Je werkt aan een nieuwe website en stuit op een taak die regelmatig moet worden uitgevoerd. Je vraagt je af hoe je dit moet aanpakken. Gelukkig kunnen we je helpen. Wat je nodig hebt, is een cronjob. Een cronjob is een geautomatiseerde taak die op vaste tijdstippen wordt uitgevoerd volgens een vooraf ingesteld schema, of die kan worden geactiveerd door specifieke gebeurtenissen of voorwaarden.
Cronjobs zijn onmisbaar voor diverse taken, variërend van het bijwerken van statistieken en plugins tot het verwijderen van oude bestanden en het verwerken van bestellingen. Tegenwoordig maken de meeste websites gebruik van een of ander cronjob. We zullen je laten zien hoe je cronjobs op verschillende manieren kunt instellen, we beginnen met de gemakkelijkste methode.
De gemakkelijkste methode = met het script dat je gebruikt voor je website
Veel scripts die een cronjob nodig hebben om correct te functioneren, bieden vaak de mogelijkheid om zelf cronjobs uit te voeren. In dit geval worden de cronjobs meestal geactiveerd door bezoekers van je website. Deze methode heeft echter een groot nadeel, vooral voor nieuwe websites: de taken worden vaak pas uitgevoerd als er al bezoekers op de website zijn. Dit kan in het begin een probleem zijn. Als je eenmaal website regelmatig bezoekers heeft, is dit meestal geen probleem meer. Bovendien is het de vraag of het echt cruciaal is dat de taken stipt op specifieke tijdstippen worden uitgevoerd.
Een voorbeeld van deze manier van werken is bijvoorbeeld WordPress. Hieronder zie je een afbeelding van WP Control, waarmee je alle details van alle cronjobs op je WordPress website kunt inspecteren.
Via Hosting (Shared Hosting of VPS):
Als je website wordt gehost bij een gedeelde hostingprovider, kun je vaak cronjobs instellen via het bedieningspaneel van je hostingaccount. De beschikbare methoden kunnen variëren afhankelijk van de provider en het gebruikte controlepaneel, zoals cPanel, DirectAdmin, of Plesk.
Hoewel de opdrachtregel er soms ingewikkeld uitziet, is het eigenlijk niet moeilijk, omdat de meeste informatie al vooraf is ingevuld door de hostingprovider. Bijvoorbeeld:
In dit voorbeeld vervang je simpelweg ‘jouwwebsite’ door de naam van je werkelijke website en ‘jouwcron’ door de naam van je cronjob-bestand.
Cronjob via Third-Party Services:
Als het script dat je voor je website gebruikt geen ondersteuning biedt voor cronjobs en je ze niet kunt instellen via je hostingprovider, is er nog steeds een oplossing beschikbaar: gebruik een externe service om de cronjob voor jou uit te voeren. Deze externe diensten kunnen de taak op gezette tijden activeren, zelfs als je hostingomgeving dit niet ondersteunt.
Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan deze benadering. Ten eerste zullen de meeste externe diensten niet gratis zijn als je een aanzienlijk aantal cronjobs per jaar wilt uitvoeren. Bovendien wordt de werking van je website deels afhankelijk van die externe dienst. Dit betekent dat als de externe dienst offline gaat, de cronjobs niet worden uitgevoerd, wat mogelijke onderbrekingen in je geplande taken kan veroorzaken. Een voorbeeld van zo een website die voor jouw de cronjobs kan uitvoeren is bijvoorbeeld:
Online Cron Service | Webcron – EasyCron.com