Help ik heb een trage computer

Ofwel heb je jezelf een goedkope (lees trage) computer aangeschaft ofwel is hij na zoveel jaren traag geworden. In elke geval op een bepaald moment het je er genoeg van. Je bent het beu van eindeloos te moeten wachten na elke klik. Het is tijd om er iets aan te doen. We bespreken hoe je je trage computer kan versnellen. Eerst bespreken we de hardware upgrades en onderaan vind je tips als je geen geld wenst uit te geven.

.

Je trage computer versnellen met behulp van hardware

Ram geheugen upgraden?

Het upgraden van het ram geheugen heeft vooral veel effect als de PC of laptop voordien te weinig ram geheugen had. Als de PC reeds voldoende ram geheugen heeft zal het toevoegen van extra ram geheugen amper een verschil maken. Het extra ram geheugen maakt dan enkel een verschil wanneer je van plan bent voortdurend meerdere programma’s tegelijkertijd te gaan gebruiken. Als je PC momenteel minder dan 4GB ram geheugen heeft dan is het sowieso aangeraden van te upgraden naar 4GB of meer. Je zal na de upgrade duidelijk het verschil voelen. Zowel in het opstarten van de PC als het gebruik. Als je PC nu momenteel reeds 4GB ram geheugen heeft zal de PC na het upgraden van het ram geheugen niet echt sneller opstarten. Je voelt dan enkel een verschil wanneer je verschillende programma’s tegelijkertijd gebruikt. Als je PC nu reeds meer dan 4GB ram geheugen heeft en nog geen Solid State Drive dan overweeg je beter de aanschaf van een Solid State Drive.

ramgeheugen
Bovenaan ramgeheugen voor een desktop. Onderaan ramgeheugen voor een laptop.

Weet je niet welke geheugen je precies nodig hebt voor het upgraden van je computer? Op de website van Kingston kan je opzoeken welk geheugen geschikt is voor jouw PC.
http://www.kingston.com/en/memory/search/options/

Videokaart upgraden?

Het upgraden van de videokaart maakt de computer enkel sneller bij het spelen van spelletjes. De computer zal er niet sneller van starten en je zal niet sneller kunnen surfen op het internet. Als je van plan bent van je videokaart te upgraden controleer dan eerst of de computer wel voldoende ram geheugen heeft. De videokaart upgraden als de computer onvoldoende ram geheugen heeft is zinloos. Controleer ook welke processor je computer heeft. Als deze niet geschikt is voor een “game” computer dan zal het upgraden van de videokaart weinig effect hebben. Hou er ook rekening mee dat sommige videokaarten veel stroom nodig hebben. De voeding die momenteel in je computer zit kan mogelijk te licht zijn als je de videokaart zou gaan upgraden.

videokaart
Sommige videokaarten vereisen een zware voeding. Controleer dit.

De videokaart in een laptop is zelden upgrade-baar en zelfs al is ze upgrade-baar dan laat je dit best over aan een vakman of speciaalzaak.

Harde schijf vervangen door een SSD?

Dit is momenteel de populairste upgrade en terecht. Door de harde schijf te vervangen door een SSD gaat de computer veel sneller opstarten en reageren bij het openen van programma’s. Ook tijdens het surfen voel je een merkbaar verschil. Grote nadeel is dan weer dat je je Windows opnieuw zal moeten installeren op de SSD. Als je je Windows niet wenst te herinstalleren kan je je harde schijf eventueel klonen naar de SSD.

SSD
De populairste manier om een trage computer te versnellen is momenteel upgraden met een SSD.

De processor upgraden?

De processor wordt zelden ge-upgrade. Als je computer een paar jaren oud is kan je niet altijd een geschikte compatible processor vinden. Bovendien kan het zijn dat je Windows plotseling niet meer geactiveerd (of geactiveerd kan worden) na de upgrade. Dit is omdat de computer niet meer herkend wordt tijdens het activeren. Als je van plan bent van de processor te upgraden moet je je de vraag stellen of je niet beter voor een nieuwe computer gaat.

ReadyBoost gebruiken?

Een snelle USB-stick of geheugenkaart kan je eventueel gebruiken om je langzame computer sneller te maken. Lees meer hierover
https://decomputer.be/de-computer-versnellen-met-readyboost/

Je trage computer versnellen zonder geld uit te geven

Tip 1: verwijder onnodige software

En computer wordt eigenlijk niet trager. Het zijn de programma’s die erop draaien die met de jaren zwaarder worden. Het is dus evident dat je je computer aanzienlijk kan versnellen door alle software te verwijderen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Tip 2: verwijder ongewenste software, malware en virussen

Ongewenste software, zeg maar malware is een extra belasting voor de computer. Door deze ongewenste software te verwijderen wordt je computer ontlast. Weet je niet wat je mag verwijderen gebruik dan een programma zoals Should I Remove It. Verwijder nadien verborgen malware met een programma zoals MalwareBytes. Tenslotte zorg je ervoor dat je computer virusvrij is.

Tip 3: harde schijf opruimen en defragmenteren

Heeft je computer nog geen SSD? Ruim dan regelmatig je harde schijf op en defragmenteer deze. Op een gewone harde schijf heeft dit wel degelijk effect. Als je regelmatig defragmenteert is dit dan ook snel uitgevoerd.

Tip 4: gebruik een betrouwbaar programma om je computer te versnellen

Er bestaan allerlei programma’s die beweren dat ze je langzame computer weer sneller maken. Pas hier mee op! Veel van die programma’s zijn rommel en soms zelfs malware. Een betrouwbaar programma is Simple System Tweaker.

Tip 5: laat enkel programma’s die je frequent gebruikt automatisch starten

Sommige programma’s gebruik je zelden. Zorg er dan ook voor dat deze programma’s niet starten wanneer je je computer opstart. Je kan deze programma’s immers altijd manueel starten. Een veilige manier om te vermijden dat een programma bij het opstarten van Windows start is dit programma uit te schakelen via systeemconfiguratie. Systeemconfiguratie start je met het commando msconfig.

Systeemconfiguratie.
Programma’s die je zelden gebruikt moeten niet gestart worden bij het opstarten van Windows.

Tip 6: overweeg een lichtere virusscanner

Wist je dat een virusscanner je computer behoorlijk belast? Sommige virusscanners al wat meer dan de andere…Als je computer oud is en de prestaties om te huilen zijn controleer je best je virusscanner. Door je virusscanner te vervangen door een lichte virusscanner kan je de prestaties van het systeem mogelijk aanzienlijk verbeteren. Windows 8 en Windows 10 hebben sowieso al een virusscanner namelijk Windows Defender. Op Windows 7 en Windows Vista kan je Microsoft Security Essentials gebruiken. Let wel op. Je mag nooit 2 virusscanners tegelijkertijd actief hebben op je PC.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie