Help mijn computer start niet op

Computers zijn complexe apparaten en complexe apparaten falen nu eenmaal. Als je computer niet meer start blijf je in de eerste plaats kalm. Je zou niet de eerste zijn die na wat zoeken merkt dat de voedingskabel niet meer in het stopcontact steekt of dat iemand achteraan op de voeding de voeding zelf heeft uitgeschakeld.

de computer start niet op omdat de schakelaar uit staat
Controleer dat de voedingskabel goed vast zit en dat de schakelaar achteraan op de voeding aanstaat.

Natuurlijk is het altijd niet zo eenvoudig. Soms is er meer aan de hand. Als de computer niet opstart is het van belang van goed op te letten. Kleine signalen geef vaak aan wat het probleem is. We geven een overzicht.

Situatie 1: Als de computer aangezet wordt reageert hij niet. Er brandt geen enkel LED lampje. We horen geen ventilators of andere zaken in de computer. Er is geen enkele reactie waar te nemen. De computer start niet op.

De voeding van een computer gaat wel vaker stuk. De kans is dus zeer groot dat de voeding defect is. De voeding van een computer vervangen is op zich niet moeilijk. Lees meer over de voeding van een computer. https://decomputer.be/de-psu-power-supply-unit/

Situatie 2: Als we de computer aanzetten is er weinig reactie. Het scherm reageert niet of er staat “no signal”. Het LED lampje dat aangeeft of de computer aanstaat brandt wel. We horen echter geen ventilator draaien. De computer start niet op.

De voeding voorziet de computer van verschillende spanningen. (+/-12V, +/-5V, 3,3V) Als een van deze spanningen niet perfect stabiel is dan krijgen we meestal deze typische reactie van de PC. Opnieuw is het bijna zeker dat het probleem gaat opgelost zijn als de voeding vervangen wordt.


de computer start niet op als gevolg van een defecte voeding
De computer start niet op. De voeding van een computer (op de foto uit de computer gehaald) is vaak de oorzaak.

Situatie 3: De computer start niet. Er verschijnt enkel een zwart scherm met witte tekst. Deze tekst blijft gewoon staan.

Bij het opstarten van een computer detecteert deze de aangesloten hardware. Als de aangesloten hardware defect is heeft de PC problemen bij het opstarten. De BIOS blijft dan hangen op deze detectie. In dit geval is de kans zeer groot dat de harde schijf defect is. Je kan de harde schijf testen met de Ultimate Boot CD.

Situatie 4: De computer geeft bij het opstarten een beep code. De computer start niet op.

De beep code geeft in dit geval aan welke hardware onderdeel defect is. Meer informatie betreffende dit:

https://decomputer.be/pc-start-niet-pc-speaker/

Situatie 5: De computer start wel maar hij herstart steeds opnieuw.

In dit geval heeft Windows een probleem bij het opstarten. Afhankelijk van de versie van Windows die er op de computer geïnstalleerd staat kan je verschillende zaken proberen.

Windows XP ==> Probeer de computer te starten in veilige modus door bij het opstarten F8 te duwen

Windows Vista ==> Probeer de computer eveneens op te starten in veilige modus. Lukt dit niet boot de PC dan vanaf het installatieschijfje van je Windows Vista. Installeer Vista niet maar kies herstellen. Via de herstelopties kan je een systeemherstel uitvoeren. Op de volgende video zie je hoe je een systeemherstel uitvoert op een computer met Windows Vista.

Windows 7 ==> Bij Windows 7 kan je bij het opstarten F8 duwen. Vervolgens kies je “De computer herstellen”. Daarna geef je aan welke toetsenbord je wenst te gebruiken en log je in. In het scherm dat vervolgens verschijnt kan je systeemherstel uitvoeren.

Windows 8 ==> Bij Windows 8 kan je de PC opstarten van het installatieschijfje van je Windows 8 en vervolgens herstellen en systeemherstel uitvoeren.

https://decomputer.be/systeemherstel-windows-8-starten/

12 comments

 1. Hoi, dcp ik weet iets van pc’s maar als ik de mijne opstart geeft hij MSI aan en daarna een soort van tabel met cijfers. Hij start daarna windows niet op en er staat van onder (system boot failure of iets) en daar onder crtl alt delete to restart. Enig idee? Ik denk zelf dat mijn hdd kapot is maar ben niet zeker.

  Bekijk reactie
 2. Mijn laptop start op maar telkens wanneer hij bezig is met opstarten, valt hij abrupt uit. Ik heb het zowel aangesloten als met volle batterij geprobeerd. Altijd hetzelfde. Aan wat kan het liggen? Het is een Windows 7.

  Bekijk reactie
  1. Het zou kunnen dat hij te warm loopt. Als de ventilator van de koeling niet draait valt hij vrij snel uit. Bij laptops is de videokaart ook vaak defect. Als de videodrivers geladen worden valt de laptop dan meestal uit. Vaak kan de laptop in dat geval nog in veilige modus gestart worden. Probeer de laptop dus te starten in veilige modus. Druk hiervoor F8 tijdens het opstarten.

   Bekijk reactie
  1. Ik vrees dat het Windows register beschadigd is. U kan dit mijns inziens enkel herstellen met systeemherstel. Als systeemherstel niet lukt zal u waarschijnlijk Windows opnieuw moeten installeren.

   Bekijk reactie
 3. Als ik mijn laptop opstart en naar mijn gebruiker ga zegt hij welkom en normaal krijg ik dan mijn pagina met pictogrammen en zo maar nu blijft hij zwart en doet hij niets meer ik heb de laptop al gescand en alles is goed.

  Bekijk reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *