Help ik vind geen drivers voor mijn oude printer!

Gebeurt wel vaker. Je hebt je PC geüpgraded naar de nieuwste versie van Windows en dan blijkt de printer die je al jaren in gebruik had plots niet meer te werken. Geen probleem denk je. Je surft naar de website van de fabrikant van de printer en tot je grote verbazing constateer je dat er geen drivers zijn voor je huidige versie van Windows….

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor dit probleem. Alvorens een van onderstaande methodes te gebruiken controleer je of Windows de drivers zelf niet kan installeren. Open apparaatbeheer en klik met de rechterkant op de gedetecteerde printer die geen driver heeft en kies vervolgens “stuurprogramma’s bijwerken”. Laat Windows vervolgens zoeken naar een driver. In Windows 10 ziet dit er uit als volgt.

Windows 10 automatisch drivers updaten
Geen driver? Misschien kan Windows de driver wel automatisch installeren. Het proberen waard!

Lukt dit niet dan zijn er 2 manieren om die oude printer alsnog te installeren.

Methode 1: Een compatibele driver installeren van een andere printer.

Persoonlijk heb ik met deze methode al vaak succes gehad. Je pakt dit aan als volgt.

  •  open apparaatbeheer en klik met de rechterkant van de muis op de printer die geen drivers heeft en kies “stuurprogramma bijwerken”.
  • klik vervolgens “op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken”
  •  klik vervolgens op “ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma’s op mijn computer”
  • vink compatibele hardware vinden uit
  • selecteer aan de linkerkant het merk van de printer
  •  selecteer aan de rechterkant een printer die jouw printer qua omschrijving het best benaderd en zorg dat de nummer kleiner of gelijk is aan de nummer van jouw printer.

Bijvoorbeeld:
Mijn printer = HP deskjet 1514
Ik kies en probeer de driver van de HP deskjet 1510

Werkt het niet en kan je nog steeds niet printen? Verwijder dan de driver in apparaatbeheer en probeer dan een ander model.

Methode 2: De printer manueel installeren

Gebruik deze methode alleen als je einde raad bent. Je pakt dit aan als volgt. Open het configuratiescherm van Windows en klik op “apparaten en printers”. Klik vervolgens bovenaan op “een printer toevoegen”. Klik onderaan op “de printer die ik wil staat niet in de lijst” en klik vervolgens op volgende.

printer manueel installeren stap 1
Stap 1. Klik op printer toevoegen en klik onderaan op “de printer die ik wil staat niet in de lijst”.

Kies vervolgens onderaan “een lokale printer of een netwerkprinter toevoegen met handmatige instellingen”. En klik op volgende.

printer manueel installeren stap 2
Stap 2. Geef aan dat het een lokaal aangesloten printer is.

Kies nu bovenaan “USB001 (virtuele printerpoort voor USB)” en klik vervolgens op volgende.

printer manueel installeren stap 3
Stap 3. Geef aan dat de printer via USB is aangesloten.

Selecteer nu links het merk van je printer en selecteer in de rechter kolom een printer die qua beschrijving het meest gelijkt op jouw printer. De nummer mag niet groter zijn dat de nummer van jouw printer.

printer manueel installeren
Stap 3. Merk en gelijkaardige printer selecteren.

Let wel op. Het is met deze methode normaal dat de printer als onbekend apparaat in apparaatbeheer blijft staan. Probeer te printen. Als de printer werkt mag je negeren dat printer in apparaatbeheer aangeeft dat deze geen driver heeft.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Help ik vind geen drivers voor mijn oude printer!”

 1. Hallo,

  Ik heb vorige week windows 10 geïnstalleerd. Als gevolg hiervan werkte mij HP printer niet meer. Zelfs de site van HP en de installatie van een nieuwe driver gaven geen oplossing.
  De (duidelijke) uitleg op u site kon ik probleem wel oplossen, waarvoor dank.

  Met vriendelijke groeten,
  Bart

  Beantwoorden
 2. Oooh, dank u wel voor deze duidelijke stap-voor-stap uitleg. Deze computerleek is uit de nood geholpen. Na Windows 10 te hebben geïnstalleerd kan ik terug printen met mijn Canon printertje. Merci 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie