Help mijn computer start niet op

Computers zijn complexe apparaten en het is geen verrassing dat zelfs de meest geavanceerde systemen soms falen. Als je computer niet meer opstart, is het belangrijk om kalm te blijven en eerst de eenvoudige mogelijke oorzaken te controleren. Controleer of de voedingskabel goed is aangesloten, of de schakelaar op de voeding is ingeschakeld en of er wel stroom zit op de stopcontacten. Zelfs de beste technici maken soms de vergissing om complexe oplossingen te zoeken terwijl het probleem iets simpels kan zijn.

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij het probleem dieper ligt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan kleine signalen, aangezien ze vaak hints geven over de aard van het probleem. In het volgende overzicht presenteren we de meest voorkomende scenario’s om je te helpen het probleem te bepalen en op te lossen.

de computer start niet op omdat de schakelaar uit staat
Eerste de domste zaken controleren! Controleer dat de voedingskabel goed vast zit en dat de schakelaar achteraan op de voeding aanstaat.

Scenario 1: De computer reageert niet als je hem aanzet. Je hoort geen ventilators of ander geluid. Er brandt ook geen enkel lampje.

De voeding van een computer gaat wel vaker stuk, dus als je computer niet opstart, is de kans zeer groot dat de voeding defect is. De voeding is verantwoordelijk voor het leveren van de benodigde stroom aan alle componenten van de computer. Gelukkig is het vervangen van een voeding over het algemeen geen moeilijke taak.

Als je vermoedt dat de voeding het probleem is, kun je overwegen om deze te vervangen. Zorg ervoor dat je een geschikte voeding aanschaft die voldoet aan de stroomvereisten van je computer.

Voor meer informatie over de voeding van een computer en hoe je deze kunt vervangen, lees : http//decomputer.be/de-psu-power-supply-unit/.

Scenario 2: Als we de computer aanzetten, is er weinig reactie. Het scherm reageert niet of er staat “no signal”. Het LED-lampje dat aangeeft dat de computer aanstaat, brandt wel. We horen echter geen ventilator draaien. De computer start niet op.

Als het lampje dat aangeeft dat de computer aanstaat blijft branden zonder dat de computer start, wil dit meestal zeggen dat de voeding wel stroom geeft, maar onvoldoende. Die stroom is meestal wel voldoende om een led lampje te laten branden, maar niet voldoende om de rest van de componenten op te starten die veel meer stroom nodig hebben. Een PC-voeding heeft immers verschillende spanningslijnen, waaronder +/-12V, +/-5V en 3,3V.

Het kan dus zijn dat de lijn die verantwoordelijk is voor het led lampje in orde is, maar dat de lijn die de processor van stroom voorziet, te weinig stroom levert, waardoor de computer niet opstart.

In dit scenario raden we dus opnieuw aan om de voeding te vervangen.

de computer start niet op als gevolg van een defecte voeding
De computer start niet op. De voeding van een computer (op de foto uit de computer gehaald) is vaak de oorzaak.

Scenario 3: De computer start niet. Er verschijnt enkel een zwart scherm met witte tekst. Deze tekst blijft gewoon staan.

Bij het opstarten van een computer detecteert deze de aangesloten hardware. Als de aangesloten hardware defect is, kan de PC problemen ondervinden bij het opstarten. De BIOS blijft dan hangen tijdens het detectieproces.

In dit geval is de kans zeer groot dat de opslagdrive (harde schijf of SSD) defect is. Aangezien de meeste desktopcomputers tegenwoordig gebruikmaken van een SSD, kan dit het probleem veroorzaken.

Om de gezondheid en prestaties van je SSD te controleren, raden we aan om CrystalDiskInfo te gebruiken. CrystalDiskInfo is een gratis programma waarmee je gedetailleerde informatie over je opslagdrives kunt bekijken, inclusief de gezondheidsstatus en belangrijke parameters.

Je kunt CrystalDiskInfo downloaden vanaf de officiële website: link naar CrystalDiskInfo

Met CrystalDiskInfo kun je de status van je SSD controleren, mogelijke problemen identificeren en eventuele waarschuwingen of fouten opsporen. Als CrystalDiskInfo problemen detecteert of als je twijfels hebt over de gezondheid van je SSD, wordt het aanbevolen om een back-up van je gegevens te maken en contact op te nemen met de fabrikant van de SSD voor verdere ondersteuning of een eventuele garantieclaim.

Let op als de SSD na testen ok blijkt te zijn zal het helaas ook nodig zijn de andere hardwarecomponenten te testen zoals geheugenmodules of grafische kaarten.

Scenario 4: De computer geeft bij het opstarten een beep code. De computer start niet op.

Wanneer je de computer opstart en je hoort een reeks pieptonen, dan is dit een indicatie dat er een hardwareprobleem is opgetreden. Deze piepcode kan variëren in de lengte, frequentie en patronen van de pieptonen, afhankelijk van het moederbord en de BIOS-fabrikant.

Hier zijn de top 5 meest voorkomende beep codes en hun mogelijke betekenis:

 1. Eén lange pieptoon: Dit geeft meestal aan dat er een probleem is met het geheugen. Het kan duiden op een losse geheugenmodule of een defecte geheugenmodule. Probeer de geheugenmodules opnieuw te plaatsen of vervang ze indien nodig.
 2. Twee of meer opeenvolgende korte pieptonen: Dit kan wijzen op een probleem met de videokaart. Controleer of de videokaart goed is geplaatst en dat alle aansluitingen stevig vastzitten. Indien mogelijk, probeer een andere videokaart om te zien of het probleem aanhoudt.
 3. Drie opeenvolgende korte pieptonen: Dit kan duiden op een probleem met het moederbord. Het kan veroorzaakt worden door een defecte of onjuist geplaatste component. Controleer alle interne verbindingen en zorg ervoor dat alle componenten correct zijn geïnstalleerd.
 4. Opeenvolgende korte en lange pieptonen: Dit kan aangeven dat er een probleem is met de grafische weergave. Controleer de verbindingen tussen de videokaart en het moederbord, en zorg ervoor dat de videokaart goed is geplaatst.
 5. Constante pieptonen met pauzes: Dit kan erop wijzen dat de voeding van de computer niet goed functioneert. Controleer of alle voedingskabels stevig zijn aangesloten en dat de voeding voldoende vermogen levert voor alle componenten.

Voor meer gedetailleerde informatie over beep codes en hun mogelijke betekenissen, kun je terecht op de volgende bron: decomputer.be – PC start niet – PC speaker

Scenario 5: De computer start wel maar hij herstart steeds opnieuw.

Als je computer continu opnieuw opstart na het opstartproces, kan dit duiden op een probleem met het besturingssysteem. De specifieke stappen die je moet nemen om het probleem op te lossen, kunnen verschillen afhankelijk van welke versie van Windows je gebruikt.

Hier zijn de aanbevolen stappen voor Windows 10 en Windows 11:

Windows 10 en Windows 11:

 1. Start de computer opnieuw op en druk herhaaldelijk op de toets F8 of Shift+F8 terwijl de computer opstart. Hiermee probeer je toegang te krijgen tot het geavanceerde opstartmenu.
 2. In het geavanceerde opstartmenu selecteer je “Problemen oplossen” en vervolgens “Geavanceerde opties”.
 3. Kies in het volgende scherm voor “Opstartinstellingen” en klik op de knop “Opnieuw opstarten”.
 4. Nadat de computer opnieuw is opgestart, krijg je een lijst met opstartopties te zien. Kies de optie “Veilige modus” of “Veilige modus met netwerkondersteuning” om Windows op te starten met een minimaal aantal stuurprogramma’s en services.
 5. Als de computer stabiel opstart in de veilige modus, kan het probleem mogelijk veroorzaakt worden door een recent geïnstalleerd stuurprogramma, een incompatibele software of een malware-infectie. Probeer deze problematische elementen te identificeren en te verwijderen.
 6. Als de bovenstaande stappen geen oplossing bieden, kun je proberen om een systeemherstel uit te voeren. Hiermee herstel je de computer naar een eerder punt waarop alles nog correct werkte. Raadpleeg de volgende bron voor gedetailleerde instructies over het uitvoeren van een systeemherstel in Windows 10 en Windows 11: decomputer.be – Systeemherstel Windows 10 starten

Windows XP : Probeer de computer te starten in veilige modus door bij het opstarten F8 te duwen

Windows Vista : Probeer de computer eveneens op te starten in veilige modus. Lukt dit niet boot de PC dan vanaf het installatieschijfje van je Windows Vista. Installeer Vista niet maar kies herstellen. Via de herstelopties kan je een systeemherstel uitvoeren. Op de volgende video zie je hoe je een systeemherstel uitvoert op een computer met Windows Vista.

Windows 7 : Bij Windows 7 kan je bij het opstarten F8 duwen. Vervolgens kies je “De computer herstellen”. Daarna geef je aan welke toetsenbord je wenst te gebruiken en log je in. In het scherm dat vervolgens verschijnt kan je systeemherstel uitvoeren.

Windows 8 : Bij Windows 8 kan je de PC opstarten van het installatieschijfje van je Windows 8 en vervolgens herstellen en systeemherstel uitvoeren.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

14 gedachten over “Help mijn computer start niet op”

 1. Hoi, dcp ik weet iets van pc’s maar als ik de mijne opstart geeft hij MSI aan en daarna een soort van tabel met cijfers. Hij start daarna windows niet op en er staat van onder (system boot failure of iets) en daar onder crtl alt delete to restart. Enig idee? Ik denk zelf dat mijn hdd kapot is maar ben niet zeker.

  Beantwoorden
 2. Mijn laptop start op maar telkens wanneer hij bezig is met opstarten, valt hij abrupt uit. Ik heb het zowel aangesloten als met volle batterij geprobeerd. Altijd hetzelfde. Aan wat kan het liggen? Het is een Windows 7.

  Beantwoorden
  • Het zou kunnen dat hij te warm loopt. Als de ventilator van de koeling niet draait valt hij vrij snel uit. Bij laptops is de videokaart ook vaak defect. Als de videodrivers geladen worden valt de laptop dan meestal uit. Vaak kan de laptop in dat geval nog in veilige modus gestart worden. Probeer de laptop dus te starten in veilige modus. Druk hiervoor F8 tijdens het opstarten.

   Beantwoorden
 3. Als ik mijn laptop opstart dan komt er een venster met erop kan niet alle pictogrammen vinden. En vanaf dan blokkeert hij kan ik niks meer doen.

  Beantwoorden
  • Ik vrees dat het Windows register beschadigd is. U kan dit mijns inziens enkel herstellen met systeemherstel. Als systeemherstel niet lukt zal u waarschijnlijk Windows opnieuw moeten installeren.

   Beantwoorden
 4. Als ik mijn laptop opstart en naar mijn gebruiker ga zegt hij welkom en normaal krijg ik dan mijn pagina met pictogrammen en zo maar nu blijft hij zwart en doet hij niets meer ik heb de laptop al gescand en alles is goed.

  Beantwoorden
 5. hallo ik heb een vraagje mijn pc desktop acer m1935 starte niet meer op , deed niks meer dus dacht ik de voeding is stuk . dus ik steek een nieuwe voeding, het probleem blijft start niet op.
  dus dacht ik mijn moederbord is kapot (acer inc. ipimb-ar rev:1 2a ) dus koop ik een nieuw moederbord (biostar IH61MF-Q5) maaar heb het zelfste probleem ,start niet op . aan de voeding ligt het niet . wat kan dan wel mijn probleem zijn grtz

  Beantwoorden
 6. Mijn computer kan enkel opstarten wanneer mijn kabel insteekt en hij oplaadt. Wanneer deze insteekt werkt hij perfect, maar wanneer ik even ergens anders wil gaan zitten of hij per ongeluk wordt uitgetrokken, valt mijn computer direct uit, zwart scherm. Dan moet ik hem terug helemaal opstarten.
  Wat kan ik doen / vervangen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie