen

En volg de instructies.

Een andere oplossing is natuurlijk op “Wachtwoord vergeten” klikken en de instructies gewoon opvolgen. Er wordt natuurlijk gecontroleerd of je werkelijk de eigenaar van het Microsoft-account bent. Als je dat niet kunt bewijzen, is contact opnemen met Microsoft de enige oplossing. Houd er rekening mee dat zij natuurlijk ook bewijs willen dat je de eigenaar bent.

Stap 6: Hardcore methode, niet voor beginners, en alleen voor lokale accounts. Deze methode werkt niet als u een Microsoft-account gebruikt om aan te melden!

Oké, stel dat geen enkele van de bovenstaande stappen heeft gewerkt. Dan is er nog een laatste methode. Let wel op, deze methode mag alleen worden gebruikt als de account die u probeert op te starten uw eigen account is. Omdat deze methode vrij complex is, geven we hieronder de stappen die u moet volgen. U heeft een USB-stick nodig van minstens 4 GB. Vergeet niet om alles te kopiëren wat op de USB-stick staat, want deze zal worden geformatteerd en gewist!

 • Download het ISO-bestand van de Hiren’s BootCD.
 • Download en installeer Rufus.
 • Open Rufus en druk op ALT+E om Rufus Dual UEFI/BIOS-modus te activeren.
 • Onder ‘Opstartselectie’ kiest u nu het Hiren’s BootCD ISO-bestand dat u al hebt gedownload.
 • Kies als partitie-indeling MBR en FAT32 als bestandssysteem. Voor USB-sticks van 32 GB of meer kiest u ‘Large FAT32’ (druk op ALT+L) als deze optie beschikbaar is.
illustratie Rufus
Rufus en de instellingen
 • Klik op ‘Start’ en wacht geduldig. Het maken van de USB-stick kan 10 minuten of langer duren.
 • Wanneer de USB-stick klaar is, moet u de computer zo instellen dat deze vanaf de USB-stick opstart in plaats van vanaf het interne opslagmedium. Dit kan meestal alleen door de opstartvolgorde in het BIOS aan te passen. Lees dit artikel als u niet weet hoe u de opstartvolgorde moet aanpassen: Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de opstartvolgorde? – 🖥️ Decomputer.be 💻.
 • Wanneer de USB-stick is opgestart, verschijnt er een bureaublad dat lijkt op Windows, maar dit is de Hiren’s Boot CD en niet Windows!
 • Ga via het startmenu naar ‘Security’ → ‘Passwords’ → ‘NT Password Edit’.
 • In het venster dat verschijnt, opent u “C:\Windows\System32\config\SAM” en klikt u op “Open”.
 • Nu verschijnen alle Windows-accounts in het venster.
 • Klik op het account waarvan u het wachtwoord bent vergeten en klik op “Change Password”.
 • Laat de velden voor de wachtwoorden leeg, klik op ‘OK’ en sluit de Hiren’s Boot CD. Meestal kunt u dit doen door gewoon op de aan/uit-knop van de PC te drukken.
 • Zet de opstartvolgorde terug zoals deze was voordat u begon. De computer moet immers opnieuw opstarten vanaf het interne opslagmedium in plaats van vanaf de USB-stick.
 • Als alles goed is verlopen, kunt u nu uw account starten zonder een wachtwoord in te voeren.

Hieronder ziet u nog eens het verschil tussen een Microsoft account en een lokaal account.

Microsoft AccountLokaal Account
AanmeldmethodeE-mailadresGebruikersnaam en wachtwoord
Opslag van gegevensIn de cloud op Microsoft-serversLokaal op de computer
Herstelopties– Wachtwoord opnieuw instellen via– Wachtwoord opnieuw instellen via
herstelpagina (live.com)beheerdersaccount
– Wachtwoord opnieuw instellen– Lokale wachtwoordherstelschijf
via Uw account herstellen (live.com)– Een ander lokaal beheerdersaccount
op een andere pc– Hiren’s Boot CD (geavanceerd)
Het heeft geen zin om de herstelopties van een lokaal account te gebruiken als je het wachtwoord van een Microsoft-account bent vergeten, en vice versa. Je kunt geen wachtwoord van een lokaal account wijzigen via een Microsoft-account of via de herstelpagina (live.com).

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie